Eggløsningssmerter
Har du eggløsningssmerter?
Det er bare en ting som kan hjelpe.
Kvinner har eggløsning en gang i måneden, midt mellom hver menstruasjon. Noen få kan oppleve plager i denne perioden.
- Ved eggløsning er det en follikkel som sprekker, som gjør at det drypper væske i bukhulen. Da får du en bukhinneirritasjon, som igjen gjør at du kan få vondt.
Det forklarer gynekolog ved Volvat medisinske senter i Oslo, Helena Enger.
- Etter noen timer, og toppen 2-3 dager vil kroppen fikse opp i det selv, og smertene går over.
Hva er eggløsningssmerter?
Professor på institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved NTNU, Mette Haase Moen, forteller at smertene du opplever ved eggløsning, også kan være en blødning fra livmorhalsen.
- Det kommer på grunn av de hormonendringene som skjer i forbindelse med eggløsningen, men det er helt ufarlig, forklarer hun.
Enger legger til at en eggløsning alltid kommer rundt 14 dager før menstruasjonen, dersom du ikke er gravid. Og det er også veldig sjelden at mensen kommer uten eggløsning.
- Det er nesten alltid eggløsning før menstruasjonen. Har du hatt mensen, har du også hatt eggløsning, sier hun.
Moen legger til at du kan kjenne en plutselig smerte i underlivet. Det kan skje når det går hull på cysten, og væsken kommer ned i bukhulen.
Ikke vanlig, men ufarlig
Noen merker ingenting av eggløsning, mens andre kan ha så vondt at de trenger å gjøre noe med det.
- Det kan være smerter nederst i underlivet i retning mot lysken, som gjør så vondt at det for eksempel er hardt å sette seg ned på en sykkel og det gjør vondt å kjøre over en hump, forklarer Enger.
Det er en innvendig smerte, og kommer typisk hos dem som ikke går på p-piller, da dette blokkerer smertene.
Prevensjonsmiddel mot smertene
Sliter du med store smerter kan du forsøke å ta smertestillende, dersom du ikke går på prevensjonsmiddel. Det er ifølge Enger det eneste som skal hjelpe.
- Det som er mest effektivt er å blokke eggløsningen, og det gjør du med p-piller, forteller gynekologen.
Hun forklarer videre at prevensjon er en behandling som brukes på jenter som har store smerter både under menstruasjon, og mellom to perioder.
- For jenter som har vondt ved eggløsning og har vonde menstruasjoner, er p-piller det mest effektive mot smertene, sier hun.
P-piller skal blant annet gi mindre mensmengde, mindre smerter og utelate eggløsningssmerter.
- Alt som kan stoppe eggløsning kan forebygge smerter. Det være seg p-piller, minipiller, p-sprøyte og p-stav. Har du akutte smerter kan du prøve vanlig smertestillende, legger Moen til.
Sjeldnere årsaker til smerter
Enger forklarer at de fleste som opplever smerter under eggløsning, gjør det fordi det drypper væske i bukhulen.
Har du imidlertid vært operert i underlivet, kan det dannes sammenvoksinger som gjør at det blir vondt.
- Det er en veldig uvanlig problemstilling, og også dette vil bli bedre ved hjelp av p-piller som blokkerer eggløsningen, sier gynekologen.
En annen tilstand, som imidlertid ikke er så veldig vanlig, er endometriose. Men selv om det ikke er så vanlig, er det greit å vite at det kan være årsaken til smertene.
- Hvis du har sterke smerter ved eggløsning, og de fortsetter helt til menstruasjon, kan det være et tegn på endometriose, forklarer Moen.
Hun mener at dersom du har så store smerter bør du oppsøke lege, og spesielt dersom smertene varer helt til menstruasjon, med påfølgende, sterke menssmerter.
Pekepinn på graviditet?
Og dersom du prøver å bli gravid, er smertene verken et tegn på at du skal prøve eller ikke prøve.
- Har du vondt ved eggløsning kan du ta en eggløsningstest slik du klarer å relatere smerten du har til hvor du er i eggløsningen, råder Enger.
Hun forklarer at dersom du ønsker å bli gravid, er det anbefalt å ha samleie to til fire dager før eggløsning.
- Du kan bli gravid selv med smerter, men det er ikke en god måte å unngå graviditet på. Det er for usikkert å bruke smertene som prevensjon, avslutter gynekologen.
Denne saken ble første gang publisert 06/05 2017, og sist oppdatert 16/06 2017.