Atopisk eksem
Stadig flere barn utvikler denne hudlidelsen
- Folk bruker for lite kortison, mener ekspert.
Symptomer
- Atopisk eksem er preget av intens kløe.
- Ved atopisk eksem er huden tørr, eventuelt også preget av væskende blemmer, og karakterisert ved intens kløe.
- Lokalisasjonen av utslettet varierer typisk med alderen, og graden av kløe kan også variere.
- Det er vanskelig å la være å klø på utslettet, hvilket medfører kloremerker, og huden er ofte fortykket.
Atopisk eksem er en svært vanlig hudlidelse som gir et rødt, skjellende utslett i huden. Atopisk eksem er en kronisk betennelsestilstand, ikke en allergisk reaksjon.
Stadig flere barn utvikler atopisk eksem og ifølge Helseleksikonet.no er det er anslått at ca 15-20 prosent av alle barn og unge har denne tilstanden.
Svekket hudbarriere
Huden fungerer vanligvis som en fysisk, kjemisk og biologisk barriere mot ytre påvirkning. Ved atopisk eksem er hudbarrieren svekket, blant annet ved at huden har redusert evne til å binde fuktighet og at den inneholder mindre fettstoffer enn normalt.
Det innebærer at huden blir tørrere og at den er mer utsatt for irritasjon fra støv, ull, svette, stoffer som kan fremkalle allergi og for enkelte bakterier.
Utslettet gir kraftig kløe som bidrar til oppkloring av huden.
- Huden er vår barriere mot verden og beskytter mot alt fra uønskede mikrober til kulde og varme. Har ikke huden nok fett, blir den svak og hudbarrieren nedsatt. Dette fører igjen til at huden blir utsatt for problemer, sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.
Viktig å smøre huden godt
Et av kjennetegnene ved atopisk hud er at den ikke klarer å produsere nok fett.
Ved atopisk eksem er det derfor viktig å smøre huden godt.
- For å vedlikeholde huden må den smøres med fete fuktighetskremer som er fri for parfyme og fargestoffer. Hvor mye krem du skal påføre varierer imidlertid fra person til person, men det er stort sett mer enn du tror, understreker Revhaug.
Har du kronisk atopisk eksem har du krav på at utgifter til kremer og oljer dekkes av Helfo.
- Det er hudlege eller barnelege som fremmer søknaden til Helfo, opplyser Teresa Løvold Berents, hudlege ved avdeling for for revmatologi, hud-, og infeksjonssykdommer ved Rikshospitalet i Oslo.
Kortison er hovedbehandlingen
I tillegg til tørrhet, er et av hovedproblemene ved atopisk eksem kroniske oppbluss av røde flekker, som er en form for betennelsesreaksjon. Her er smøring med kortisonkremer veldig viktig, det er hovedbehandlingen.
Behandling av atopisk eksem
- Sol er som oftest gunstig for atopisk eksem
- Betennelsesdempende medikamenter som smøres på huden.
- Unngå faktorer som utløser kløe - varme, ulltøy, svette og støv.
- For å hindre kloring bør neglene holdes korte, og det kan være lurt å sove med heldekkende pyjamas.
- Sederende antihistaminer kan gi bedre søvn hvis kløen er intens.
- Fuktighetskremer uten parfyme bør påføres flere ganger i løpet av dagen.
- Dusjing har en tendens til å tørke ut huden og bør holdes til et minimum. Oljebad anbefales istedet.
- Ved væskende eksem foreligger det som regel en infeksjon. Det kan behandles med desinfiserende bad eller antibiotika i salveform.
- Ved sykehusinnleggelse brukes lysbehandling, våtbandasjering, tjærebad og systemisk betennelsesdempende behandling.
- Jeg har jobbet med dette i mange år og har knapt nok sett et barn som har vært overbehandlet. Problemet er motsatt, at folk påfører for lite kortison, forteller Revhaug.
- At kortison til hudbehandling er skadelig, er en myte som skaper unødvendig bekymring. Det er svært viktig å bruke tilstrekkelig med kortison og det er viktig å trappe ned på riktig måte, med sterk nok kortison og i lang nok nedtrapping, som oftest i flere uker, opplyser Revhaug.
Genetisk unormal hudtilstand
Atopisk eksem er genetisk unormal hudtilstand. Det innebærer at det ikke finnes behandling som fjerner eksemet. Men tørrhet, eksemoppbluss og infeksjon i huden kan behandles. Som regel vil eksemet bli bedre med tiden.
Mange opplever også å ha gode perioder med tanke på eksemet.
- Det er vanlig å ha eksem de første leveårene, for så å bli bedre i skolealder. Noen, flere enn vi tidligere trodde, vil imidlertid oppleve at eksemet kommer tilbake i tenårene. Om dette skyldes hormoner, pubertet eller stress og jag, er jeg usikker på, sier Revhaug.
- Som oftest oppstår eksemet når man er spedbarn. Noen har det hele livet, mens andre kan ha opphold i barneårene – for så igjen få det som voksen. Noen få debuterer som voksne, sier Løvold Berents.
Voksne som lider av atopisk eksem, har gjerne hatt det med seg fra barndommen, men det kan også debutere i barne - og ungdomsskole og i voksen alder.
- Eksemet kan gjerne «svinge» også i voksenlivet, men stort sett blir det bedre med årene, opplyser Revhaug.
Kontakteksem
Man kan også lide av andre former for eksem, for eksempel irrittativt eksem, også kjent som kontakteksem.
Aktuelt fra Helseleksikonet.no:
- Rundt 10 prosent av den voksne befolkning opplever kontakteksem. Eksemet kommer gjerne i ansiktet, på halsen og som håndeksem. Dette sees mest hos voksne, ofte er rengjøringmidler og kjemikalier utløsende faktorer, forteller Løvold Berents.
Dette er ofte relatert til eksponering av rengjøringsmidler, hårfarger, sminke eller stoffer innen industri.
- Barn kan også få kontakteksem fra fargestoffer i klær, hud- og hårpleieprodukter, samt stoffer i leker. Det er viktig å få riktig utredning, understreker Revhaug.
Skyldes ikke alltid mat
Selv om mange som har eksem også er alllergiske mot ulike matvarer, er det ikke alltid maten som er årsaken til eksemet. Ofte er det nærliggende å tenke at eksemoppblusset kommer av noe man har spist, men det er ikke alltid slik. Det er mange faktorer som trigger eksemet. Det er viktig å få riktig utredning.
- Man skal være forsiktig med å tilskrive maten som årsaken til eksemet. I en bursdag blir barn gjerne «gira» i og dette i seg selv kan trigge eksemet. Psykiske faktorer kan nemlig trigge eksemet. Men det foreldrene ofte fokuserer på er «hva fikk barnet å spise?»
Overlegen er ikke så opptatt av å finne bare triggerne, men heller behandle huden på riktig måte uansett hva som gir oppbluss.
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!
Denne saken ble første gang publisert 16/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.