God fordøyelse

Ti råd for en sunn julemage

Julen er høysesong for mage- og tarmplager. Med litt planlegging kan du slippe billigere unna problemene i år.

NYT JULEMATEN: Ved å ta noen enkle forholdsregler kan du gjøre magen fornøyd når familien er samlet til et deilig julemåltid.
NYT JULEMATEN: Ved å ta noen enkle forholdsregler kan du gjøre magen fornøyd når familien er samlet til et deilig julemåltid. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Naturlig god mage

Oolongte skal hjelpe for å fordøye fet mat. Rooibos-, peppermynte- og kamillete kan hjelpe mot luftproblemer og oppblåsthet.

Apoteket har mange reseptfrie produkter som kan hjelpe mot luftplager, forstoppelse, kvalme og sure oppstøt.

Karve er et gammelt kjerringråd mot luft i magen. Akevitt inneholder karve. Dessuten kan litt alkohol bidra til bedre spalting av fettet i maten. Bare husk at litt for mye gir motsatt effekt.

Vann er viktig for fordøyelsen, så husk å drikke nok vann.

(Kilder: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky)

De fleste av oss spiser mer, oftere og fetere i julen enn gjennom resten av året.

Ribbe, pinnekjøtt, riskrem og julegodteri - god mat og godt drikke hører med til julehøytiden for svært mange.

Men fordi kosten er uvant for magen, er julen dessverre også høysesong for mage- og fordøyelsesplager.

Hvem har vel ikke opplevd smerter i magen, lett kvalme eller dårlig fordøyelse etter å ha spist altfor mye av sesongens gode mat?

Bryter gode vaner

- Problemene folk får med magen og fordøyelsen i julen, kommer av at vi bryter de gode vanene vi har ellers i året, mener Arne Schatten, generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, LMF.

- For mennesker med mage- og tarmplager er det en fordel å spise lite, men ofte. Det er det mange som ikke er så flinke til i julen. Vi anbefaler at folk forsøker å holde på de kostholdsrutinene de lever etter resten av året, sier han.

Hovedproblemet er at folk spiser altfor mye fet mat under julehøytiden.

Fettsensorer

I øverste del av tynntarmen finnes det små «fettsensorer» som reagerer med å sette ned farten på fordøyelsen når fettdosen blir for høy.

Det fører til oppblåsthet, kvalme og ubehag.

- Vi anbefaler våre pasientgrupper å holde seg helt unna ribbe. Fugl, lam og fisk i alle sorter går bra. Kalkun kan du også spise, men vær forsiktig med den fete sausen. Rent svinekjøtt uten fett er fint. Det er fettet som er farlig, sier Schatten.

Sjokoladen og marsipanen er generalsekretæren ikke så bekymret for, så lenge man ikke propper i seg.

Fett vil ha mer fett

Visste du at den fete maten i seg selv lurer deg til å spise mer?

Nyere, internasjonal forskning har funnet ut at munnen kommuniserer med tarmene dine, og at de igjen kommuniserer med hjernen hvor det såkalte belønningssenteret blir aktivisert. Belønningssenteret får deg til å føle deg veltilpass, og gir deg lyst til å spise enda mer fett.

Visstnok fungerer kroppen vår på den måten fordi overlevelse i tidligere tider var forbundet med å få i seg nok fet mat. Forskerne ser nå på muligheten for å utvikle en type medisin som skal blokkere for signalet mellom tarmen og hjernen.

(Kilde: www.videnskab.dk)

- Det er dessverre slik at mage- og tarmplager, og hvordan folk reagerer på mat, er veldig individuelt. Men et generelt råd er å unngå animalsk- og meierifett. Det betyr å være forsiktig med ribben og riskremen. Marint fett, altså det man finner i fisk, er det få som reagerer på.

Gode råd

- Vær raus med tilbehøret. Rødkål, surkål, rosenkål, svisker, epler, poteter, waldorfsalat og rotmos - alt dette er med på å minske belastningen på magen. Er du vár for luft i magen, bør du ikke spise så mye kål. Men da kan du jo spise flatbrød og poteter i stedet. Bestem deg for hvor mye kjøtt eller fisk du vil spise, og ikke dynk alt med svor og smeltet ribbefett, er rådet fra ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Noen frukter som papaya, kiwi og ananas inneholder enzymer som letter fordøyelsen av kjøtt og fisk.

- Fruktsalat med noen av disse fruktene til dessert kan dermed hjelpe på fordøyelsen, sier ernæringsfysiologen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Arsky understreker at fiberrik mat er avgjørende for en god fordøyelse og frisk mage.

MAGERT: Kalkun er å foretrekke fremfor fet ribbe i julen, dersom du vil sikre en god fordøyelse.
MAGERT: Kalkun er å foretrekke fremfor fet ribbe i julen, dersom du vil sikre en god fordøyelse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Fiber suger til seg vann og gjør avføringen myk, og fiber er mat for de «gode» tarmbakteriene som er en del av immunforsvaret vårt. Men husk at mat med mye fiber kan gi luft dersom du ikke er vant til fiberrik mat, sier hun.

Arskys aller beste tips er ikke å la julen vare fra oktober til januar.

- Det er viktig å velge ut hva man vil spise, når man vil spise og i hvilke anledninger det er greit å ta et glass eller to, sier hun.

Ti råd for en sunn julemage

1. Ikke spis så mye at magen blir overfylt. Det fører til at maten skvulper tilbake til spiserøret og gir halsbrann. Spis heller mindre porsjoner oftere.

2. Ikke sleng deg på sofaen etter et stort måltid. Det kan forårsake såkalt refluks, der magesyren flyter tilbake til spiserøret.

3. Ikke spis for fort. Tygg maten godt og ta pause mellom hver bit.

4. Ikke spis for fet mat. For mye fett er en hovedgrunn til fordøyelsesbesvær.

5. Rødvinsgløgg og akevitt hører med for mange i julen. Men husk at alkohol virker irriterende på magen, så tilpass mengden deretter. Ikke drikk på tom mage.

6. Antall kaffekopper etter maten bør begrenses. Kaffe reagerer med magesyre, skaper irritasjon i magen og fordøyelsesproblemer.

7. Sigaren eller sigaretten etter et stort måltid kan gi fordøyelsesbesvær fordi giftstoffer fra røyken skylles ned i spiserøret.

8. Gå en tur etter at du har spist. Bevegelse forbedrer fordøyelsen.

9. Ikke all julemat er fet. Kylling og kalkun, laks, tørket frukt og nøtter er sunt og godt for magen.

10. Det er bedre å spise hovedmåltidet til lunsj enn sen middag.

(Kilde: Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer)

Irritabel tarm

Ifølge Norsk Helseinformatikk har 10-15 prosent av befolkningen i perioder symptomer på irritabel tarm. Irritabel tarm er ingen sykdom, men en forstyrrelse i tarmens funksjon som transportorgan.

Symptomer som smerter og ubehag i magen, sammen med unormal avføring, kommer i perioder. Tilstanden er kronisk og tilbakevendende.

Australske forskere har kommet frem til en streng diett som inneholder svært lite naturlig sukker, og skal hjelpe mot symptomene på irritabel tarm. Rug, hvete, hvitt brød, pasta, epler, vannmelon, is og honning er bare noen av matvarene du ikke bør spise, skriver WebMD.

Gå til legen dersom du har vondt i magen over lengre tid. Det kan skyldes en mage- eller tarmsykdom.

Mulige diagnoser kan være magesår, ulcerøs kolitt, cøliaki, chrons sykdom, irritabel tarmsyndrom eller overfølsomhet.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel