Magesår symptomer

Har du brennende, sviende smerter i magen?

Her er de vanligste symptomene på magesår.

<b>MAGESÅR SYMPTOMER</b>: Magesmerter i øvre del av magen er det vanligste symptomet på magesår, men det er flere.
MAGESÅR SYMPTOMER: Magesmerter i øvre del av magen er det vanligste symptomet på magesår, men det er flere. Foto: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Brennende, sviende smerter i magen, kvalme og oppkast er blant de vanligste symptomene på magesår.

Magesår kan oppstå på to forskjellige steder: I magesekken eller tolvfingertarmen.

Såret oppstår når du får en skade på slimhinnen i ett av disse organene, og syren kommer i kontakt med dypere vev.

Hvorfor får man magesår?

– Sår på tolvfingertarmen er omtrent fem ganger hyppigere enn sår i magesekken, sier Ranjeet Singh Dhatt, gastroenterolog ved Aleris Frogner, og spesialist i generell indremedisin og fordøyelsessykdommer.

Den aller vanligste årsaken til magesår er infeksjon av en bakterie som heter helicobacter pylori. Man kan også få det av bivirkninger fra legemidler som virker etsende.

Helicobacter pylori-bakterien lever fredelig i magen til de fleste, men hos noen kan den gi infeksjon og altså magesår.

Magesår deles inn i to kategorier ut fra lokalisasjon i fordøyelsessystemet. Du kan ha magesår i magesekken (ventrikkel) eller øverste del av tolvfingertarmen (duodenum).

Helicobacter pylori er en bakterie som gir en infeksjon i slimhinnen i fordøyelsessystmet og er hovedårsaken til at man utvikler magesår.

H.pylori står for 99% av årsakene til tolvingertarmsår og 75% av årsakene til magesekksår.

For magesår er de resterende 25% forårsaket av en medisingruppe som inkluderer Ascetylsalisyrsyre, klopidogrel og NSAIDS.

Magesår er en hyppig forekommende sykdom, og det anslås at ca ti prosent av den norske befolkningen vil få magesår i løpet av livet.

Forekomsten øker med alderen.

Av de som er bærere av bakterien, har stress betydning for hvem som får magesår, og når det slår ut.

Behandlingen av magesår er hovedsakelig medisiner som reduserer magesekkens naturlige syreproduksjon, samt antibiotika.

Kilde: Helseleksikonet.no

Se mer

Medisiner som kan gi magesår, er først og fremst betennelseshemmende, smertestillende og febernedsettende midler som Ibux, Naproxen og Voltaren.

Disse kan virke etsende på slimhinnen i magesekken.

– Røyking og alkohol, og trolig også stress, er faktorer som kan bidra til å utløse eller forverre magesår, og arv kan også spille en rolle, sier Dhatt.

Les også: Dette bør du absolutt ta opp med fastlegen din

Symptomer på magesår

Halsbrann eller brystsmerter kan oppleves i forbindelse med magesår, men behøver ikke bety at du har det.

– Symptomene på magesår er veldig varierende og ikke alltid så typiske. Det kan variere fra dag til dag, og det er ikke alltid så enkelt å se plagene i sammenheng med magesåret. Her vil legen din hjelpe deg med å være detektiven som kommer frem til svaret, forteller Anne Marte Ladim, som er lege ved Dr. Dropin.

Det vanligste symptomet er magesmerter som kan lindres av å spise, og av medisiner som nøytraliserer eller reduserer nivået av magesyre.

Noen har i tillegg sure oppstøt og halsbrann.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Men dette gjelder ikke alle. Det kan være mange forskjellige utslag som forbindes med mage-tarm: for eksempel kvalme, nedsatt matlyst og oppkast.

Vanlige symptomer på magesår er:
- Magesmerter av brennende, sviende type, spesielt fra øvre del av magen.
- Smertene blir verre på tom mage og lindres ofte når du får i deg litt mat og drikke – spesielt melkeprodukter.
- Sure oppstøt, kvalme og eventuelt oppkast.

Du kan ikke avgjøre hvilken type magesår du har ut fra symptomene.

– Hos den eldre befolkningen er det flere som er infisert med H.pylori enn den yngre, og årsaken er bedre hygiene og bedre levestandard. Dermed er det færre som får magesår i dag enn i gamle dager, sier hun.

Selv om du får påvist H.pylori er det bare 10-15 prosent av de som har infeksjonen som utvikler magesår.

Les også: (+) Jeg ville ikke ha barn og tok et drastisk valg. Så skjedde noe som gjorde forferdelig vondt

Slik undersøkes magesår

– Hvis såret fører til at en blodåre sprekker, kan såret blø og gi blodmangel, men det er i tidlig fase små mengder som ikke er så lett å oppdage, da det forverrer seg sakte over lang tid. Da kan man bli blek, slapp og svimmel. NSAIDs som kan føre til magesår, kan også maskere symptomene, da det gir en smertestillende effekt som gjør at man ikke merker så godt at noe er galt i mage-tarm, forteller Ladim.

Da kan første varsel være en større blødning eller hull på magesekken. Blødning vil kunne gi symptomer som tjærelignende avføring og oppkast med blod.

Når legen mistenker magesår vil første del av undersøkelsen være å trykke og kjenne på magen om det er ømt og deretter ta blodprøve, avføringsprøve eller pusteprøve for å se om du er smittet med H.pylori.

– Når svarene på disse undersøkelsene foreligger går man videre med gastroskopi før man starter med behandling.

Ved gastroskopi får man også sjekket eller utelukket om det dreier seg om kreft.

– Kreft i magesekken kan gi utslag i sår som gir samme symptomer som et sår som ikke er forårsaket av kreft. Men det er hos færre enn 5 prosent av de som har sår i magen at man finner kreft når man undersøker magesekken og tolvfingertarmen ved gastroskopi, sier Ladim.

Gastroskopi utføres ved å føre et kamera ved hjelp av en tynn slange inn gjennom munnen og ned i fordøyelsessytemet.

– Ved å visuelt kunne inspisere såret, vil legen kunne ta en vevesprøve som sendes til undersøkelse i mikroskop. Det er en viktig og trygg undersøkelse å utføre når legen mistenker at symptomene dine kan være forsårsaket av magesår, sier hun.

Behandling magesår

– Behandling av magesår omfatter dels tilheling av akutte sår, dels håndtering av komplikasjoner, men først og fremst å fjerne magesårbakterien hvis den er tilstede, sier dr. Dhatt.

Hvis du kaster opp blod eller avføringen blir blodig eller svart, bør du raskt oppsøke legevakt eller ringe 113. Det kan skyldes en blødning i magesekken eller tarmen. Blødende eller sprukne magesår er livstruende.

Dype sår kan lage hull gjennom veggen i magesekken og tolvfingertarmen. Det fører til at mageinnhold kan lekke ut i bukhulen. Da får du gjerne sterke magesmerter, og bukveggen kjennes stram. Skjer det, må du få medisinsk hjelp øyeblikkelig.

Kilde: Store Medisinske Leksikon

Se mer

– Hvis magesåret skyldes denne bakterien, behandles det med en kombinasjon av forskjellige antibiotika og syrehemmende medikamenter i 7–10 dager.

Dersom magesåret en bivirkning av medisiner, bør du konferere med legen din og finne ut om det er andre medisiner du kan bruke istedet, eller om du bør får medisiner som beskytter slimhinnen i tillegg.

Har du magesår bør det uansett behandles. Ubehandlet magesår kan over tid gi til dels alvorlige komplikasjoner, som forsnevring av ringmuskelen mellom magesekkens nedre del og tolvfingertarmen.

– Når man først har fått magesår, kan tiltak for å redusere syreproduksjonen lindre. Eksempler på det er H2-blokkere og protonpumpehemmere i tablettform, sier Ladim.

Behandlingen er først og fremst å fjerne årsaken til problemet.

Les også: Kunstig intelligens kan regne ut om du har antibiotikaresistens

De fleste blir friske

De aller fleste med magesår som skyldes helicobacter pylori blir friske etter trippelbehandling.

Hvis magesåret skyldes legemidler, vil du bli bedre når du slutter med disse.

– De fleste blir friske av magesår, og tilbakefallstendensen forsvinner nesten fullstendig dersom magesårbakterien fjernes, sier dr. Dhatt.

Ladim understreker at vi i dag har helbredende medisin.

– Vi vet at hvis vi fjerner bakterien, fjerner vi også årsaken til magesåret, og man blir frisk fra denne typen magesår så lenge man følge behandlingen legen har ordinert. Den består av flere forskjellige medisiner som tas sammen i en periode på 7-10 dager. Hvis du fullfører kuren, er 85-90 prosent av pasientene kvitt bakterien.

2-3 måneder etter fullført kur tar man en test for å se om bakterien er borte.

– Hvis man skulle være en av de 10-15 prosent hvor første behandling ikke hadde ønsket effekt vil man prøve å ta en ny gastroksopi og en bakterieprøve som kan hjelpe legen med å velge riktig type antibiotika.

– Hvis det er medisinbruk og ikke bakterien som er årsaken til magesåret, vil legen hjelpe deg med å finne alternative medisiner, forteller Ladim.