Bli kvitt de plagsomme dottene på flyturen

Her er tipsene fra legene.

VONDE ØRER: Barn er som regel mer plaget med smerter under opp- og nedstiging enn voksne. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Publisert Sist oppdatert

- Mellomøret er et lukket rom med en trang forbindelse ned til nesehulen. Denne forbindelsen kalles øretrompeten, sier Gunnar Hasle.

Han er lege ved Reiseklinikken i Oslo.

Hasle forteller at noen har en trangere øretrompet enn andre, og at disse er mer utsatt for smerter og dotter i ørene under flyturer.

Mest plager under landing

- Når man flyr, vil endringer i trykket skape spenninger i trommehinnen, og når trommehinnen kommer i spenn, gir dette dottfølelse og eventuelle smerter, sier han.

Luften utvider seg når trykket minker og blir presset sammen når trykket stiger.

Som regel vil man få mest plager under landing, men det er også en del som får dotter i ørene når flyet letter.

- Årsaken til at små barn og babyer oftere får plager enn voksne, er at de har trangere øretompet, legger han til.

Avhenger av forandringene

- Under normale omstendigheter er trykket i mellomøret tilsvarende det i luften i omgivelsene, forklarer øre-nese-halslege ved Rikshospitalet Torstein Grønseth.

Luften i mellomøret absorberes av slimhinnen og må erstattes av ny luft, som kommer inn via øretrompeten som åpnes når man for eksempel gjesper eller svelger.

- Om denne likevekten forstyrres, vil man i første omgang få forskjellig trykk i mellomøret og omgivelsene, og denne trykkforskjellen kan lede til smerter eller dotter i ørene avhengig av hvor raske og hvor store forandringene er, sier han.

Dotter i ørene

Slik trykkforandring får man altså ved flyving.

Dette kan forebygge dotter og smerter

  • Tygge tyggegummi
  • Suge på harde drops
  • Gjespe under opp- og nedstiging
  • Holde seg for nesen og blåse ut med lukket munn
  • Suge på tåteflaske for små barn
  • Tabletter med slimhinneavsvellende
  • Antihistaminer dersom man er allergisk
  • Slimhinneavsvellende nesespray

Kilde: Øre-nese-halslege Torstein Grønseth

 

 

Dette kan forverre smerter og dotter ved flyving

  • Luftveisinfeksjoner som forkjølelse
  • Ørebetennelse
  • Allergi.
  • Godartede eller ondartede svulster

Kilde: Øre-nese-halslege Torstein Grønseth

- Selv om moderne, sivile fly har trykkabin, er ikke trykket inne i kabinen lik trykket ved havoverflaten. Trykket i en kabin kan gjerne tilsvare trykket som om man er i en høyde på 7-10000 fot ved marsjhøyde, sier han.

Det betyr at man under oppstigning vil kunne få et høyere trykk i mellomøret enn omgivelsene, men dette vil som oftest bli utlignet ved at slimhinner i mellomøret absorberer luft, og ved at man åpner øretrompeten ved svelging.

- Under nedstiging er det trykk som er mest problematisk. Om man ikke klarer å utjevne trykket mellom mellomøret og omgivelsene under opp- og nedstiging, vil man merke dotter i ørene, sier han.

Forverrende faktorer

Det er ifølge Grønseth flere situasjoner som kan forverre evnen til å utjevne trykkforskjellene.

Han bekrefter at små barn oftere får plager enn voksne, og ellers vil både voksne og barn som har hevelse i slimhinnen i nesesvelget, kunne være mer utsatt.

Dette skyldes at denne slimhinnehevelsen delvis vil kunne blokkere åpningen av nesetrompeten.

- Tilstander som gir en slik hevelse kan være øvre luftveisinfeksjon eller forkjølelse, ørebetennelse og allergi. Mer sjeldne årsaker til blokade av øretrompeten vil kunne være godartede eller ondartede svulster, sier han.

Væske i øret

Hasle bekrefter at forkjølelsene kan forverre plagene.

- Når man er forkjølet, hovner slimhinnene opp. Øretrompeten er en slimhinne, og ved forkjølelse kan den dermed blir enda trangere enn vanlig, sier han.

Noen ganger kan det ta lang tid å få utlignet trykket i ørene, og i løpet av tiden dette tar kan mellomøret bli delvis oppfylt av væske.

- Man kan da oppleve å få nedsatt hørsel, sier han.

Tygg tyggis

Hva man kan gjøre for å forebygge dotter og smerter under flyving, kommer an på den bakenforliggende årsaken.

Du bør ikke fly

Hvis du de siste 10-14 dagene har:

  • Fjernet mandlene
  • Blitt operert i mellomøret
  • Blitt operert i bihuler eller kjever

 

Eller hvis du har:

  • Andre skader eller brudd i nese, bihuler eller øret
  • Akutt mellomørebetennelse
  • Bihulebetennelse
  • Kraftig forkjølelse som hemmer utligning
  • Kraftig allergisk reaksjon i nese eller bihuler som ikke er under kontroll

Kilde: Flylegen.no

 

- Det enkleste tiltaket for voksne vil være å tygge tyggegummi, suge på harde drops eller gjespe under opp- og nedstiging. Alternativt kan man holde seg for nesen og blåse ut med lukket munn for å skape et trykk i luftveiene slik at øretrompeten åpnes. Små barn og babyer kan suge på tåteflaske, sier Grønseth.

Om dette ikke skulle være tilstrekkelig, kan man ta tabletter med slimhinneavsvellende effekt eller eventuelt antihistaminer dersom man er allergisk.

Bruk nesespray

- Hvis du vet at du pleier å få plager under landing, kan du også gjerne forebygge dette med nesespray. Nesespray åpner nemlig øretrompeten, sier Hasle.

Finn gjerne frem nesesprayen en halvtimes tid før landing, og legg hodet på siden etter at du har sprayet i neseboret.

- Da når sprayen frem til det stedet der øretrompeten munner ut i nesehulen, sier Hasle.

Ellers anbefaler også han å utligne trykket på samme måte som dykkere gjør.

Dette gjør du ved å holde for nesen mens du svelger, blåser eller gjesper.

Kirurgisk behandling

Det finne også kirurgiske behandlingsmetoder, men disse er forbeholdt dem som må fly ofte og har generelle problemer med utlufting av mellomøret.

- Disse pasientene kan henvises til øre-nese-halslege, som kan vurdere om det bør legges inn et dren i trommehinnen eller om man bør ballongdilatere øretrompeten, sier Grønseth.

Det første alternativet består i at man setter et lite dren i trommehinnen som sørger for at det ikke er en barriere mellom mellomøret og omgivelsene.

Da vil det ikke oppstå trykkforskjeller.

- Ved ballongdilatering fører man et kateter med en ballong opp i øretrompeten for å blåse ballongen opp. Dette skal gjøre det lettere å utligne trykket i mellomøret via øretrompeten, sier Grønseth.

Hørselstap og svimmelhet

Selv om dottene kan være riktig plagsomme, og plagene kan vare en stund etter flyturen, er det sjelden man får skader som følge av trykkforandringene når man flyr.

Av og til skjer det imidlertid.

- Skader man får av trykkforandringer kalles barotrauma. Det kan bestå i redusert hørsel, som følge av at trommehinnen er mindre mobil dersom det er store trykkforskjeller mellom mellomøret og omgivelsene, sier han.

En annen mulig skade, som kan gi hørselstap, er hull i trommehinnen, og er man enda mer uheldig kan man både ende opp med kraftig svimmelhet og hørselstap.

Kontakt lege hvis det varer

Dersom du opplever dette, er det viktig at du tar kontakt med lege omgående.

- Man bør også oppsøke lege dersom det kommer blod fra øret, man får kraftige smerter som ikke gir seg etter landing, vedvarende hørselsnedsettelse eller tegn til infeksjon etter flyving. Om noen av skadene vil gi varige mén, avhenger av type skade og om en får riktig behandling i tide, sier han.