smertestillende og alkohol

Kan smertestillende og alkohol kombineres?

Forkjølese, alkohol og smertestillende er ikke nødvendigvis en god kombinasjon.

SMERTESTILLENDE OG ALKHOL: Generelt bør du være forsiktig med å kombinere alkohol og legemidler. Legemidlene kan få endret effekt ved at de enten virker kraftigere eller dårligere enn de vanligvis ville ha gjort, sier ekspert.
SMERTESTILLENDE OG ALKHOL: Generelt bør du være forsiktig med å kombinere alkohol og legemidler. Legemidlene kan få endret effekt ved at de enten virker kraftigere eller dårligere enn de vanligvis ville ha gjort, sier ekspert. Foto: Getty images
Først publisert Sist oppdatert

- Reseptfrie smertestillende skal kun brukes i korte perioder og det er alltid viktig at man ikke bruker for mye av gangen. Bruksanvisningen på pakken er ikke et forslag, den skal følges.

Det informerer farmasøyt og fagredaktør for apotek1.no, Eirik Rustan.

Alkohol og legemidler

- Generelt bør du være forsiktig med å kombinere alkohol og legemidler. Legemidlene kan få endret effekt ved at de enten virker kraftigere eller dårligere enn de vanligvis ville ha gjort, sier Rustan, og utdyper:

- Hvis du allerede er syk eller bruker mange legemidler, vil jeg først anbefale at du snakker med helsepersonell, enten lege eller farmasøyt, for å være sikker på at det går greit. Det er ikke alle som kan bruke alle typer reseptfrie smertestillende.

Om du er frisk og rask og ikke bruker legemidler, vil det ifølge farmasøyten stort sett ikke være noe problem å ta smertestillende samtidig som du drikker, så lenge du følger bruksanvisningen på legemiddelpakken, og ikke overdriver med alkoholen.

- Ved moderat alkoholbruk, med inntil to enheter om dagen, er det liten fare ved å ta reseptfrie smertestillende, sier medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Han anbefaler paracetamol som førstevalg, men påpeker viktigheten av å følge bruksanvisningen nøye og ikke ta større dose enn det som er anbefalt.

- Ibuprofen og diklofenak har en tendens til å irritere magen og kan gi magesår og mageblødninger. Dersom du har hatt en skikkelig ”rotbløyte” og våkner dagen etter med hodepine, magesmerter og kvalme, er det best å bruke paracetamol.

Les også: Forskjellen på paracet og ibux

Alkohol påvirker smertestillende

Alkohol forsterker til en viss grad den smertestillende effekten siden denne virker dempende på nervesystemet.

Madsen fraråder å drikke alkohol for å dempe smerter, og anbefaler å ta kontakt med legen for å få riktig oppfølging dersom du har smerteproblemer grunnet høyt og langvarig alkoholforbruk.

- Når det gjelder bruk av reseptfrie legemidler dagen derpå vil det være individuelle forskjeller. Noen vil ta smertestillende, mens andre er mer skeptiske og vil heller klare seg uten. Vil man først ta smertestillende, så anbefaler vi paracetamol som første valg.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Viktig å slappe av

- Det viktigste du kan gjøre dagen derpå er å ta det med ro og se til at du får i deg nok mat og drikke, råder Rustan.

- Det eneste som virkelig hjelper mot fyllesyke er å drikke mindre, påpeker Madsen.

Har du likevel kommet i den situasjonen at du har drukket litt for mye en kveld, finnes det massevis av råd. Det meste er nokså dårlig dokumentert, ifølge Madsen.

- Det kan hjelpe å drikke litt ekstra vann før du legger deg. Noen får hjelp av å spise litt og en dusj vil virke oppkvikkende. Noen tar allergitabletter. Det er lite beviser for at det virker, men det er uskadelig. Placebovirkning er viktig ved fyllesyke, så dersom tror på det blir du bedre, avslutter han.