Diabetes

Åtte overraskende tegn på diabetes

Føler du deg unormalt trøtt og slapp eller har du stadige urinveisinfeksjoner?

DIABETES: Symptomene på diabetes kan være vage. Føler du deg unormalt trøtt og sliten kan det være greit med en legesjek.
DIABETES: Symptomene på diabetes kan være vage. Føler du deg unormalt trøtt og sliten kan det være greit med en legesjek. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Diabetes type 2 er den vanligste formen for diabetes. Sykdommen skyldes dels nedsatt insulinproduksjon, dels at insulinet virker for dårlig.

Vage tegn

De siste årene har det vært en eksplosiv utvikling i antall diabetes-tilfeller, både på verdensbasis og i Norge. Mange går med sykdommen uten å vite om det og mørketallene er store. Grunnen er oftest at symptomene kan være vage.

- Ved diabetes type 2 er symptomene ofte diffuse og utvikler seg over tid. Dessverre er det derfor slik at mange går med sykdommen uten å vite om det - i verste fall i årevis, sier kommunikasjonssjef i Diabetesforbundet Turid G.Spilling.

Se listen på overraskende tegn nederst i saken.

Visste du at:

I underkant av 250.000 har diabetes i Norge i dag.

Rundt 28.000 av disse har diabetes type 1, mens rundt 220.000 er diagnostisert med diabetes type 2.

I tillegg er det et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2.

Det totale tallet for diabetes type 2 i Norge kan være mellom 300.000 og 400.000, når de udiagnostiserte er tatt med.

For å utvikle diabetes type 2 må du være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene.

Kilde: Diabetes.no

Overvekt og fysisk inaktivitet spiller en rolle i forhold til hvem som utvikler diabetes type 2, men arv er også en vesentlig faktor.

Ifølge Diabetesforbundet tyder undersøkelser på at for hver 100. pasient med kjent diabetes, kan det være mellom 50 og 100 med uoppdaget diabetes i befolkningen.

På nettsidene diabetesrisiko.no kan du teste din risiko.

Ubehandlet diabetes kan gi hjertesykdom

Professor ved Oslo Universitetssykehus og Norges Arktiske Universitet, Trond Geir Jenssen, forklarer at når man går med diabetes uten å vite om det, og derfor ikke får den behandlingen man trenger, kan det i verste fall føre til hjerte- og karsykdom.

- Noen får faktisk oppdaget sin diabetes i forbindelse med sitt første hjerteinfarkt eller hjerneslag. Andre komplikasjoner som kan opptre er redusert syn, nyresvikt eller nevropati (nerveskade), sier han.

Diabetes symptomer

Symptomer på sykdommen er at du vil føle deg trøtt, slapp og sliten.

- En del blir også unormalt tørste og dette skyldes først og fremst at uten nok insulin i kroppen, stiger sukkernivået, og kroppen får ikke energi. Kroppen begynner da å forbrenne fettstoffer og proteiner for å skaffe seg energi, sier Turid G.Spilling.

- I tillegg kan gjentatte urinveisinfeksjoner eller soppinfeksjoner i underlivet være et tegn på diabetes, sier professor Trond Geir Jenssen.

Diabetes type 2 oppstår som oftest hos voksne, men forekommer også i økende grad hos unge voksne. Det er også slik at diabetes type 1 kan opptre i voksen alder.

- Sykdommen har gjerne da et noe langsommere forløp ved at mange trenger insulin første etter et halvt til ett år med høyt blodsukker. Noen av disse er feilaktig diagnostisert som diabetes type 2 i starten, sier professor Trond Geir Jenssen.

Her er tegnene du bør være på vakt for:

1. Soppinfeksjon og urinveisinfeksjon

Både for kvinner og menn kan stadig tilbakevendende soppinfeksjoner og urinveisinfeksjoner være tegn på diabetes.

2. Betennelse i tannkjøttet

Diabetes kan svekke immunforsvaret, slik at kroppens motstand mot infeksjoner blir svakere. Da kan bakterier og virus lettere formere seg, og forårsake betennelse i tannkjøttet.

3. Potensproblemer

Diabetes kan føre til ereksjonsproblemer fordi sykdommen kan skade blodkarene i penis.

4. Uklart syn

Dårlig blodsukkerregulering over tid kan føre til endringer i de små blodkarene. Dette kan føre til komplikasjoner i øynene og den vanligste øyekomplikasjonen er netthinneforandringer.

5. Nummenhet i føtter

Diabetes kan gi nerveskade og et av symptomene på dette er nedsatt følelse i føttene.

6. Trøtt og slapp

Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten.

7. Vekttap

Selv om økt sultfølelse kan føre til at du spiser mer, kan du oppleve å gå ned i vekt. Fordi kroppen ikke klarer å forbrenne sukker, skilles dette ut i urinen. Kroppen vil da bruke alternativt drivstoff og tære på muskler og fettlag.

8. Hjerteinfarkt

Ved diabetes er risikoen for hjertekrampe og hjerteinfarkt større. Høyt blodsukker gir direkte økt risiko. I tillegg har personer med diabetes type 2 oftere høyt blodtrykk, uheldige fettverdier i blodet og overvekt.

Diabetes behandling

Behandling av diabetes type 2 er sammensatt. Både kosthold, kunnskap om sykdommen, fysisk aktivitet og medisiner gjør sitt til at det er lettere å leve med sykdommen. Å stumpe røyken er også en del av fundamentet for god diabetesbehandling, ifølge Diabetesforbundet.

Antidiabetika er fellesbetegnelsen på medikamenter mot diabetes, unntatt insulin. Dette er tabletter eller injeksjoner som virker blodsukkersenkende.

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2018, og sist oppdatert 15/08 2018.

Les også