Behandling mot rosacea

Det måtte 21 laserbehandlinger til for å bli kvitt Berits (52) rosacea

- Jeg hadde store, verksfylte kuler under huden og blemmer som var fulle av væske. Det gjorde vondt hele tiden, sier hun.

TILNÆRMET FRISK AV ROSACEA: Selv om rosacea er en kronisk sykdom, holder Berit nå sykdommen i sjakk ved å ta vedlikeholdsbehandlinger en gang iblant. - Jeg har fått et nytt liv, sier hun til Norsk Ukeblad.
TILNÆRMET FRISK AV ROSACEA: Selv om rosacea er en kronisk sykdom, holder Berit nå sykdommen i sjakk ved å ta vedlikeholdsbehandlinger en gang iblant. - Jeg har fått et nytt liv, sier hun til Norsk Ukeblad. Foto: FOTO: Britt K. Andersen
Sist oppdatert
FØR: Det Berit som tenåring trodde var kviser, skulle vise seg å være hudsykdommen rosacea. Hun ble med tiden hardt rammet. Bildet til høyre viser Berit sommeren før hun startet laserbehandlingen.
FØR: Det Berit som tenåring trodde var kviser, skulle vise seg å være hudsykdommen rosacea. Hun ble med tiden hardt rammet. Bildet til høyre viser Berit sommeren før hun startet laserbehandlingen. Foto: FOTO: Privat

I dag er det ingenting som tyder på at Berit Hansen (52) for inntil fem år siden slet hver eneste dag med å se besøkende i øynene, at hun slet med å holde hodet hevet og ha en stolt holdning.

Berit jobber i merkantilavdelingen til et helseforetak, og kan i dag smilte bredt.

Men helt siden hun var barn har Berit slitt med rødt utslett, blemmer og kviser i ansiktet.

Hun viser oss bildene fra sin barndom, hvor hun først bare hadde rødt utslett under øynene, videre fra sin ungdomstid da hun så ut som hun var plaget av sterk akne, og til slutt fra tiden som godt voksen da sykdommen hadde angrepet hele hennes ansikt med væskende sår, rødt utslett og blemmer.

En vanlig sykdom

Rosacea er en ganske vanlig hudsykdom i Norge, og rammer oftest kvinner i alderen 30 til 50 år. Det anslås at så mange som fem til ti prosent av befolkningen har sykdommen, men rosacea angriper i ulik grad.

Der enkelte blir plaget med rødhet i ansiktet, synlige blodkar og rødming, kan andre få kviselignende utslett med blemmer, tykk hud med synlige porer. Enkelte blir også angrepet ved øynene.

Symptomene forverres ofte ved sterkt sollys. Sykdommen er kronisk, og den vanligste behandlingen som gis, er i form av medisiner og kremer. Enkelte får også karlaserbehandling som kan redusere forekomsten av overflatige blodkar.

Fordi noen av symptomene er kviser, rød eller fet hud, er det mange som ikke vet at de har rosacea. Samtidig kan feil behandling av sykdommen gjøre den verre, eller være årsak til manglende bedring. Derfor er det viktig å få stilt diagnosen.

Hadde gitt opp

Berit fikk diagnosen som 11-åring, men fortsatt trodde hun lenge at kvisene hun fikk i ungdomstiden, var akneutbrudd.

Fakta om rosacea

Rosacea er en hudsykdom som i hovedsak rammer ansiktet. 

Rosacea gir symptomer i form av rød og irritert hud og ettehvert utvikling av små knuteformede fortykkelser og pussfylte blemmer i huden. Noen får tykkere hud, og i noen tilfeller utvikles også forstørrede talgkjertler, spesielt på nesen. 

Rosacea debuterer som regel i 30-50-års alderen, og forekommer litt hyppigere hos kvinner enn hos menn. Mennesker med lys hudtype er mer utsatt for rosacea. Årsaken er ikke sikkert klarlagt, men arvelige faktorer antas å spille en rolle. 

Det er en rekke faktorer som kan utløse anfall eller forverre symptomene, for eksempel sterkt sollys, varm drikke, sterkt krydret mat og stress. Rosacea lar seg ikke kurere.

Kilde: Helseleksikonet.no

Etter flere besøk hos hudlege på Rikshospitalet og utallige resepter på antibiotikatablettene tetracyclin og ulike salver, ga hun en gang som 20-åring opp håpet.

Kvisene hun trodde hun hadde som tenåring, forsvant ikke, men ble derimot bare større og vokste i hverandre.

Da hun ble rundt 35 år, eskalerte utslettet, og ble som verst.

- Jeg hadde store, verksfylte kuler under huden og blemmer som var fulle av væske. Det gjorde vondt hele tiden, forteller hun til Norsk Ukeblad.

Gjennombruddet

Stadig prøvde hun nye kremer og salver. Enkelte gjorde det vondt verre, andre gjorde ingenting. Medisinene hun fikk, ga heller ingen store resultater, men Berit torde ikke å slutte med dem i frykt for at det skulle bli enda verre.

Hver dag forsøkte Berit å smøre ansiktet med kamuflerende dagkremer med farge, pudder eller foundation. Det gjorde det heller ikke noe bedre.

En dag i 2010 var Berit på nærbutikken. Jenta i kassen spurte forsiktig om det kunne stemme at Berit hadde rosacea. Hun hadde nemlig selv sykdommen, men hadde blitt mye bedre ved hjelp av laser.

Berit bestemte seg for å prøve dette.

- Berits rosacea var et voldsomt stygt tilfelle, sier Anne Harila, som er laserterapeut og innehaver av Laserklinikken i Sandvika utenfor Oslo.

Hun har jobbet med laser siden 1973, og tilbyr et bredt spekter av behandlinger. Rosacea er en av sykdommene hun har hatt gode erfaringer med.

Borte etter 21 behandlinger

Karlaser er etter hvert blitt en kjent metode for å behandle rosacea, men ifølge Harila var ikke det nok for å behandle Berits tilfelle.

- Karlaser tok ikke noe på Berit. Det hjelper ofte på dem som er mindre angrepet enn henne. På Berit brukte jeg fire ulike laserbehandlinger, forteller Harila.

Før hovedbehandlingen fikk Berit en bedøvende salve i ansiktet, og kjøling både under og i etterkant av behandlingen.

- Jeg fikk beskjed om at det eneste jeg måtte ha, var tålmodighet – og etter så mange år med rosacea, var det noe jeg virkelig hadde, forteller Berit.

I begynnelsen fikk hun tre behandlinger i uken à halvannen time. Deretter fikk hun to behandlinger i måneden.

Etter til sammen 21 behandlinger var rosacea-utslettet borte.

Har fortsatt rosacea

Rosacea er en kronisk sykdom, og Berit må belage seg på å ha den livet ut. Selv om huden hennes i dag ser frisk ut, kjenner hun enkelte ganger at hun har rosacea fortsatt.

For eksempel føles regndråper på huden som små glør, og hun må fortsatt være forsiktig med å eksponere ansiktet for sterkt lys.

En gang iblant, når hun ser at hun får tendenser til utslett igjen, er hun innom Laserklinikken for å ta vedlikeholdsbehandling.

Behovet for dette har variert noe fra år til år.

Der hun i 2013 hadde hele seks vedlikeholdsbehandlinger, hadde hun i fjor bare én.

Men den store forskjellen er at Berit har fått tilbake selvtilliten. Hun kan sminke seg igjen, hun kan se seg i speilet og se et ansikt uten blemmer, kviser og rødt utslett.

ROSACEA: I dag bruker Berit langt mindre penger på sminke. Til daglig trenger hun nå kun et transparent pudder for å dempe blankheten som kommer av solkremen hun bruker daglig.
ROSACEA: I dag bruker Berit langt mindre penger på sminke. Til daglig trenger hun nå kun et transparent pudder for å dempe blankheten som kommer av solkremen hun bruker daglig. Foto: FOTO: Britt K. Andersen

- Jeg hadde virkelig ingen håp igjen, men se på resultatet, sier hun og smiler.

- Kan aldri bli kvitt sykdommen

Selv om rosacea er en kronisk sykdom, og aldri kan bli helt borte, kan pasienter oppleve å få en tilnærmet normal hud i perioder ved hjelp av de ulike behandlingene som gis.

Ifølge hudlege Bjørn E. Bondevik  ved Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo, er det mest vanlig å behandle rosacea med en krem eller gelé som man smører på huden.

- Det nyeste er kremen Mirvaso, som virker direkte på blodkarene og snevrer de inn slik at huden blir mindre rød. Geleen Rozex, gjerne i kombinasjon med antibiotikapillene tetracyclin, er det mest vanlige å bruke, forklarer Bondevik.

Han sier karlaser også er en brukt metode av enkelte leger, men at den ikke er like utbredt. Han har ingen kommentar til behandlingen som tilbys av Laserklinikken i Sandvika utenfor Oslo.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.

Følg gjerne Klikk Helse på Facebook

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også