LINN (50) HAR ADHD:
Linn kunne stange hodet i veggen og bite seg til blods i raseri – først 30 år senere fikk hun diagnosen
Som 39-åring fikk Linn (50) diagnosen ADHD. Symptomene hadde alltid vært der gjennom barndommen, men jenter fikk sjelden diagnosen.
– Den ene gangen mamma og pappa ga meg en dukke til jul, ble jeg så sint og skuffet at jeg kastet den i gulvet. Heldigvis møtte jeg forståelse fra kloke og varme foreldre, som har måttet tåle litt av hvert. For temperamentet mitt forsvant hverken med alderen eller diagnosen, sier Linn.
Lettere å forholde seg til dyr
Linn Krogh Hansen bor landlig til i Slemmestad sammen med ektemannen Ørjan og hunden Tussler. Sistnevnte er en vorsteh og familiens midtpunkt.
– Jeg kan ikke tenke meg et liv uten dyr, sier Linn, som vokste opp på Skedsmo utenfor Oslo sammen med mamma, pappa og schæferhunden Funny.
Linn ble adoptert da hun var seks måneder gammel, og vokste opp uten søsken. Hun syntes det var helt supert at Funny var «storesøsteren» hennes. Den lille jenta oppdaget tidlig at dyr ofte var lettere å forholde seg til enn mennesker.
Les også: Tidlige tegn på ADHD
Kreativ guttejente
Linns foreldre fikk ingen prinsesse som likte rosa kjoler og rolig lek. De fikk en datter som ville overgå gutta i stunt, som å stå så lenge som mulig på den gule stripa midt i veien, eller hoppe i sjøen fra et høyt fjell.
Det som virkelig fenget, var vann. Hun klatret og hoppet overalt, enten de var innendørs i basseng, eller ved sjøen i Kragerø, der familien kjøpte hytte.
På skolen ble hun ofte sendt på en timeout i dusjen, fordi hun sto på hendene i vannet mens svømmelæreren snakket. I dusjen sto hun bare og maste:
– Kan jeg få svømme igjen nå?
Hyperfokusert
Linn var skoleflink, i hvert fall i fag som interesserte henne. Som toåring ønsket hun seg «jorda». Da fikk hun en globus i bursdagspresang, den har hun fortsatt. Som tiåring kunne hun alle hovedstedene i verden, og som 50 åring har Linn besøkt 106 land.
– Jeg var en nerd på mange områder, og sikkert en pest og plage for lærerne. Ikke rakk jeg opp hånda, og jeg irettesatte lærerne hvis de for eksempel kom til å si feil hovedstad, sier hun og ler.
Det hendte også at moren til Linn ble kalt inn til læreren, fordi Linn hadde problemer med å samarbeide og innordne seg.
Linn var hyperfokusert på alt hun drev med, og det var ingen som samlet så mange servietter og glansbilder som henne. Kladdebøker og treningsdagbøker ble dekorert med border, pynt og farger, for Linn har alltid «fiklet» mye. Hendene er sjelden i ro.
Hun gadd ikke lese bøkene venninnene leste, men fant hun en bok om jordskjelv eller flykrasj, kunne hun lese den ut i en fei.
LES OGSÅ: Hva er i veien med pappa?
Fikk aldri svømmeknappen
Det var likevel gjennom idretten Linn fikk mest utløp for energi og kreativitet. Hun ble en aktiv svømmer, som deltok i konkurranser og gjorde det svært bra. Det gjør hun fortsatt, men til tross for rundt 40 NM-gull, 10 gullmedaljer i Nordisk Mesterskap og ett EM-gull, fikk Linn aldri svømmeknappen.
Mange oppdager ADHD sent
• Mange voksne oppdager ikke at de har ADHD før de får hjelp for andre problemer, som for eksempel depresjoner eller angst. Ved å nøste i vanskeligheter i livet, finner mange ut om ADHD kan være årsaken.
• For å bekrefte diagnosen, må tilstanden ha vært til stede i barndommen, selv om dette aldri ble diagnostisert.
• Det er svært viktig at voksne kvinner med ADHD får god informasjon. Det å forstå sin egen diagnose er nyttig for å få klarhet i egne styrker og utfordringer. Familiene trenger også kunnskap om hva ADHD er, slik at den som har ADHD kan bli møtt med forståelse. På den måten kan hun unngå å føle skam og skyld, følelser som ofte er knyttet til diagnosen.
Kilder: Nina Holmen, fagsjef, ADHD Norge, Berit Skretting Solberg, Spesialist i barne-, ungdoms- og voksenpsykiatri
– Treneren trodde nok at jeg var altfor urolig til å svømme 200 meter sammenhengende, ler Linn, som har nok av selvironi.
Ba om utredning
Linn har vært borte fra svømmingen i perioder, noe som alltid har gjort henne ekstra urolig. Det førte til at hun ble ekstra ukonsentrert på skolen, og hun visste heller ikke hva hun skulle bruke all fritiden til.
Hun kunne ofte bli sint som en lemen for bagateller. Om hun da valgte å stange hodet i veggen, bite seg til blods eller bomme to trekk av en røyk hun hatet, spilte ingen rolle. Hun måtte bare bli kvitt frustrasjonen og de negative følelsene.
I 2004 ba Linn selv om utredning for ADHD. Hun fikk beskjed om at hun måtte bruke den medisinen som ble foreskrevet, dersom hun fikk en positiv diagnose.
– Men jeg ville ikke ha medisiner, uten at andre tiltak ble prøvd først, så det ble ingen utredning.
- Trening er min medisin
Først da Linn og ektemannen flyttet til en annen kommune i 2009, ble hun utredet uten krav om medisinering. Da var Linn blitt 39 år.
SYMPTOMER
Mangel på kunnskap om hvordan ADHD arter seg hos jenter og kvinner er en av hovedårsakene til at diagnosen overses hos jenter.
• Hyperaktivitet:
Viser seg gjerne i form av indre uro, rastløshet, anspenthet, fikling, tankeflukt, emosjonell reaktivitet, kroppslig og mental overaktivisering og overdreven pratsomhet.
• Impulsivitet:
Kan vise seg i form av en tendens til stadig å avbryte andre, si akkurat det som faller seg inn, slite med å forutsi konsekvensen av egne handlinger og utsagn, ta lite gjennomtenkte valg og
plutselig endre retning og planer for livet.
• Uoppmerksomhet:
Kan vise seg i form av glemsomhet, underaktivisering, grubling, bekymring, angst- og/eller depresjonssymptomer, dagdrømming og organiseringsvansker.
Å bli lett distrahert, kan resultere i slurvefeil på skole og jobb, at viktig informasjon glipper og
underprestering av evner.
Kilde: Nina Holmen, fagsjef, ADHD Norge
Andre diagnoser ble sjekket ut, og hun endte opp med ADHD kombinert type, som , ifølge ADHD Norge, innebærer impulsivitet, hyperaktivitet og uoppmerksomhet.
- Ingen ble overrasket da jeg fikk diagnosen, sier Linn.
Hun har prøvd medisin mange har nytte av, men for Linn ble bivirkningene for store, og hun har funnet sine egne strategier.
– Svømming er min ADHD-medisin, sier hun.
Men hun savner et mer helhetlig og tverrfaglig tilbud, fordi ADHD-diagnosen kan være ganske sammensatt.
LES OGSÅ: Åtte tegn på overgangsalder
Fortsatt uro i hodet
I tillegg til jobben som frilansjournalist går Linn lange turer med hunden Tussler, er støttekontakt for en ungdom med ADHD og svømmer to–tre harde økter i svømmehallen hver uke.
– Dessuten spiser jeg regelmessig, og prøver å få nok søvn, forteller Linn.
Hun skriver også om livet med ADHD i bloggen ADHD-frue.no.
Linn er alvorlig når hun forteller at symptomene har endret seg de siste årene.
– Selv om hyperaktiviteten min er mindre synlig nå, har jeg fortsatt uroen i hodet og jeg blir sliten av manglende impulskontroll og uro hvis jeg ikke får fysisk aktivitet.
Les mer: ADHD-symptomer hos voksne
Denne saken ble første gang publisert 14/02 2020.