bytte Fastlege

Dette burde du tenke på hvis du skal bytte fastlege

En myte at mange pasienter betyr populær lege.

BYTTE FASTLEGE: Det er en myte at den legen med flest pasienter på listen er den mest populære legen. Det er nemlig legene selv som bestemmer hvor mange de vil ha på listen sin.
BYTTE FASTLEGE: Det er en myte at den legen med flest pasienter på listen er den mest populære legen. Det er nemlig legene selv som bestemmer hvor mange de vil ha på listen sin. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Med fastlegeordningen får du utdelt en lege som har plass på listen, men det er ikke nødvendigvis denne legen som er den beste for deg.

Her får du råd om hvordan du finner den legen som passer best for akkurat deg. Det er viktig at du føler deg godt ivaretatt av fastlegen din. Fastlegen din kan fortelle deg om små forandringer i kroppen er farlige eller ufarlige.

For at forholdet mellom lege og pasient skal fungere godt, er det nemlig helt avgjørende at kjemien mellom deg og legen din er god. Hvis ikke kan det kanskje være en idé å lete etter en ny lege.

Men hvordan finner du egentlig den rette?

Les også: Dette kan du kreve av fastlegen din

Slik bytter du fastlege

En god lege

Alle leger er forskjellige, men det er noen ting som kjennetegner en god lege. Han eller hun bør:

  • Være imøtekommende.
  • Vise interesse for deg og det du kommer for.
  • Hilse skikkelig.
  • Holde øyekontakt.
  • Ta deg på alvor uansett hvilket problem du kommer med.

Kilde: Kari Løvendahl Mogstad

Gå inn på Helsenorge.no, logg inn med MinID, mobil-ID eller tilsvarende. Her kan du se hvem som er faslegen din nå, bytte, eller eventuelt sette deg på venteliste dersom ønsket lege ikke er ledig.

Byttet er gyldig fra første dagen i måneden etter. Du har rett til å bytte fastlege to ganger per år.

Husk at journalen din ikke overføres automatisk når du bytter lege. Du må selv sørge for at dette skjer ved å be om å få en utskrift som du kan levere til den nye fastlegen din.

Gode fra utlandet

Det første du bør gjøre før du bytter fastlege, er å finne ut så mye som mulig om legene du vurderer. Ikke velg utelukkende etter navn, og gå ikke i den fellen at du avfeier noen fordi du har hørt at de er utdannet i utlandet eller på grunn av at de har utenlandsk navn.

- Fram til for få år siden, var de fleste legene som jobbet i Norge utdannet her i landet. I dag er det mange hundre nordmenn som studerer til lege i utlandet hvert år, for så å komme hjem for å jobbe. Disse har som oftest like god utdannelse som de som er utdannet her, sier spesialist i allmennmedisin og fastlege i Trondheim, Kari Løvendahl Mogstad til Bedre Helse.

Det er også stadig flere utenlandske leger som jobber i Norge, og dette er også som oftest flinke leger, selv om det kan variere hvor gode de er i norsk.

Les også: Sjekk når det er greit å ringe legevakten

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Antall pasienter ikke et kvalitetstegn

Mogstad legger til at det dessverre er en kjensgjerning at leger med spesielt godt rykte sjelden har plass på sin liste, og at du derfor ikke alltid har en reell valgmulighet.

Det samme vil du oppleve dersom du bor på et lite sted med få leger å velge mellom.

- Men det er en myte at den legen med flest pasienter på listen er den mest populære legen. Det er nemlig vi leger selv som bestemmer hvor mange vi vil ha på listen vår. De med 2000 eller 2500 pasienter på listen, har selv valgt å sette listetaket sitt høyt. De fleste leger synes imidlertid at 1000 eller 1500 pasienter er nok, og de kan jo være vel så populære og flinke som dem med mange pasienter, sier hun.

Hvorvidt du vil stå på en fastlegeliste eller ikke, er opp til deg. Husk bare at det er noen ulemper ved ikke å gjøre det.

- Fastlegene skal prioritere de pasientene de har på listen sin, og når man står utenfor listen, må man dessuten betale 110 kroner mer for legetimen enn de faste pasientene, sier kvalitets- og prosesskoordinator ved HELFO Servicesenter, Marianne Kristiansen.

Kristiansen forteller at det likevel er en del som har valgt ikke å stå på en liste, og at dette ofte gjelder steder der det er få leger å velge mellom.

Les også: Her er tegnene på at du trenger akutt hjelp

Sjekk på nett

Mye av informasjonen du trenger om de ulike legene, vil du kunne få gjennom jungeltelegrafen.

- Man får kanskje en lege anbefalt eller hører om vedkommende gjennom bekjente. Ellers har også legeforeningen utarbeidet en side som heter fastlegen.no. Der står det en del om fastleger generelt, og man kan få et innblikk i hvordan vi jobber, hva vi kan tilby og hva vi står for, sier Løvendahl Mogstad.

En annen nettside, som har det til forveksling like navnet fastleger.no, har oversikt over de ulike legekontorene rundt om i landet. Der finner man en presentasjon av ulike legesentre og deres ansatte.

Legelisten.no kan du lese informasjon om legene og tannlegene i Norge, sammen med pasientenes egne vurderinger av behandlerne.

- Det varierer fra legesenter til legesenter om hvor gode hjemmesidene er og hvor mye som står om legene der. Et annet tips kan være å google de enkelte legene. Da finner man ut om den konkrete legen er omtalt på nettet, og om han eller hun driver med eller er engasjert i spesielle ting eller emner. Enkelte leger er mer engasjert for eksempel innen idrettsmedisin, akupunktur eller svangerskapsomsorg, og da ønsker man kanskje å velge en lege etter egne behov, sier Løvendahl Mogstad.

Å bli sett

Når det gjelder legens personlighet, er det verre å gjøre de helt store forundersøkelsene. For selv om naboen liker en lege, er det ikke sikkert at du liker vedkommende.

Noen liker at legen spøker mye, mens andre ikke synes det passer seg når man snakker om problemene sine. Du må nok prøve deg fram og selv erfare hvordan du og legen passer sammen.

- Et godt lege-pasientforhold er et toveis forhold. Det er mange faktorer som spiller inn. Den såkalte kjemien kan spille inn, slik den gjør i alle mellommenneskelige forhold. For øvrig er leger profesjonelle, og vi møter folk i alle aldre, kjønn og livssituasjoner. Vi plikter å møte alle mennesker som profesjonelle og empatiske fagpersoner, sier Løvendahl Mogstad.

Hun mener tillit er en annen forutsetning for et godt forhold.

Pasientene må kjenne seg sett og hørt - uansett hva de kommer med av spørsmål og problemer. Ofte kan nemlig det som av legen oppleves som en filleting, være et stort og vanskelig problem for pasienten.

Kunsten er å ta folk på alvor, ikke latterliggjøre dem og respektere at det er stor forskjell på folks toleranse- og smertegrense.

- Faktisk er den vanligste årsaken til klager på fastleger saker som dreier seg om kommunikasjon. Dette er mye mer vanlig enn at legen gjør en medisinsk feil. Dette viser tydelig hvor viktig det er med kommunikasjon, sier Løvendahl Mogstad.

Spør om prøvetime

- Det å velge en fastlege kan være vanskelig, men det er mulig å be om en prøvetime først dersom man vil kjenne etter hvordan kjemien er med legen man vurderer. Siden man bare har muligheten til å bytte fastlege to ganger i året, er det jo kjedelig å komme til en lege man ikke er komfortabel med, sier Marianne Kristiansen ved HELFO.

Du har imidlertid ikke krav på en slik prøvetime. Noen legesentre vil antageligvis si nei til slike konsultasjoner, men i de fleste tilfeller vil det være en mulighet.

Ofte vil nok også jungeltelegrafen føre deg i retning av en lege som allerede har full liste.

I svært mange kommuner er det vanskelig å få plass på listen til de mest populære legene, og dessverre er det få muligheter for å snike seg inn bakveien.

- Barn under 16 år kan få plass hos samme lege som foreldrene sine. Det er også mulig å komme tilbake til sin tidligere lege dersom man flytter tilbake til en kommune innen tre år. Det samme gjelder studenter som kommer flyttende tilbake til hjemstedet sitt, sier Kristiansen.

Noen legekontorer vil kanskje også godta at du står oppført hos en lege utenfor fastlegelisten, men dette vil kunne medføre ulemper for deg.

En bedre løsning er derfor å følge godt med på basen over fastleger som administreres av HELFO, som du finner på helfo.no.

Her oppdateres det jevnlig hvilke leger som har ledig plass i din kommune. Ser du at favorittlegen har plass på listen sin, er det enkelt å registrere seg på listen på internett, eller du kan bytte lege ved å ringe fastlegetelefonen.

Forvent mye!

En god lege er et godt medmenneske. En som utstråler tillit og trygghet - men dette er likevel ikke nok.

Legen må, ifølge spesialisten, også være myndig når det trengs, og han eller hun må ha evne til å ta en avgjørelse - også når den er upopulær og vanskelig.

- Et godt lege-pasientforhold kjennetegnes av at pasienten føler at han eller hun kan komme til legen sin, sette seg tilbake og vise sin mest sårbare side, uten å være redd for å bli avvist. Vi møter hver dag mennesker som utleverer seg og bretter ut sine innerste tanker og sider, ting de ofte har båret helt for seg selv, og som de bare deler med oss. Det er et stort ansvar for oss å møte folk og å hjelpe dem i en så avkledd og sårbar situasjon, sier Mogstad.

Hun mener det er riktig å forvente mye av legen sin, men understreker at dette ikke alltid betyr at det blir akkurat som pasienten har forestilt seg.

Som pasient har du kanskje sett for deg en spesiell undersøkelse, resept på et medikament, sykmelding eller kanskje til og med en diagnose som kan gi rett på uføretrygd, men det er legens jobb å avgjøre ut fra helhetssituasjonen hvilken behandling som er riktig.

- Da kan det oppstå situasjoner som setter lege-pasientforholdet på prøve, sier Mogstad.

Mange pasienter

Opplever du at du gang på gang må repetere sykehistorien når du kommer til legen din, kan det kanskje være på tide å se seg om etter en annen doktor.

Det å føle at man huskes av legen sin, er viktig.

- Jeg mener at man som lege har plikt til å prøve å gjøre seg kjent med sine pasienter. Jeg vet hvor viktig det er for mange at vi har satt oss inn i deres historie. Med minst 1000 forskjellige pasienter på listen, kan det imidlertid være vanskelig å huske detaljer, uten at dette har noe med arroganse eller manglende interesse å gjøre, sier Løvendahl Mogstad.

Hun forteller at hun selv bruker et par minutter på å repetere pasientens sykehistorie og hva som var årsaken til forrige besøk, før hun slipper inn nestemann fra venteværelset.

- Og når jeg får inn nye pasienter på listen min, og mottar journalen deres fra den forrige fastlegen, prøver jeg å gå gjennom denne og merke meg de viktigste tingene. Da vet jeg litt om dem når de kommer til meg. Husk bare at det er pasienten selv som er ansvarlig for å få journalen sendt til den nye legen, og hvis ikke dette gjøres, vet vi overhodet ingenting om den nye pasienten vår, sier Mogstad.

Pasienten har også ansvar

Glem heller ikke at også du er en viktig del av denne toveiskommunikasjonen. Legen kan være så god og medmenneskelig som bare det, men er du lite imøtekommende selv, skal det godt gjøres å få et godt lege-pasientforhold. Vanlig folkeskikk er første bud.

- Pasienten må for eksempel forstå at vi kan bli forsinket innimellom, og man kan ikke bli rasende fordi man må vente litt på timen. Vi er ikke forsinket fordi vi drikker kaffe eller later oss, men fordi der er mennesker vi jobber med, sårbare og syke mennesker, sier Løvendahl Mogstad.

Hun ber om at man har forståelse for at man ikke kan kaste ut et menneske som sitter og gråter, og at man av og til må ta inn pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

Hun minner også om at det heller ikke er lurt å komme med for mange problemer eller plager til en vanlig enkelttime.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Selvfølgelig kan man ta opp flere ting når man kommer til legen, for ofte henger jo symptomer og plager sammen, men man kan kanskje ikke få tatt en gynekologisk undersøkelse, fjerne en føflekk og undersøke kneet på samme time. Da føler ikke jeg som lege at jeg får gjort en god jobb, så i slike tilfeller anbefaler jeg heller at man bestiller en dobbelttime eller setter opp en ny time ganske snart.