Valkee - en ny form for lysterapi:
Lysterapi rett i hjernen
Glem lyslampene - nå skal lysterapien gjennom ørene.
Skeptiske til begrepet vinterdepresjon
Hvorvidt vinterdepresjon eksisterer er omstridt.
Psykiater Vidje Hansen er leder for Tromsøkontoret til Nord-Norsk Psykiatrisk Forskningssenter. Han mener såkalt vinterdepresjon er et konstruert begrep som ikke samsvarer med hvordan befolkningen påvirkes av lite lys mørketiden.
- Jeg har vært psykiater i Nord-Norge i 37 år, og har aldri blitt oppsøkt av en eneste pasient som var plaget med tilbakevendende depresjon om vinteren, sier han.
Han mener hovedproblemet med mørketidens mangel på lys er at søvnrytmen forstyrres, ikke at folk blir deprimerte.
Hans forskning på temaet har ikke funnet noen overbevisende forskjell i forekomst av depresjon mellom de fire månedene november til ut februar, selv om det er betydelig forskjeller i lysmengde i disse månedene.
Hansen har ikke hørt om produktet Valkee.
- Men det er jo ikke behov for å kurere noe som ikke finnes, sier han.
- Også misfornøyd med andre ting
Allmennlege Åge Norman Hansen er enig med Vidje Hansen at høst- og vinterdepresjon ikke er reell depresjon.
- Dersom du blir nedstemt og energiløs når mørketiden kommer, bør du finne ut hva dette skyldes. For det er ikke på grunn av mørket eller kulden, fastslo Åge Norman Hansen i en artikkel på Klikk.no tidligere i år.
Hansen mener folk som plages av mørketiden også ofte er misfornøyde med mange andre ting i livene sine, som selvbildet, arbeidet, økonomien, familieforhold, partneren og/eller vennene.
- De leter ofte etter noe å skylde på. Når mørketiden kommer legger de skylden for nedstemtheten på den, i stedet for å finne ut hva som er den egentlige årsaken til at de ikke har det bra - og deretter gjøre noe med det, sier Hansen i artikkelen.
Er du en av dem som føler at høsten år etter år bringer med seg mangel på energi, større søvnbehov, vektøkning eller sosial tilbaketrekning?
Nå har finske forskere utviklet et produkt som skal hjelpe mot høst- og vinterplager ved å lyse direkte inn til hjernen.
Åtte minutter daglig
Produktet Valkee baserer seg på ny, finsk forskning som avslører lyssensitive signalproteiner i hjernen. Disse proteinene kan stimuleres via sterkt, klart lys inn i ørekanalene.
Basert på resultatet, har en av forskerne tilknyttet avdelingen for diagnostisk radiologi ved Universitetet i Oulu, J. Nissilä, utviklet et lysterapiprodukt som sender lys inn i ørekanalene ved hjelp av en dings omtrent på størrelse med en iPod.
Ifølge produktets hjemmeside skal Valkee øke energien din, og kan forebygge eller direkte behandle nedstemthet, mørketidsdepresjon, lav energi og lignende tilstander, og er ment å skulle erstatte de tradisjonelle lyslampene.
- Siden stimuleringen av disse proteinene gir en mye større effekt enn for eksempel lyslamper, kan man korte ned tiden man bruker på lysterapien betraktelig, sier Lars Johan Bjørkevoll, importør av Valkee.
Mens dagslyslamper krever bruk fra en halv til to timer om dagen, skal det holde å bruke Valkee 8-12 minutter daglig.
Brukes om morgenen
Ifølge Bjørkvoll er det i Finland solgt rundt 8000 eksemplarer siden lanseringen i fjor.
Produktet har vært i salg i Norge fra oktober i år, og ser litt ut som en liten musikkspiller. Men istedenfor ørepropper er det to små rør du plasserer i ørene, og disse rørene leder lys direkte til hjernen. Apparatet betjenes med en knapp, og lades på pc eller mac. Apparatet slår seg av automatisk etter åtte minutter.
- Det beste er å bruke den til en fast tid hver dag, og de fleste har best effekt av å bruke den om morgenen, sier Bjørkvoll.
Fascinert
Geo Von Krogh har brukt produktet i høst. Han bruker ikke Valkee daglig, men regelmessig, og mener produktet har god effekt.
Før var det et problem at han ofte ble svært trøtt på ettermiddagen.
- Jeg får det lille overskuddet i hverdagen, og jeg trenger ikke lenger sove ettermiddagslurer, sier han.
Han liker at det nye lysterapi-produktet ikke tar stor plass, og at det er tidsbesparende sammenliknet med lyslampen han brukte før.
- Og jeg må jo si at det er litt fascinerende at den lyser inn i hodet mitt, sier Von Krogh.
Lysmangel og døgnrytmeforstyrrelse
Begrepet vinterdepresjon er omstridt (se faktaramme).
Men ifølge Norsk Helseinformatikk er de vanligste symptomene på vinterdepresjon mangel på energi, mer behov for å sove, nedsatt stemningsleie, mer matlyst - spesielt søtsaker, vektøkning, sosial tilbaketrekning og redusert sexlyst.
Fellesnevneren for symptomene er at de begynner om høsten og forsvinner om våren. De gjentar seg år etter år og forsvinner når man reiser til solrike strøk.
- I første omgang har forskerne på Universitetet i Oulu fokusert på klassiske symptomer på lysmangel og døgnrytmeforstyrrelse. I tillegg har man fått gode tilbakemeldinger fra brukere som lider av utbrenthet, migrene og jetlag, sier Bjørkevoll.
Gode resultater
CE-merket er produsentenes måte å informere tilsynsmyndighetene om at de grunnleggende sikkerhetskrav i regelverk som gjelder for produktet er oppfylt. I forbindelse med arbeidet for å få Valkee CE-sertifisert ble det gjennomført et påkrevd klinisk studie.
92% av de med alvorlig mørketidsdepresjon opplevde total lettelse av alle symptomer etter 4 uker med 8-12 minutters bruk av lys via øregangen. Resultatet ble nylig presentert, men er ikke publisert som vitenskapelige artikler.
- Andre fordeler med produktet er at Valkee ikke sliter på øynene, og man kan gjøre andre ting mens man får sin daglige dose, sier Bjørkevoll.
Har prøvd det selv
Bjørkevoll har selv brukt produktet i fjorårets vintersesong. Han har brukt lyslamper av ulike merker i mange år, fordi han opplever å bli veldig trøtt og sliten om høsten.
- Jeg vil ikke strekke det så langt som å si at jeg blir deprimert, men jeg går fra en syklus på 7-8 timer søvn om sommeren til 10-12 timer søvn om høsten og vinteren, sier Bjørkevoll.
- Lyslampene fungerte ganske bra for meg, men å sette av en time om dagen til lyslampen gikk ikke i lengden. I tillegg fikk jeg lyssensitive øyne, sier han.
Bjørkvoll kom over Valkee i et magasin, og bestemte seg for å teste selv da han leste at produktet hevdet å skulle kurere symptomer på lysmangel og vinterdepresjon på bare åtte minutter om dagen. Allerede første gangen merket han forskjell.
Bedre søvnkvalitet
- Det var faktisk litt ubehagelig, og kunne kjennes som om jeg hadde spist for mye sukker eller drukket for mye kaffe. Jeg husket at jeg også hadde opplevd tilvenningsproblemer med dagslyslampene, så jeg tenkte at jeg skulle gi det en uke, forklarer Bjørkevoll.
Etter tre dager forsvant ubehaget.
- Hver gang jeg brukte valkee ble jeg umiddelbart veldig samlet, jeg tenkte klart og seigheten i kroppen forsvant. Etter litt tid merket jeg også at søvnkvaliteten ble bedre, jeg trengte mindre søvn, og jeg stresset mindre, sier han.
- Mer forskning nødvendig
Professor ved Norsk kompetansesenter for søvnsykdommer, Bjørn Bjorvatn, mener vinterdepresjoner er reelt, men sier det er altfor tidlig å vurdere produktet Valkee.
- Mer forskning er nødvendig, og funnene som nå presenteres må publiseres som artikler før jeg vil vurdere å anbefale slik behandling, sier han.
- Abstraktene som har blitt offentliggjort viser en effekt, men dette er ikke kontrollerte studier. Og alle behandlingene i studien gir omtrent samme effekt, slik jeg tolker funnene, sier Bjorvatn.
Bivirkninger
Bjorvatn får støtte fra den finske psykologen Aku Kopakkala. Han synes forskningsresultatene fra Oulu er interessante, men at forskningen på lysterapi via ørene er helt i startfasen.
- Jeg er skeptisk til lysterapi i ørene ettersom vi knapt vet noe om mulige bivirkninger, sier Kopakkala til den finske nyhetsbyrået FNB.
- Som i all lysterapi kan det forekomme kortvarige bivirkninger. Disse er like for tradisjonell lysterapi og Valkee. Det er forbigående, og det finnes ingen indikasjoner på langvarige bivirkninger. Valkee er basert på akkurat samme prosesser som tradisjonell lysterapi. Forskjellen er at Valkee baserer seg på ny vitenskap om at øynene ikke er eneste veien for å påvirke hjernen med lys. Lyssensitive signalproteiner kan nås direkte via ørekanalene, sier Bjørkevoll.
- I samarbeid med lege
Du trenger ikke oppsøke lege for å kjøpe og bruke Valkee eller de mer tradisjonelle lyslampene. I en tidligere artikkel publisert på Klikk.no advarer allmennlege Åge Hansen mot ukritisk lysbehandling på egen hånd, selv om lysterapi selges fritt og relativt rimelig.
- Det er ikke bare å kjøpe en lyslampe og sette seg ned foran lampen, uten kvalifisert veiledning. Dette bør utføres i samarbeid med en lege eller lysbehandler. Lampene skal kun brukes i visse doser og til visse tider på døgnet, avhengig av lidelsen, sier Hansen i artikkelen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også: