Gynekologisk undersøkelse

Så ofte bør du gå til gynekolog

- Unødvendig med en gang i året

SKUMMELT FOR MANGE: Gynekologisk undersøkelse kan virke skremmende for mange.
SKUMMELT FOR MANGE: Gynekologisk undersøkelse kan virke skremmende for mange. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Enten du 20 eller 50 år - de færreste gleder seg til å gå til gynekologen.

Må jeg virkelig være helt naken? Og hva om jeg lukter vondt der nede?

Ifølge gynekolog Dr. Memona Majida ved A Klinikken, er det vanlig at kvinnen gruer seg og stiller spørsmål rundt den gynekologiske undersøkelsen.

- Mange kvinner dropper faktisk å gå til gynekolog fordi de er redd for at undersøkelsen skal være smertefull, i tillegg til at det er spesielt å kle av seg nedentil, sier hun til Klikk Helse.

Ikke dropp den gynekologiske undersøkelsen

Skal vi tro Majida er det imidlertid viktig at du sjekker underlivet hvert tredje år etter fylte 25, slik det er anbefalt.

- Hvis kvinnen dropper gynekologisk undersøkelse slik anbefalt, kan det resultere i at eventuell sykdom ikke blir oppdaget, eller blir oppdaget for sent, fastslår hun.

Fastlege Amir David Arden ved A Klinikken, er enig.

- I verste fall kan en sykdom utvikle seg til å bli vanskelig å behandle.

Arden mener det bør være lavere terskel for å kontakte fastlege for en gynekologisk vurdering, enten det gjelder underlivsplager, graviditet eller celleprøve.

- En fastlege kan henvise videre til gynekolog dersom det er behov for mer utredning, men de fleste problemstillinger løses ofte hos fastlegen, opplyser han.

Unødvendig med en gang i året

Skal vi tro Anne Julie Tøsse ved Sex og samfunn, er det likevel flere unge jenter som stresser med å gå til gynekolog, og mange tror det er nødvendig å gå så ofte som en gang i året.

- Mange tror at de må gå jevnlig til gynekolog etter at de har blitt seksuelt aktive – det stemmer ikke, fastslår Tøsse ved Sex og Samfunn.

Har du ikke plager i underlivet, trenger du nemlig kun å sjekke deg for kjønnssykdommer, da disse ofte ikke gir symptomer.

- Det kan gjøres ved å ta en enkel selvtest/hjemmetest. Denne tester blant annet klamydia og mycoplasma, forklarer hun.

Ifølge Tøsse er det alt for få som har et godt nok forhold til sitt eget underliv.

- Vi oppfordrer alltid til å utforske underlivet ditt. Finn ut hva som er hva, vit hvordan ting fungerer – da er det også enklere å vite når noe er feil, påpeker hun.

Vær forberedt

Enten du er gravid, nylig fylt 25 eller opplever underlivsplager – den gynekologiske undersøkelsen vil en eller annen gang bli et faktum.

Da kan det være greit å være forberedt, slik at undersøkelsen blir en fin opplevelse.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

- Selve undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn et par minutter, men mange synes det er litt flaut å være naken nedentil foran en fremmed. Andre er engstelig for at undersøkelsen gjør vondt, forklarer Arden.

I slike tilfeller er det lurt å si ifra, skal vi tro fastlegen.

- Si ifra til fastlegen din om du er engstelig for undersøkelsen. Fastlegen kan da sette av mer tid til deg, forklare deg nøye hva dere skal gjennomgå og vise deg i forveien hvordan undersøkelsen foregår, tipser Arden.

Ofte kan det også hjelpe at legen forklarer mens han eller hun gjør undersøkelsen.

- De fleste fastleger forklarer hele tiden hva de gjør sånn at du skal føle deg trygg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NÅR BØR DU GÅ TIL GYNEKOLOG: Mange tror at de bør gå til gynekolog en gang i året. Feil, mener ekspertene.
NÅR BØR DU GÅ TIL GYNEKOLOG: Mange tror at de bør gå til gynekolog en gang i året. Feil, mener ekspertene. Foto: FOTO: Getty Images

Lov å ha sokkene på

Selve undersøkelsen starter ofte med en samtale hvor legen og pasienten sammen kartlegger symptomene pasienten har.

- Legen vil deretter be pasienten om å ta av seg bukse og truse før hun legger seg på undersøkelsesbenken, forklarer Arden og legger til:

- Sokker kan fint være på.

Etter at legen har inspisert underlivet, kan det være behov for å undersøke innsiden av vaginaen. Det gjøres ved at legen fører det som kalles spekel forsiktig inn i skjeden. Dersom det er nødvendig med ultralyd, blir du henvist videre til gynekolog.

- Gynekologen undersøker ytre kjønnsorganer og tar prøver hvis nødvendig. Deretter kjenner gynekologen i skjeden med en hånd på nedre del av magen, for å utelukke unormaliteter ved livmor, eggledere og eggstokker, forklarer Majida.

Livmorkreft og livmorhalskreft er to sykdommer som kan oppdages ved en gynekologisk undersøkelse.

Majida mener at det viktigste er å gi kvinner informasjon om undersøkelsen, samt informasjon om viktigheten av den, slik at man er forberedt.

- Det er veldig vanlig at kvinnen sier; «jeg gruer meg til undersøkelsen» ved ankomst, mens når hun drar sier: «det var ikke noe å være redd for», påpeker gynekologen.