smertestillende

Når trenger du smertestillende?

Noen ganger klarer kroppen å ordne opp helt fint selv og andre ganger bør du oppsøke lege med én gang.

SMERTESTILLENDE: Om du er i tvil om du trenger smertestillende eller ikke, kan du stille deg selv følgende spørsmål: Har jeg så vondt at jeg ikke får til å gjøre det jeg skal i dag? Er jeg ukonsentrert og ikke klarer å følge med på det jeg skal?
SMERTESTILLENDE: Om du er i tvil om du trenger smertestillende eller ikke, kan du stille deg selv følgende spørsmål: Har jeg så vondt at jeg ikke får til å gjøre det jeg skal i dag? Er jeg ukonsentrert og ikke klarer å følge med på det jeg skal? Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Smerteterskel kan være svært individuell og det kan være vanskelig å vite når og hvordan en bør bruke reseptfrie smertestillende medisiner.

- Hvis du har relativt kontrollerte smerter kan du bruke smertestillende. Det kan være plager som menssmerter, forkjølelse og hodepine, sier allmennlege ved Dr. Dropin Bogstadveien, Therese Westerby.

Andre grunner til å bruke reseptfrie smertestillende og hvor smertestillende ofte gir god effekt, kan være leddplager, senebetennelser, halsbetennelse, høy feber og vondt i kroppen. Men varer smertene over lengre tid, bør du oppsøke lege.

- Moderate, forbigående smerter kan behandles med reseptfrie smertestillende medisiner som du kan kjøpe i apotek, dagligvarebutikker og på bensinstasjoner, sier overlege i Legemiddelverket, Morten Finckenhagen.

Når kan du la være å bruke smertestillende?

- Når du ikke har plager som går utover hverdagen kan du la være å ta smertestillende medisiner. Hvis du fungerer relativt greit i hverdagen er det ikke behov, sier Westerby.

Ved uforklarte, kroniske, akutte eller langvarige smerter bør du oppsøke lege. Men det er også flere typer smerter som kroppen helt fint klarer å hamle opp med selv.

- Smerter er vanlig ved en rekke naturlige og ufarlige tilstander som muskelsmerter etter trening, moderat hodepine og menstruasjonssmerter. Slik smerte går ofte over uten behandling, sier Finckenhagen.

Da kan søvn og hvile være gode kurer mot smerteplagene.

- Opplevelsen av smerte varierer fra person til person og smerter kan forverres av stress og psykiske plager, forklarer han.

Om du er i tvil om du trenger smertestillende eller ikke, kan du stille deg selv følgende spørsmål:

- Du kan spørre deg selv: Har jeg så vondt at jeg ikke får til å gjøre det jeg skal i dag? Er jeg ukonsentrert og ikke klarer å følge med på det jeg skal?, råder Westerby.

Hvilke typer smertestillende kan vi bruke?

- De vanligste reseptfrie smertestillende er Ibuprofen og Paracetamol. Disse hjelper mot forskjellige formål, sier Westerby.

Generelt sett kan vi si at Paracetamol hjelper mot feber og smerter, mens Ibuprofen hjelper mot betennelse. Anbefalt dose Paracet for et voksent menneske er maksimalt 1 gram, tre ganger om dagen. Anbefalt dose Ibux for en voksen person er maksimalt 400 gram, tre ganger om dagen. Doseringen kan variere fra person til person.

- Hvis du har smerter som ikke kommer av en betennelse, vil ikke Ibuprofen hjelpe, forklarer allmennlegen.

Paracet er førstevalget

Det er også stor forskjell på bivirkningene av de to legemidlene. En skal være mer varsom med bruken av Ibux.

- Paracet har ikke store bivirkninger og er derfor førstevalget. Det kan likevel kan gi skader på leveren ved overdreven bruk, sier Westerby.

Legemiddelhåndboken opplyser om at Paracetamol tåles godt av de fleste pasientgrupper, både unge og eldre.

- Ibux er litt mer tentativ. Den kan gi mageproblemer, og til og med magesår ved overdreven bruk. Om en trenger å gå på Ibux over lengre tid, skriver en eventuelt ut noe som beskytter magen, fortsetter Westerby.

Så kort tid som én uke med overdreven bruk av Ibux kan være nok til å få mageproblemer.

Disse bør unngå å bruke smertestillende

- Spesielt Ibux har interaksjoner med mange andre medisiner, sier Westerby.

Hun advarer blant annet gravide mot å ta Ibux.

- Gravide skal ikke bruke Ibuprofen. I tillegg skal alle med syreplager i magen unngå ibux, fortsetter allmennlegen.

Også astmatikere kan ha vekselvirkninger med Ibux og astmamedisinen.

- Folk som røyker bør bruke andre medikamenter enn Ibux, råder Westerby.

Pasienter med kjent leversykdom, bør derimot unngå bruk av Paracetamol.

­Hva skjer om en blander alkohol og reseptfrie smertestillende?

- Paracet brytes ned i leveren. Siden alkohol allerede setter leveren i full sving, vil det redusere effekten Paracet vil ha. Det gjelder alle legemidler som brytes ned i leveren, forklarer Westerby.

Selv om en ikke vil få full effekt av legemiddelet, vil det ikke være farlig å ta Paracet når en drikker alkohol.

- Så lenge du holder deg innenfor anbefalte doser, er det ikke farlig, fortsetter allmennlegen hos Dr. Dropin.

Har du medikamentutløst hodepine?

I følge Helseleksikonet på Doktoronline.no kan de smertestillende legemidlene virke helt mot sin hensikt. Her står det at langvarig bruk av smertestillende medisiner kan føre til hodepine.

Dette rammer visstnok halvparten av alle med kronisk hodepine, og kvinner er overrepresentert. Helseleksikonet opplyser at nedtrapping og stopp i bruk av medisiner er viktigste behandlingsmetode for medikamentutløst hodepine.