Kink i ryggen
Kink i ryggen? Her er symptomene
En kink kan gå over av seg selv, men noen ganger trenger du behandling, Les hvordan du selv kan forebygge.
Som regel går en kink over etter tre til sju dager og noe av det viktigste du kan gjøre er å holde deg aktiv.
- Det som på folkemunne kalles kink eller hekseskudd i ryggen kommer av en overbelastning til ett eller flere ledd i ryggen, forklarer kiropraktor Martin Pran ved Klinikk for Alle.
Han forteller at dersom du først har fått en overbelastning, er det viktig å holde seg aktiv og i hvert fall ikke sitte helt i ro.
- Det viktigste er å holde seg i så mye aktivitet som mulig, uten å gjøre situasjonen verre. En gåtur er et godt eksempel. Du må regne med litt ubehag i de første fem til ti minuttene før muskulaturen er varm, men så vil aktiviteten etter hvert gjøre at musklene slipper opp spenningen.
Han legger til at når det på et tidspunkt begynner å gjøre vondt igjen kan du heller hvile og holde deg litt i ro før du tar opp aktiviteten igjen.
- Det kan være lurt å gå flere korte turer istedenfor én lang, råder kiropraktoren.
Derfor får du kink
Den indre, ubevisste muskulaturen langs ryggraden skal passe på at leddet beveger seg innenfor sitt område. Det er når denne muskulaturen enten ikke rekker å kontre en bevegelse, eller ikke er sterk nok til å stabilisere bevegelsen, at du kan få en overbelastning i leddet, med påfølgende betennelse og hevelse.
- Det er derfor man ofte kjenner litt smerte der og da før smertene tiltar utover dagen eller dagen etter, sier kiropraktoren.
I perioden du har vondt aktiveres ikke den dype støttemuskulaturen riktig og du får et redusert bevegelsesutslag i leddet.
Har du først fått kink vil en for lang eller brå bevegelse resultere i irritasjon og muskelkrampe i muskulaturen som ligger rundt.
- Det er denne stikksmerten jeg regner med ga opphav til betegnelsen «hekseskudd». Det føles som en heks skyter deg ut av det blå, sier Pran.
Les også: Unngå belastningsskader med fysioterapeutens råd
Symptomer på kink i ryggen
Symptomer på en kink kan være:
- Stivhet
- Stikkende smerter
- Smerter som slipper litt og litt etter fem til ti minutters gange eller bevegelse
- «Beltefølelse» rundt ryggen
- At du ikke klarer å bevege deg som normalt
- Vanskelig å reise seg og sette seg
Trenger du behandling?
Ofte går en kink over av seg selv, men noen ganger er det så vondt at du allikevel trenger rask behandling. Andre ganger går ikke kinken over av seg selv.
Det blir en ond sirkel der muskelspenningen, ledd-låsning og inflammasjonen ikke slipper taket, og kroppen trenger hjelp til å komme i gang igjen.
- Dersom det er for vondt, ikke er betydelig bedre etter tre til syv dager, eller plagene vedvarer over tre uker, er det lurt å ta kontakt med noen med kompetanse, sier kiropraktoren.
Ofte jobbes det tverrfaglig, men mange behandlere har også tverrfaglig kompetanse.
- Enkelt forklart så trenger du gjerne en kiropraktor til å få låst opp det overbelastede området for bedre bevegelse, en fysioterapeut til å rehabilitere og anbefale gode øvelser også er det viktig med egenaktivitet og opp til den enkelte å gjøre anbefalte øvelser.
Kiropraktoren påpeker også at behandlingsmetodene gjerne glir over i hverandre og at det fins en rekke ulike behandlingsformer som kan hjelpe.
Ulike behandlingsformer kan hjelpe
Behandlingen vil i de fleste tilfeller bestå av å finne ut hvorfor det ikke går over, løse opp i bevegelsesrestriksjoner og gi øvelser for å holde bevegelsen i gang, forklarer Pran og påpeker at det er behandlerens oppgave å utelukke en bakenforliggende skade og finne ut hvordan den onde sirkelen brytes.
- Det kan være hensiktsmessig med en kombinasjon av flere behandlingsteknikker. For eksempel bløtvevsbehandling på muskulatur, manipulasjonsbehandling på ledd og betennelsesdempende medisiner for inflammasjonen.
Dersom du til stadighet opplever å få kink i ryggen bør du oppsøke en behandler.
- Ofte må det da en større gjennomgang til, og tverrfaglig samarbeid der vi ser på årsakene til dette. Det kan ha med for lite trening eller aktivitet å gjøre, forhold hjemme, på arbeidsplassen eller fysiske restriksjoner, sier Pran.
Slik kan du forebygge
- Når bevegelsen er normalisert er det viktig med tiltak for å redusere sjansen for at du får kink igjen, sier kiropraktoren.
Det er viktig med aktivitet og trening for å styrke muskulaturen og bevegeligheten.
- Det viktigste er at du faktisk er aktiv og får til å trene. Derfor tenker jeg at det ikke er så viktig hva du trener, bare det er lysbetont, sier Pran.
Fysioterapeut Karoline Soleim Stenbeck forteller at fysioterapeutens oppgaver ved kink i ryggen er å normalisere funksjonen. Det kan gjøres ved hjelp av flere teknikker som for eksempel muskulær behandling, massasje, nålebehandling, stretching og instruksjon i egentrening
- I tillegg er det viktig å følge opp egne øvelser hjemme på egenhånd, sier hun.
I akuttfasen mener hun en blanding av hvile og aktivitet er det beste.
- Bevegelse og aktivitet gir god blodsirkulasjon og for å få normal funksjon igjen er det avgjørende med god sirkulasjon. Det er allikevel viktig å ikke overbelaste, så litt av begge deler er bra. Hvil gjerne i en god stilling som ikke gjør vondt, men gå litt innimellom, råder hun.
Kan komme av feil sovestilling
For å unngå en kink i ryggen eller nakken er det lurt å holde seg aktiv så musklene er sterke, muskelspenningen får mulighet til å slippe og for at bevegelsen i leddene er god, forklarer fysioterapeut Karoline Soleim Stenbeck.
Selv om trening som regel er bra så er trening som gir overbelastning på noen muskelgrupper selvsagt ikke hensiktsmessig.
- En kink kan også komme av ting det kan være vanskelig å forebygge mot. Som et fall, feil sovestilling eller en bakenforliggende skade, sier hun.