Soverykninger

Rykker du til rett før du sovner?

Noen opplever det hver eneste natt.

SØVNRYKKINGER: Våkner du akkurat i det du holder på å sovne med et kraftig rykk? Det er helt normalt.
SØVNRYKKINGER: Våkner du akkurat i det du holder på å sovne med et kraftig rykk? Det er helt normalt. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Opplever du å våkne av at du rykker til i kroppen, akkurat i det du holdt på å sovne? Eller kanskje våkner du av at partneren slår til med armer og bein?

Det er et helt ufarlig, men forskere og nevrologer er ikke helt sikre på hvorfor det skjer. Det finnes derimot to teorier som de går ut i fra. 

- Det er et normalt fenomen, og opptil 70 prosent av befolkningen opplever det, hvor rundt 10 prosent opplever det hver eneste natt.

Det sier spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter, Einar Kinge.

Forklaringen ligger i hjernemønsteret 

Janne Grønli er søvnforsker ved Universitetet i Bergen, og kan fortelle at de vet lite om disse rykningene, men årsaken ligger trolig i hjernen vår.

- Hjernen fungerer ulikt når du er våken og når du sover, og vi tror derfor at rykningen skjer mellom overgangen av våkenhet til søvn.

Noen kan også oppleve det under overgangen fra søvn til våkenhet.

Hun forklarer at flere områder i hjernen går gjennom en komplisert prosess når den går fra å være våken til å sovne. Hvis hjernen skal slå på søvnsystemet må de delene av hjernen og nervecellene som styrer våkenheten redusere aktiviteten sin.

- Dette skjer fordi noen områder i hjernen starter å være søvnaktive, og dermed hemmer de våkenaktive. I den prosessen som handler om å synkronisere hjernen, kan det skje feilstyringer av signalene. Disse små feilsignalene mellom nervecellene kan oppleves som soverykninger.

Rykkingen hemmer de søvnaktive områdene i hjernen og gir våkenområdene muligheten til å være aktive igjen.

Når hjernen går fra slumring til å søvn, kan våkensystemet bli aktivert igjen et lite sekund øyeblikk før søvnen stabiliseres.

Evolusjonsteorier

Kinge forklarer at noen også mener det er en evolusjonsforklaring, en utvikling fra da vi mennesker var aper.

- Det kan være en grunnleggende refleks i hjernen som kommer fra da vi tidligere for eksempel satt vakt ved et leirbål, eller sovnet i en farlig situasjon. Da ville hjernen vekke deg ved å rykke til, forteller nevrologen.

Han legger til at det ikke finnes noen god vitenskapelig forklaring på hvorfor det skjer, men at det er et normalt fenomen.

Grønli forklarer at den eneste praktiske effekten rykkingen kan ha på kroppen, er at du våkner dersom du er i en situasjon hvor du absolutt ikke må sovne.

- En annen hypotese, som ikke er total motsetning, har utgangspunkt i evolusjon og utviklingspsykologi. Her tenkes soverykning som et signal på at du ikke må sovne i en farlig situasjon.

Det er imidlertid mange barn som opplever rykking rett før de sovner, og derfor mener Grønli det er en tilstand som skyldes prosesser i hjernen.

- Det er naturlig at det er prosessen hvor hjernen går fra våkentilstand til søvn at det skjer en feilsignalisering i hjernen, understreker søvnforskeren.

Kan forsterkes av angst og stress

Kinge forklarer at rykking før du sovner kan forsterkes dersom du er plaget med angst, er stresset eller har drukket mye koffein.

- Jeg vet ikke om det finnes studier som har sett på dette, men det høres sannsynlig ut. Hjernen er mer aktiv jo mer koffein du får i deg, eller dersom du opplever stress, legger Grønli til.

Angst og søvnproblemer

De fleste merker at de rykker til før de sovner igjen med en gang, men selv om det ikke har noen praktisk virkning på kroppen, kan det i sjeldne tilfeller ha en uheldig påvirkning.

- Noen kan merke rykkingen i så stor grad at de ikke får sovne igjen. Hos enkelte kan det da forårsake søvnproblemer fordi du frykter du vil rykke til, forklarer Kinge, og legger til:

- Det kan være en angstkomponent i det, og noen kan ha store problemer fordi hver gang de kommer i en drømmefase så rykker de kraftig til.

Nevrologen understreker også at det som regel bare er et problem dersom du tror det ligger noe farlig i det, noe det ikke gjør.

Unngå triggerfaktorene

Det er heldigvis bare et mindretall som sliter med store rykninger før de sovner, men det finnes ingen behandling for å bli kvitt det.

Det er også helt ufarlig.

- Det er viktig å unngå triggerfaktorene som kan være engstelse og at du ikke er avslappet når du skal sove, forklarer Kinge.

Nevrologen anbefaler at du følger generelle søvnråd dersom du plages med rykninger, som å ha en fast og riktig døgnrytme, og unngå kaffe og annen form for koffein på kveldstid.