Urinprøve
Slik tar du en urinprøve riktig
Du bør bruke midtstråleurin.
En urinprøve kan gi fortelle mye om helsen din, og gi viktige opplysninger om forskjellige sykdomstilstander i kroppen. En urinprøve benyttes særlig ved mistanke om sykdom i nyrer, urinveier eller kjønnsorganer.
En urinprøve er av stor betydning for å diagnostisere urinveisinfeksjoner, og den seksuelt overførbare sykdommen klamydia kan også påvises i urinen.
Rent glass med tett lokk
- Korrekt urinprøvetaking er nødvendig for å få et riktig resultat, og for å unngå forurensning av puss og bakterier, sier allmennlege Kjell Vaage ved Dr. Vaages legesenter på Gran Canaria.
Første bud for å ta en korrekt urinprøve, er at du tar prøven og oppbevarer den på et rent og tørt glass med god kork.
Hva brukes en urinprøve til?
Urinprøve benyttes særlig ved mistanke om sykdom i nyrer, urinveier eller kjønnsorganer, eller spørsmål om påvirkning av nyrene ved generelle indremedisinske sykdommer.
- Urinprøve benyttes også for å påvise graviditet, og er en viktig del av svangerskapskontrollene.
- Urinprøve er viktig ved diagnostisering og oppfølging av diabetes, diagnostisering av en del hormonelle forstyrrelser og ved behov for å måle av konsentrasjonen av skadelige stoffer eller medikamenter/rusmidler.
- Enten kan du bruke et glass du har hjemme som rengjøres og gjerne kokes først, eller du kan kjøpe egnede glass på apoteket, sier allmennlege Birgitte Bjørntvedt Øie ved Centrum Fastlegegruppe.
Hun anbefaler at prøven merkes med navn og fødselsdato.
Les også: Dette kan du forvente av fastlegen din
Ta urinprøven om morgenen
For de fleste urinanalyser anbefales det at du tar urinprøven rett etter at du har stått opp om morgenen.
- Det er fordi urinen er mer konsentrert da, og fordi prøven ikke blir påvirket av matinntak, væskeinntak eller fysisk aktivitet, forklarer Øie.
Ifølge Øie får man også et tydeligere utslag på de ulike komponentene i urinen, og eventuelle bakterier har kunnet vokse til et antall som lett lar seg påvise.
- Hvis du ikke får tatt morgenurin, bør prøven tas når urinen har stått i blæren i minst fire timer, sier Øie.
Midtstråleurin
- Best resultat får man ved å bruke såkalt midtstråleurin, hvor urinen tas i midten av vannlatingen, sier Vaage.
Midtstråleurin vil si at du lar den første delen av urinen gå rett i toalettet, deretter stopper du strålen og tar prøven, for så å la den siste delen gå i toalettet igjen.
- På denne måten "vasker man ut" eventuelle bakterier som ligger i urinrøret for å minske risikoen for forurensning av prøven. Urinprøve fra midtstråleurin er spesielt viktig hvis det er mistanke om urinveisinfeksjon, men også ved annen mikrobiologisk undersøkelse av urinen, sier Øie.
Hun understreker at det er et unntak ved spørsmål om seksuelt overførbare sykdommer som for eksempel klamydia.
- Da skal den første porsjonen av urinen benyttes, sier hun.
Les også: Sjekk om du tisser for ofte
Unngå forurensning
Vaage mener at det er et poeng å vaske seg godt før prøvene tas, mens Øie mener at vask av kjønnsorganene før prøvetaking vanligvis ikke er nødvendig.
- Men for å hindre forurensning av urinprøven fra hudceller og bakterier bør kvinner holde kjønnsleppene fra hverandre og menn trekke forhuden tilbake når prøven tas, sier Øie.
Urinprøve av babyer og små barn
Alle med barn vet at det ikke er bare enkelt å få tatt urinprøver når barna er små.
For veldig små barn anbefaler Øie å forsøke å ta urinprøve når barna ligger avkledd på stellebordet, siden små barn tisser ofte. Hvis dette ikke lar seg gjøre, kan man benytte en urinpose som fås kjøpt på apoteket.
- Hos små barn benytter vi oss av poseprøve når barnet ikke har kontroll over vannlatingen, sier Vaage.
- Vask urinåpningen først. Bruk 0,9 prosent saltvann, og tørk etter med en steril kompress. Sett på posen, og fjern den når det er urin i posen, sier han.
Øie understreker at posen bør tømmes kort tid etter at den har fylt seg med urin, siden urinprøven kan bli forurenset om posen sitter for lenge på.
Oppbevare urinprøve i kjøleskap
Ifølge Øie bør urinprøven helst undersøkes umiddelbart.
- Er det mange timer til du skal til lege, setter du den i kjøleskapet slik at det ikke blir oppvekst av fremmede bakterier. Morgenurin må uansett leveres samme dag, understreker Øie.