Blod i avføring:

Dette betyr blod i avføringen

Skjer det etter fylte 40 bør du passe på.

BLOD I AVFØRING: Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster.
BLOD I AVFØRING: Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster. Foto: Thinkstockphotos.com
Først publisert Sist oppdatert

I løpet av året oppdager rundt 20 prosent av oss at vi har blod i avføringen, og dette kan ha flere ulike årsaker.

- Friskt blod i ellers normal avføring stammer som regel fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster, forklarer Reidar Fossmark. Han er overlege ved Avdeling for fordøyelses- og leversykdommer ved St.Olavs Hospital og leder for Norsk gastroenterologisk forening.

Han får støtte av Torstein Bjørndal, allmennlege ved Medi3.

- Blod i avføringen kan enten dreie seg om synlig eller usynlig blod. Sistnevnte vises kun på prøver.

Årsaker til blod i avføringen:

- Hemoroider: Viser seg som episoder med ferskt blod i forbindelse med tømming av avføring. Mengden blod kan være så stor at det spruter utover innsiden av toalettskålen. Man kan ofte selv kjenne kuler i eller rundt endetarmsåpningen.

- Sprekkdannelse i endetarmsåpningen (analfissur): Dette er smertefulle rifter i slimhinnen. De kan gi friskt blod utenpå avføringen.

- Tykktarmskreft: De vanligste symptomene er nyoppstått forstoppelse eller avføringsendringer etter 45 års alder, samt blod i avføringen.

- Kreft i endetarmsåpningen (analkreft): Preges av lokale symptomer i form av sår, blødning eller utvekster i og rundt endetarmsåpningen.

Kilde: Norsk Helseinformatikk (www.nhi.no)

Synlig, friskt blod kan blant annet være et symptom på hemoroider, sprekker i endetarmen, polypper, infeksjon, divertikkelsykdom eller inflammatorisk tarmsykdom.

Oppsøk lege

Om blodet er mørkere og levret kommer det fra lenger oppe i tarmsystemet, ifølge Bjørndal.

- Det kan komme fra tykktarmen eller tynntarmen. Dersom blodet fremstår som sort og kaffegrutlignende, kan det komme fra blødninger i magesekken, forklarer han, og utdyper:

- Årsaken kan da være inflammatorisk tarmsykdom, magesår, kreft i magesekken, tykktarms- eller tynntarmskreft. Kreft i tynntarmen gir imidlertid sjelden en synlig blødning.

Else Støring er kreftsykepleier i Kreftforeningen, og hun oppfordrer til å ta blod i avføringen alvorlig i alle tilfeller.

- I de fleste tilfeller dreier det seg om en ufarlig tilstand, men for å få avklart hva som forårsaker blødningen, må man gjerne se litt lenger inn i endetarmen enn man klarer å få til selv. Dette vil en lege kunne undersøke, sier Støring.

- Generelt oppfordrer Kreftforeningen pasienter som opplever blod i avføringen å oppsøke lege i løpet av to til tre uker, legger hun til.

Les også: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Alder har betydning

Ifølge Fossmark er det forskjell på om du ser blod hver gang du er på toalettet, eller om det er noe du opplever én gang. Også alderen din har noe å si.

- Etter min mening trenger ikke unge mennesker som ellers er friske å oppsøke lege etter en enkeltepisode med em beskjeden mengde blod. De bør allikevel ta kontakt med lege om det gjentar seg, råder han, og påpeker at dersom du har passert 40 år, så er hastegraden en helt annen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Personer i denne aldersgruppen bør ta slike symptomer på alvor og kontakte lege. Risikoen for at friskt blod kommer fra godartede eller ondartede svulster øker sterkt med tiltakende alder.

Betennelser og infeksjoner

Peder Tobias Sandvold Olsen er gastroenterolog ved Volvat Medisinske Senter, og han forteller at det finnes flere former for betennelser som kan ramme tarmen og føre til blod i avføringen. Eksempler på dette kan være Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

- Disse rammer ofte unge voksne og vil som regel ledsages av symptomer som diaré eller magesmerter. En annen form for betennelse som kan gi blødning fra tarm er divertikulitt eller utposing fra tarmen. Dette ses oftest hos eldre mennesker, sier Olsen.

Mens blod i avføringen ofte kan skyldes hemoroider eller en skade på analåpningen, kan blodig slim komme som årsak av infeksjoner i tarmen.

Slim på avføringen merker du når du har avføring, og det kan også være synlig utenpå avføringen. Slimet kan være klart eller gulhvitt. Blod på avføringen derimot, behøver man ikke merke, med mindre man ser på avføringen før man trekker ned. Blodet kan være friskt og lyst eller mørke brunt. Dette kan du lese om på nettstedet Helsenett.

Blodig og slimet avføring kommer ofte som et resultat av turer til varme land, og alle typer antibiotika kan en sjelden gang også gi infeksjoner i tarmen.

Les også: Derfor blir du dårlig i magen

Tjæreaktig avføring

Avføringen kan ha blod i seg selv om den ikke er rød. Om du blør høyt oppe i mage-tarm kanalen, så blir blodet fordøyd på veien ned. Dette vil gi en helt karakteristisk avføring som kalles melena.

- Dette er en svart, tjæreaktig avføring som har en spesiell illeluktende og søtlig lukt, sier Fossmark.

Oftest forårsakes den av et blødende sår i magen eller den øverste delen av tarmen. Dette er et symptom som må tas på alvor.

- Dersom du har melena bør lege kontaktes samme dag, slik at undersøkelser og behandling kan starte, råder han.

Varselsymptomer

- Blod i avføringen er et vanlig symptom på mage- og tarmkreft, men ofte er det andre plager som bringer pasientene til lege i første omgang, sier Støring.

Hun forteller at blod i avføringen gjerne oppdages ved en tilfeldighet, og at det som oftest plager pasienten er symptomer som vektnedgang, endret avføringsmønster, tretthet, dårlig matlyst eller oppblåsthet. Disse kaller kreftsykepleieren varselsymptomer.

- Kreft gir gjerne helt diffuse plager til å begynne med. Du bør være på vakt dersom du opplever å få generelt nedsatt allmenntilstand, påpeker Støring.

Doktoronline: Årsakene til hemoroider

Veiviser for oppfølging

Kjell Vaage arbeider som rådgivende lege i Helsetelefonen, og han forklarer at det er mange tanker og undersøkelser en lege må følge når det gjelder pasienter som kommer med mage- og tarmplager.

Han skisserer følgende veiviser som et grunnlag:

- Har pasienten hatt liknende episoder tidligere? Hemoroider og rifter/fissurer er ofte tilbakevendende.

- Spruter det utover i toalettskålen? Det er typisk for hemoroider.

- Opplever pasienten blødninger og smerter rundt endetarmen? Tenk hemoroider, analrifter, anal abscess.

- Blødning og endringer i avføringsmønsteret? Vekslende løs og hard avføring hos pasienter under 45 år, tenk irritabel tarm eller ulcerøs kolitt. Hos pasienter over 45 år, tenk kreft.

- Blod blandet med avføring? Tenk inflammatorisk tarmsykdom eller kolonkreft. Pusstilblanding forekommer ved ulcerøs kolitt.

- Mørkt rødt blod? Tyder på blødning ovenfor endetarmen.

- Vekttap, redusert allmenntilstand? Tenk kreft.

- Infeksjonstegn? Tyder på infeksiøs årsak.