Dødsfall i Norge
Dette dør nordmenn av i dag
Her er de 10 vanligste dødsårsakene i Norge.
Usunn livsstil tar flest liv i Norge. Dette viser den norske sykdomsbyrderapporten som Folkehelseinstituttet nylig publiserte.
- 46 prosent av alle dødsfall før fylte 70 år i Norge kan forklares av atferdsfaktorer som usunt kosthold, overvekt, tobakk, lav fysisk aktivitet, og alkohol- og narkotikabruk, uttaler Stein Emil Vollset, leder ved Folkehelseinstituttets Senter for sykdomsbyrde, og professor ved Universitetet i Bergen, i rapporten.
De 10 vanligste årsakene for tidlig død i Norge
Vollset forteller til Klikk.no at det altså er nordmenns livsstil som skyldes tidlig død.
- Ja, det handler mye om livsstilen. Mindre skyldes arv, selv om arv kan ha betydning for hvem av oss som er mest sårbare for usunn livsstil, sier Vollset videre.
Følgende oversikt viser de 10 vanligste årsakene til at nordmenn dør tidlig i dag:
( Tall fra Folkehelseinsituttes sykdomsrapport, 2016.)
1. Hjerteinfarkt (iskemisk hjertesykdom): Sykdom som skyldes for liten blodtilførsel til selve hjertemuskelen.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 81 689
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 14,1 %
2. Lungekreft: Omfatter alle kreftformer i lunger og/eller luftveier (bronkier). Ca 90% av alle tilfeller av lungekreft er bronkialkreft.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 41 632
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 7,2 %
3. Hjerneslag: Tilstander der blodtilførselen til eller fra hjernen er forstyrret og omfatter hjerneinfarkt og hjerneblødning. Disse sykdommene har oftest akutt start. Hjerneslag er den vanligste årsaken til funksjonshemming og 3. vanligste årsak til død i industriland.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 39 105
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 6,7 %
4. Alzheimers sykdom og annen demens: Hjernesykdom som er en av de vanligste årsakene til demens.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 31 384
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen:5,4 %
5. Tykk- og endetarmskreft: Kolorektal kreft er en kreftsvulst i tykktarmen eller endetarmen. I de aller fleste tilfellene er kolorektal kreft av typen adenokarsinom, en ondartet svulst utgått fra kjertelvev i tarmslimhinnen.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 29 535
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen:5,1 %
6. Kronisk obstruktiv lungesykdom: Ofte forkortet til KOLS, er en samlediagnose for en rekke nært beslektede sykdommer med kronisk og mer eller mindre irreversibel nedsettelse av lungefunksjonen.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 25 377
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen:4,4 %
7. Selvmord: Betegnelse på atferd hvor en person bevisst velger å ta sitt eget liv.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 24 315
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 4,2 %
8. Nedre luftveisinfeksjoner: Virus eller bakterieinfeksjon av ulik grad. Forårsaker ofte feber og hoste, nedsatt allmenntilstand, smerter i brystet, eventuelt mental forvirring, spesielt hos eldre.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 17 363
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 3,0 %
9. Ruslidelser som skyldes illegale rusmidler: Omfatter blant annet hasj og cannabis, kokain, GHB, heroin, amfetamin og metamfetamin.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 14 123
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 2,4 %
10. Prostatakreft: Den hyppigste kreftformen hos menn. Det oppdages knapt 5.000 nye tilfeller i Norge hvert år. Risikoen for å få påvist prostatakreft i løpet av livet er ca 15%. Risikoen for å dø av prostatakreft er ca. 3% - det vil si at de fleste som får sykdommen, ikke dør av den.
- Antall tapte leveår i befolkningen: 13 477
- Andel av totalt antall tapte leveår i befolkningen: 2,3 %
(Kilder: Store Medisinske Leksikon, NHI.no, NEL, Wikipedia, Helsenorge.no, SSB.no , Healthdata.org)
- Kreft kan forebygges med kosthold
Susanne Weedon-Fekjær, ph.d og klinisk ernæringsfysiolog ved Vardesenteret på Radiumhospitalet, trekker også frem usunn livsstil og mener at mange av årsakene er sykdommer der hva du spiser har mye å si.
- Særlig når det gjelder hjertesykdom er det ikke ett fett hvilken type fett vi spiser, sier Weedon-Fekjær.
Hun mener at det i det siste har det blitt mye fokus i media på at smør er mye bedre enn margarin fordi det er naturlig.
- Jeg møter daglig pasienter som tror at smør er så mye sunnere en margarin. Dette stemmer ikke, og det er veldig uheldig med et høyt inntak av smør, særlig for dem som er i denne risikogruppen, sier Weedon-Fekjær til Klikk.no.
Ifølge ernæringsfysiologen handler livsstilssykdommene om samspillet mellom arv og miljø.
- Når det gjelder kreft så kan cirka 50 prosent av de vanligste kreftformene forebygges med en sunn livsstil inkludert kosthold, trening og å unngå røyking, understreker hun.
Felles for mange av de store kreftformene er at for høy kroppsvekt kan øke risikoen for disse, ifølge ernæringsfysiologen.
- Mange er ikke klar over at normal kroppsvekt er så viktig i forebygging av kreft. Og mange er ikke klar over hvor tett forbundet kreft og kosthold er, sier Weedon-Fekjær.
Hun lister opp fire nøkkelpunkter for å redusere kreftrisikoen:
- Unngå overvekt
- Nok fysisk aktivitet
- Rikelig med frukt og grønt
- Nok fiber i kostholdet
- Kosttilskudd hjelper ikke
Weedon-Fekjær opplever at mange pasienter er veldig opptatt av sunt kosthold, og at det er mange positive trender, men at det dessverre også er en del som blir forvirret av alle de sprikende rådene, og som derfor ”bommer på målskiven":
- Eksempel på dette er den nye trenden om å spise kokosfett som er veldig uheldig. Eller folk som har dårlig samvittighet fordi de spiser for lite frukt og grønt, sier hun og forklarer videre:
-I stedet for å få i seg antioksidanter fra kostholdet, bruker de heller kosttilskudd i pilleform for å få i seg antioksidanter. Gjennom 72 store studier med over 300.000 forsøkspersoner fant man mye negative effekter, men nesten ingen positive effekter av å ta antioksidanter i pilleform.
Ifølge Weedon-Fekjær har studier tvert imot vist at slike kosttilskudd kan føre til økt sykelighet og dødelighet.
- Ett eksempel er kosttilskudd med betakaroten. Hvis du får i deg en hel haug av én type antioksidant, blir balansen i kroppen ødelagt. Spiser du gulrøtter i stedet for betakaroten, får du til sammenligning i deg en mengde ulike typer antioksidanter, sier hun.
Kosthold overtar for røyken
FHI-forsker Vollset opplyser videre i rapporten at det nå ser ut som et usunt kosthold utgjør en større risiko for folkehelsen enn røyk.
- Ikke fordi et usunt kosthold er farligere enn røyk, men fordi stadig færre nordmenn røyker, sier han.
Siden 1990 er andelen røykere i Norge redusert fra 35 prosent til 13 prosent, opplyser Vollset.
Ifølge forskeren kommer mye av skadene fra overvekt gjennom høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes.
Tips til sunnere mat i hverdagen
Mange skylder gjerne på en travel hverdag om de ikke klarer å spise nok frukt og grønt. Det behøver likevel ikke være vanskelig å inkludere dette i et hverdagskosthold, mener ernæringsfysiologen.
- Velger man å bruke ferdigretter, kan disse gjøres sunnere og mer næringsrike ved at man supplerer med ekstra grønnsaker, noe som også gjør retten mindre salt og tilfører flere antioksidanter i maten, anbefaler Weedon-Fekjær.
Hun har flere tips til hvordan hverdagsmaten enkelt kan gjøres sunnere:
- Også hermetisert frukt, frosne grønnsaker og kokte og stekte grønnsaker, er sunt, ikke bare de rå grønnsakene.
- Smoothies er noen flotte, fiberrike antioksidantbomber . Juiceing er ikke like bra da man fjerner mye av fiberen i frukten på den måten.
- Ha frosne blåbær og jordbær på frokostblanding eller grøt direkte, eller rør det med litt potetmel og sukker, varm noen minutter i mikrobølgeovnen, så får du et nydelig sunt syltetøy.
- Kutter du opp frukt i småbiter, spiser du også mer av dette.
- Ha alltid et eple i vesken slik at du ikke faller for fristelsen til å spise noe usunt når du er sulten.
- Ha druer som du kan spise om kvelden når søtsuget kommer, så unngår du kanskje å spise like mye sjokolade.
Positiv til fremtiden
På tross av de negative tallene som viser at usunt kosthold er blant de verste årsakene til tidlig død i Norge, er Vollset likevel positiv til nordmenns helse:
- Jeg tror helsen vår blir bedre i årene fremover. Vi har sett en bedring allerede, og alt tyder på at den vil fortsette, sier forskeren.
Han mener ganske enkelt at tre hovedpunkter forebygger livsstilssykdommer:
- Med unntak av selvskading og selvmord, kan livstilssykdommer i stor grad forebygges med å kutte ut røyken, holde vekten og forbedre kostholdet, sier Vollset.
Denne saken ble første gang publisert 25/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.