Diaré og løs mage:

Løs mage og diaré

Diaré, løs mage, hard mage og forstoppelse har mange årsaker.

DIARÉ OG LØS MAGE: Med diaré menes tynne og hyppige avføringer og kan komme sammen med oppkast ved omgangssyke. Du kan også oppleve diaré på grunn av stress eller at du har fått i deg bakterier i maten på ferie.
DIARÉ OG LØS MAGE: Med diaré menes tynne og hyppige avføringer og kan komme sammen med oppkast ved omgangssyke. Du kan også oppleve diaré på grunn av stress eller at du har fått i deg bakterier i maten på ferie. Foto: Victoria Alexandrova/Crestock
Først publisert Sist oppdatert

Det er ingen fornøyelse å vite at toalettet er opptatt når du aller helst skulle vært der selv.

Særlig prekært kan det føles hvis du har svært løs mage og diaré.

Med diaré menes tynne og hyppige avføringer og kan komme sammen med oppkast ved omgangssyke. Du kan også oppleve diaré på grunn av stress eller at du har fått i deg bakterier i maten på ferie.

Årsaker til diaré

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Marie Myklatun Krosness, forteller at Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke.

- Viruset er svært smittsomt og fører ofte til sykdomsutbrudd. Ved en Norovirus-infeksjon opplever vi ofte oppkast og diaré og noen kan oppleve magesmerter, muskelverk og feber, sier hun.

Infeksjon er vanligvis kortvarig og varer kun i ett til to døgn, men hvordan infeksjonen utarter seg kan være individuelt fra person til person.

- Ikke alle blir like syke og symptomene kan variere, sier Myklatun Krossness.

Noen kaster opp mange ganger, andre bare en gang. Noen får kun diaré, mens andre henger over doskåla og opplever at magen vrenger seg selv om det ikke er mer å kaste opp.

- Hvorfor vi kaster opp når det ikke er mer å kaste opp er vanskelig å svare på, men trolig skyldes det at oppkastsenteret i hjernen kan påvirkes selv om magesekken er tom, sier hun.

Den følelsen vi kan kjenne på før vi løper til do for å kaste opp er mildt sagt ubehagelig. Mange beskriver den som at alt blodet forsvinner fra hodet. Men er det faktisk det som skjer?

- Vi kan oppleve å bli bleke og at «blodet forsvinner fra ansiktet» fordi mekanismene som trigger kvalme og oppkast også fører til at blodårene i huden trekker seg sammen og at blodet ledes mot indre organer, forklarer Myklatun Krossness.

Etter en runde med oppkast er det lurt å få i seg væske, men helst ikke alt for mye av gangen.

- Å drikke lite og ofte er et godt råd. Ved omgangssyke er det viktig å få i seg nok væske ettersom man taper mye væske ved diaré og oppkast.

Slik unngår du matforgiftning

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Forebygg magetrøbbel på reise

Magetrøbbel og diaré kan også oppstå når vi er ute og reiser og ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin, Petter Thornam, forteller at god håndhygiene er det viktigste tiltaket for å forebygge magetrøbbel på reise.

- Vask hendene med såpe og varmt vann før måltider, eller bruk hånddesinfeksjonsmiddel. Et annet tiltak er å unngå mat som ikke er kokt, stekt eller skrelt, sier han.

Du bør også tenke over hvor du spiser, og gjøre en vurdering av restaurantens hygiene, sier legen. Mageproblemer på utenlandsferie skyldes enten bakterier, parasitter eller virus. Det vanligste er å få turist-diaré som følge av E-coli-bakterien og den får vi som oftest i oss gjennom maten vi spiser

Dersom du vil være føre var når du skal ut å reise kan en vaksine vurderes, mener legen.

- En drikkevaksine gir en viss beskyttelse mot E.Coli og ved Sentrum Reisemedisin anbefaler vi ofte vaksinen for å unngå sykedager på reisen og for å slippe å bruke antibiotika, som man kan måtte ty til ved alvorlig diaré.

Han mener personer som har magetrøbbel fra før eller andre sykdommer, bør vurdere vaksinen.

- Vaksinen beskytter også mot kolera, som er en sjeldnere årsak til diare hos vanlige reisende, men som er mer sannsynlig å få for de som skal reise lenge.

Ved reiser til mer eksotiske land bør du unngå å bruke antibiotika unødvendig.

- Derfor er det viktig å forebygge sykdom slik at du slipper å bruke antibiotika, mener Thornam.

- Bruker du antibiotika på reise, risikerer du å bli bærer av bakterien du har fått, få mer kroniske diaréplager og å ta med deg resistente bakterier hjem. Men selvsagt skal du bruke antibiotika dersom det er absolutt nødvendig.

Les også: Dette bør du spise dersom du har omgangssyke

- Stress påvirker magen

Dersom du sliter med diaré og løs mage som varer over tid kan det også skyldes andre ting.

Biolog og forfatter av boka «Sprut – Historia om kroppsvæskene våre», Åsmund Husabø Eikenes, kan fortelle at de siste ti årene har forskningen som knytter hodet og tarmen sammen gjort viktige oppdagelser.

- Mental helse, som stress og depresjon, påvirker tarmfunksjonen, og kan bidra til magesmerter, diaré og løs mage, sier han.

Tarmen kommuniserer også tilbake til hjernen gjennom nerveceller som ligger langs hele tarmen, helt fra spiserøret til endetarmen.

- Noe forskning indikerer også at tarmbakteriene som er en naturlig del av tarmen også kan bidra til samspillet mellom fordøyelsen og hjernen.

Kronisk diaré

Kronisk diare kan også skyldes mat eller drikke kroppen din ikke tåler, eller tåler dårlig.

- Personer som er laktoseintolerante får ofte ubehagelige symptomer dersom de drikker mye melk eller spiser melkeprodukter med mye laktose, forklarer biolog Åsmund Husabø Eikenes.

Grunnen er at tynntarmen mangler enzymet laktase for å bryte ned melkesukkeret og laktosen flyter uforstyrret forbi og blir et velkomment måltid for bakteriene i tykktarmen.

- Bakteriene lager gasser mens de spiser, og gassene må finne veien ut av kroppen. Det fører da til vondt i magen, oppblåsthet og ofte diaré og løs mage i en periode fra omtrent 30 minutter til to timer etter måltidet, sier han.

Mange som er laktoseintolerante erfarer at å spise laktasetabletter før måltidet reduserer eller fjerner symptomene.