Herpes

Derfor må du sjekke om du har herpes

20–40 prosent av alle mellom 20 og 40 år er smittet med type 2 genital herpes

SMITTE: Herpes 2 er en kjønnssykdom som er lett å få, og umulig å bli kvitt.
SMITTE: Herpes 2 er en kjønnssykdom som er lett å få, og umulig å bli kvitt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Så mange som 50 til 80 prosent av alle i Norge blir smittet av type 1 (forkjølelsessår) som barn.

20-40 prosent av alle mellom 20 og 40 år er smittet med type 2 genital herpes, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Svært mange er uvitende om at de har herpes, da mange ikke har symptomer og aldri får utbrudd, eller utbruddene er så små at de ikke merkes. Det betyr at de kan smitte andre med herpes uten å være klar over at de har viruset selv. Sjansen for å møte en partner som er bærer av én eller begge typene, er med andre ord svært stor, opplyser Eli Synnøve Lilleskog, som er spesialist i Hud og Venerologi ved Aleris Medisinske Senter i Bergen til magasinet Bedre Helse.

Blir ikke kvitt herpes

Det er spesielt genital herpes de fleste av oss frykter. Genital herpes betraktes av mange som en farlig og smertefull sykdom som kun angriper personer med et aktivt seksualliv. Derfor er det knyttet mye skam og skyld til sykdommen, noe som gjør at mange velger å leve med sykdommen i hemmelighet.

Sannheten er at genital herpes er en relativt vanlig kjønnssykdom.

Som alle andre kjønnssykdommer smitter den ved samleie, men den kan også smitte via oralsex. Likevel regnes genital herpes ofte som verre enn for eksempel klamydia eller gonoré fordi disse sykdommene kan helbredes. I likhet med flere andre virus blir du aldri kvitt herpes. Mange er derfor opptatt av hvordan de kan unngå å bli smittet. De som er smittet er som regel opptatt av hvordan de unngår å smitte andre igjen.

Kondom er eneste beskyttelse

11 fakta om herpes

1. HSV-1 (herpes simplex virus 1) gir vanligvis munnsår (herpes labialis). Smitter ved vanlig sosial kontakt, og barn blir ofte smittet gjennom kontakt med foreldrene. For voksne kan denne typen også smitte ved munnsex. Da kan partneren få en genital herpesinfeksjon uten at den som ga fra seg smitten noensinne har hatt symptomer genitalt, og uten at smittebæreren har hatt smitte for genital herpes i seg.

2. HSV-2 (herpes genitalis) gir vanligvis sår på kjønnsorganet.Dette smitter stort sett via sex. Andre vanlige symptomer er blemmer eller svie nedentil.

3. Det finnes ingen vaksine mot herpes.

4. Etter smitte ligger viruset latent i nerverøttene og kan reaktiveres og gi symptomer under spesielle forhold som stress og sykdom. Herpes type 1 kalles ikke forkjølelsessår uten grunn. Det er gjerne når immunforsvaret har en knekk at de fleste får et utbrudd. Dersom du er blant dem som ofte får utbrudd, kan det hjelpe å forandre litt på livsstilen.

5. Reaktivering opptrer i omtrent 40-50 prosent av tilfellene hos dem som har hatt en herpesinfeksjon. Barn som smittes med HSV-1 kan ha feber og smertefulle blærer og hevelse i munnslimhinner og på leppene. Symptomene går vanligvis tilbake etter én-to uker.

6. Førstegangsutbrudd av genital herpes varer vanligvis i to-fire uker, mens senere utbrudd ofte har kortere varighet.

7. Immunsvekkede pasienter, for eksempel AIDS-syke, kan få store utbrudd.

8. Ved genital herpes er smittefaren størst under utbrudd, men mange herpesutbrudd er for små til å merkes. Kondombruk reduserer smittefaren og bør alltid brukes ved samleie og oralsex, spesielt ved utbrudd. Mellom utbruddene bør partnere diskutere om de ønsker å bruke kondom. Pasienten bør alltid informere nye partnere om sin herpesinfeksjon.

9. Ved genitalt utbrudd under fødsel, anbefales vanligvis keisersnitt. Nyfødte kan smittes ved fødselen gjennom slimhinner i fødselskanalen, dersom moren har utbrudd ved fødselen. Smittefaren er størst under første genitalinfeksjon.

10. Dersom du får symptomer på herpes, kan du få antiviral behandling i form av tabletter, vanligvis i fem dager. Behandlingen bør igangsettes så raskt som mulig, og i hvert fall innen fire-syv dager etter symptomdebut. Lokal behandling med antivirale kremer kan mildne tilbakevendende herpesutbrudd ved tidlig bruk.

11. Noen av de store byene i Norge har Venerisk poliklinikk tilknyttet hudavdelingen på sykehusene. Ellers kan man ta kontakt med privatpraktiserende hudleger som også er spesialister på kjønnssykdommer. De aller fleste fastleger og legevakter ser også denne tilstanden med jevne mellomrom.

Kilder: Folkehelseinstituttet og Eli Synnøve Lilleskog

- Kondom er den beste beskyttelsen mot herpes, men den beskytter bare delvis, sier Lilleskog.

- Ved oralsex, og selv ved samleie, risikerer du å bli smittet, men kondom gir relativt god beskyttelse, mener hun.

Vær klar over at kondom ikke er den sikerste prevensjonen hvis du vil unngå graviditet.

Blemmene og sårene sitter ikke alltid på penishodet eller i skjedeåpningen, forteller daglig leder ved Sex og samfunn, Senter for ung seksualitet, Siv Gamnes. De kan like gjerne befinne seg i andre deler av underlivet, på lårene eller bak mot rumpeballene, utdyper hun.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

- Er man kun smittsom under utbrudd?

- Du er mest smittsom under selve herpesutbruddet, men du kan også skille ut virus uten å ha sår og blemmer, såkalt asymptomatisk virusutskillelse, og dermed også smitte andre. Husk at de aller fleste av dem som blir smittet av herpes, smittes av én som ikke har utbrudd eller som har et utbrudd som er så lite at det ikke merkes. De som vet at de har utbrudd, unngår som regel å ha sex akkurat da, påpeker Lilleskog.

- Mange kan kjenne at utbruddet er på vei. De beskriver det som en kribling i huden i underlivet.

Det skjer når viruset er på vei fra nerverøttene til huden.

- Og så fort det når huden, skiller kroppen ut smittestoffer - før man får sår og blemmer, forklarer Gamnes.

Mens mange med herpes vil merke utbruddet, kan andre kjønnssykdommer, som klamydia, være omtrent helt uten symptomer.

Viktig med åpenhet

Mange kvier seg for å fortelle nye partnere at de har herpes i frykt for å bli avvist. Folkehelseinstituttet anbefaler alle med herpesinfeksjon å informere nye partnere. Lilleskog og Gamnes støtter anbefalingen.

- Det er ikke en ideell start på forholdet, men tenk hvordan nye partnere vil reagere etterpå hvis de får et herpesutbrudd og så finner ut at du visste at du hadde sykdommen men unnlot å opplyse om det. Samtidig er det jo viktig at du sørger for at vedkommende får god informasjon om at herpes er en vanlig sykdom som ikke er farlig, men som kan være plagsom, sier Lilleskog.

- Snakk med noen som kan mye om herpes først, så er du godt forberedt på alle spørsmålene din nye partner kommer til å ha.

Mange leger vil også kunne gi deg god skriftlig informasjon som du kan gi videre til din nye partner.

- Korrekt informasjon demper eventuell frykt, beroliger hun.

Ikke vanlig å sjekke

I dag er det mange som regelmessig tar en fullsjekk hos legen for å finne ut om de har en kjønnssykdom. Herpes er ikke blant standardtestene.

- Dette skyldes først og fremst at de fleste laboratorier bruker tester som ikke skiller mellom type 1 og type 2. Som sagt så er heller ikke tilstanden farlig og den kan ikke kureres.

- Når og hvordan sjekker dere om noen har herpes?

Det kan ofte være vanskelig klinisk, altså kun ved å se og undersøke, å skille mellom type 1 og type 2.

- Ved utbrudd kan vi ta en test av såret, som regel med en bomullspinne som sendes inn til dyrking. Blemmer, sår eller svie nedentil kan være symptomer på genital herpes, men det er viktig å ta kontakt med lege så raskt som mulig ved utbrudd. Da er det lettere å få påvist viruset, så ta kontakt helst én av de første dagene etter at tilstanden har brutt ut, forteller Lilleskog og fortsetter:

- Kommer du senere kan vi likevel ta en test av såret, særlig hvis du stadig får nye sår eller blemmer. Men da kan vi få et negativt svar på prøven, selv om vi kan si at det mest sannsynlig er herpes. Du bør uansett ikke la være å gå til lege, understreker Lilleskog.

Herpesutbrudd kan behandles med antivirale tabletter, som forkorter utbruddstiden og demper symptomene.

Kan være smertefullt

En annen grunn til å oppsøke lege er at du får viktig informasjon om sykdommen. Dessuten har du god bruk for lege hvis det viser seg at du er blant dem som får mange og smertefulle utbrudd.

- Da kan du trenge daglig behandling med tabletter for å prøve å påvirke sykdommen slik at du får færre utbrudd og eventuelt mildere symptomer. Legen kan søke for deg om økonomisk støtte til behandlingen, opplyser Lilleskog.

- Hvor ille er det å få herpes?

- Blir man smittet med herpes, har man fått en kronisk sykdom. Men hvor ille det er for den enkelte, er vanskelig å si på forhånd, sier Gamnes.

FARLIG: Herpes 2 kan være farlig for barnet dersom du er gravid og har ditt første utbrudd. Da vil man ta keisersnitt for å unngå smitte.
FARLIG: Herpes 2 kan være farlig for barnet dersom du er gravid og har ditt første utbrudd. Da vil man ta keisersnitt for å unngå smitte. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- De aller fleste lever helt greit med å ha herpes genitales. De får kanskje noen ikke veldig kraftige utbrudd av og til, og tar sine forholdsregler mens det står på. Men for noen er dette en sykdom som kan være invalidiserende i perioder, forklarer hun.

Det er nemlig en del som opplever hyppige og kraftige utbrudd. For kvinner kan det komme i forbindelse med menstruasjonen.

- De som får slike kraftige utbrudd, kan få store smerter. De kan få problemer med å gå, med å tisse og ellers fungere normalt. De kan også ha feber og sykdomsfølelse under utbruddene, sier hun.

Herpes kan også være en årsak til at man opplever smerter ved samleie.

Så vidt man vet i dag, er det individuelle faktorer som styrer hvor kraftige utbrudd man får. Det betyr at selv om man smittes av en person med lite plager som følge av herpes, betyr ikke det automatisk at man får like lite plager.

- Det kan se ut som at hvis man har herpes 1-viruset, og blir smittet av herpes 2, så får man litt mildere utbrudd av herpes 2, sier Gamnes.

Kraftig førstegangsutbrudd

Det er vanlig at det første utbruddet er kraftig.

- Da får man gjerne smertefulle sår og blemmer, og ofte også feber og sykdomsfølelse. Men hvordan det første utbruddet er, sier ikke noe om hvordan det kommer til å bli i fremtiden. Noen har ikke flere utbrudd, de flest har noen svakere utbrudd i blant, og for noen vil denne typen utbrudd gjenta seg, sier Gamnes.

Hun anbefaler å dra til legen dersom man har sår eller blemmer i underlivet som ikke skyldes friksjonsår.

- Sår i underlivet kan også være andre tilstander som trenger behandling, som for eksempel syfilis, sier hun.

Farlig under fødsel

- Er herpes en sykdom vi bør frykte?

- Herpes er ikke farlig. Den eneste gangen vi må være på vakt, er hvis en gravid kvinne får førstegangsutbrudd, eller hvis partneren hennes har herpesutbrudd og hun selv aldri har hatt denne tilstanden. For å forhindre at barnet blir smittet under selve fødselen, bør hun informere fastlege, jordmor eller stedet der hun skal føde, på forhånd, forteller Lilleskog.

- Et barn som ikke har fått antistoffer fra mor under svangerskapet (noe som automatisk skjer dersom mor er smittet tidligere) kan bli alvorlig syk like etter fødselen. Dette kan altså forhindres hvis helsepersonell er informert, sier hun og peker på at sykdommen er ufarlig for alle andre.

- Man trenger ikke å være livredd for å bli smittet av herpes, men det er alltid lurt å beskytte seg med kondom mot alle kjønnssykdommer sammen med nye partnere, sier Lilleskog.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Kan du de 12 kondomreglene?

Best i senga med kondom

Seksuelt overførebare sykdommer hos menn

Slik holder du underlivet ungt

- Fordel med eldre pulevenn