Kosthold og ernæring
Slik unngår du magetrøbbel
Slik unngår du problemer med uvant mat.
Fordøyelsens 10 bud
1. Ikke spis så mye at magen bokstavelig talt blir overfylt. Det fører til at maten skvulper tilbake til spiserøret og gir halsbrann. Spis heller mindre porsjoner oftere.
2. Det er bedre å spise hovedmåltidet til lunsj enn sen middag.
3. Ikke sleng deg på sofaen etter et (for) stort måltid. Det kan forårsake såkalt reflux, der magesyren flyter tilbake til spiserøret.
4. Ikke spis for fort. Tygg maten godt og ta pause mellom hver bit. Det gir fordøyelsessystemet sjansen til å komme godt i gang før maten kommer ned i magen.
5. Ikke spis for fet mat. For mye fett er en hovedgrunn til fordøyelsesbesvær. I øverste del av tynntarmen finnes det små «fettsensorer» som reagerer med å sette ned farten på fordøyelsen når fettdosen blir for høy. Det fører til oppblåsthet, kvalme og ubehag.
6. Rødvinstoddy og akevitt er for mange et must i julen. Men husk at alkohol virker irriterende på magen, og tilpass mengden deretter. Ikke drikk på tom mage.
7. Antall kaffekopper etter maten bør begrenses. Kaffe reagerer med magesyre, og skaper irritasjon i magen og fordøyelsesproblemer.
8. Sigaren eller sigaretten etter et stort måltid kan gi fordøyelsesbesvær fordi giftstoffer fra røyken skylles ned i spiserøret.
9. Kom deg opp og gå en tur etter at du har spist, ikke sett deg foran TV'en.
Bevegelse forbedrer fordøyelsen.
10. Ikke all julemat er fet og fæl. Kylling/kalkun, laks, tørket frukt og nøtter er sunt og godt for magen.
Kilder: LMF , AstraZeneca
5 tips for bedre fordøyelse
1. Spis fiberrik mat
2. Drikk mye vann
3. Unngå sene måltider
4. Ikke overspis
5. Spis sakte og tygg nøye
Fet mat, alkohol, søtsaker og knask kan være en påkjenning for mager som ikke har dette som hverdagskost. Men det finnes råd.
Skjær vekk fettet
Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) fraråder å stappe i seg for mye fet mat.
- Ikke spis for fet mat. For mye fett er en hovedgrunn til fordøyelsesbesvær. I øverste del av tynntarmen finnes det små «fettsensorer» som reagerer med å sette ned farten på fordøyelsen når fettdosen blir for høy. Det fører til oppblåsthet, kvalme og ubehag, skriver de på sine nettsider.
Vanligst med halsbrann
Det vanligste ubehaget forbundet med fet julemat, er refluks.
- Den vanligste plagen man ser av julemat er sure oppstøt, halsbrann, eller refluks, som det heter på fagspråket, sier redaktør for Fordøyelsen, medlemsbladet til Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), Julia Edin til Klikk.no.
- Årsaken er at for fet mat er tung å fordøye. Også alkohol, røyk og sjokolade kan få lukkemuskelen i magesekken til å åpne seg og føre innholdet i magesekken, blandet med magesyre, tilbake opp i halsen.
Foreningen, som har over 3000 medlemmer, favner om personer med en rekke ulike fordøyelsesrelaterte sykdommer som halsbrann, Morbus Chrons, og irritabel tarm.
Enkelte sliter mer
Enkelte sliter mer enn andre i jula. For medlemmer av LMF, kan desember bli en lang utfordring.
- For våre medlemmer kan det være utfordrende å holde seg frisk når man spiser julemat, sier Edin.
- Når fet julemat for de fleste føles ubehagelig etter et måltid, kan det føre til store smerter og i verste fall oppblussing av betennelse eller sykdom hos våre medlemmer.
- Mange er derfor påpasselige med hva de spiser i julen og passer heller på å ta flere små måltider enn et stort.
Ekstramat hele måneden
- Tidligere var julematen begrenset til noen få dager. Nå går vi på mange flere julebord og koser oss med god mat og drikke i hele desember, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama til Newswire.
Hun mener det er bra å slanke juletallerkenen, i tillegg til å begrense kaloriinntaket vi får via alkohol.
Får du halsbrann er det lurt å løsne klærne og stå oppreist etter måltidet. En liten neve mandler kan også hjelpe, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
- Drikk nok vann, hold måltidsrytmen og prøv å få i deg litt grønnsaker og frukt til hvert måltid. Når vi sitter til bords bør vi fylle opp minst en tredel av tallerkenen med grønnsaker for å holde fordøyelsen i god gjenge, sier hun.
Arsky anbefaler spesielt rotgrønnsaker, som har mye fiber og er bra for fordøyelsen. Men for deg med sensitiv mage eller tarm, er det noen grønnsaker du kan hoppe over.
- Fet mat generelt er tung for magen og vanskelig å fordøye. For mange er det et godt alternativ med kalkun, and, fisk eller annet hvit kjøtt i stedet for den tradisjonelle ribba med svor.
Hold deg unna sofaen!
Skulle du være så uheldig at du forspiser deg, er råd nummer én å holde seg unna sofaen.
- Det viktigste er vel å ikke legge seg ned på sofaen etter et stort måltid, men heller å være i aktivitet slik at fordøyelsen settes i gang. Det finnes også en rekke yogaøvelser som stimulerer fordøyelsen og som kan hjelpe til å «lette trykket» på en oppblåst mage, sier Edin.
Les også:
Her er de sunneste julepølsene
Forstoppelse
Forstoppelse kan ha mange årsaker. For lite fysisk aktivitet, for lite inntak av væske og fiber i maten, enkelte legemidler (jern, vanndrivende og enkelte kraftige smertestillende), og forandring av miljø og kosthold er blant de vanligste.
Hold deg unna
Løk, kål og blomkål, tørkede erter eller bønner (ta mindre ertepurè til lutefisken, for eksempel)
Loff, kaker, søte og fete kjeks, fin gjærbakst
Bananer
Melk (vanlig drikkemelk)
Blåbær
Medikamenter som kan hjelpe
Laktulose (drikkes, fås også på apotek)
Fiberpulver eller -tabletter (husk å drikke mye vann til!)
Avføringstabletter kan brukes i krisetilfelle, men bør unngås så lenge som mulig.
Kjerringråd for forebygging/behandling
Ta dobbel dose magnesium i noen dager
Start dagen med et stort glass varmt vann med en presset sitron
Drikk gjerne et glass varmt vann før hvert måltid
Noen svisker om dagen setter fart på magen (svisker er ofte tilbehør til julemat - forsyn deg godt!)
Oxy Tarm fås kjøpt i helsekostbutikker, produktet skal rense tarmkanalen og sette fart på fordøyelsen
Halsbrann/sure oppstøt
Halsbrann oppstår når lukkemuskelen mellom magen og spiserøret ikke klarer å gjøre jobben sin. Dermed presses syreholdig mageinnhold opp i spiserøret. Dette føles som svie og gir ofte også sure oppstøt.
Hold deg unna
Fet mat (skjær fettet av ribben, forsyn deg med mindre av medisterkakene osv.)
Syrlige drikker og drikker med koffein (te og kaffe)
Mat med tomat
Kullsyreholdig brus
Sjokolade og peppermynte
Kål, løk, erter og bønner - kort sagt mat som gir luft i magen
Medikamenter som kan hjelpe
Syrenøytraliserende midler fås kjøpt på apoteket
H2-blokkere er medikamenter som senker produksjonen av magesyre
Kjerringråd for forebygging/behandling
Nyco fruktsalt
Mange får hjelp av å drikke litt vanlig cola
Spis en rå potetskive langsomt
En neve mandler skal hjelpe
Fennikelte: 1 toppet ts fennikel i 1/4 l kokende vann, trekkes i 10 minutter, drikk gjerne en kopp etter et måltid eller en kopp 2-3 ganger daglig.
Kvalme og hodepine dagen derpå
Hvorfor får vi kvalme og hodepine dagen etter et fuktig lag? Det skyldes først og fremst at alkohol tørker ut kroppen og at du ikke har fylt på med nok vann i løpet av festen. Der ølet går inn, går vettet - og vannet - ut!
Hold deg unna
Store mengder alkohol
Blanding av øl, vin og brennevin
Rødvin kan gi hodepine hos mange - selv i små doser
Medikamenter som kan hjelpe
Paracet, Paracetamol, Pinex, Panodil og Pamol kan brukes av alle unntatt de som har nyre- eller leversykdom
Ibux, Ibuprofen og Ibumetin kan brukes av de som ikke har magesår, astma, hjertesvikt eller nyre/leversykdom
Sjekk uansett pakningsvedlegget før du tar medisiner!
Kjerringråd for forebygging/behandling
100 mg B-vitamin pluss 1 tablett B-kompleks
Lag uttrekk av 1 ss rosmarinblader fra fersk urt eller tørket som krydder, og 1/2 l vann. Dynk to kompresser i dette: En legges på pannen og den andre på høyre side av magen.
Ginseng-te: Drikk et krus med ginseng pose-te annenhver time til plagene gir seg
Drikk mye vann både under festen, før du går til sengs, og dagen derpå!
Forsikre deg om at du ikke har en av de farlige hodepinetypene.
Gallestein
En gallestein som setter seg fast i galleblæren eller -gangene, kan gi smerter som varer i opptil flere timer etter et måltid. En gallestein dannes når det blir økt konsentrasjon av stoffer i gallen - denne er nødvendig for blant annet nedbryting av fettpartikler.
Gallestein i galleblæren gir ikke symptomer. Hvis en gallestein kiler seg fast i utløpsgangen fra galleblæren, oppstår magesmertene . Disse smertene kalles "gallesteinsanfall".
Hold deg unna
Fet mat (ribbefett og medisterkaker, pinnekjøttfett og lutefiskbacon)
Fete meieriprodukter
Stekt mat
Rødt kjøtt
Egg
Fint mel, og raffinerte karbohydrater som sjokolade
Bønner sies å øke risikoen for gallestein
Medikamenter som kan hjelpe
Medikamenter som demper tendensen til kramper i galleblæren kan hjelpe, dette fås gjennom lege
Det trengs sterke medisiner for å dempe de store smertene ved gallesteinsanfall. Førstevalget er gjerne medisiner som demper betennelser, men også morfinliknende stoffer kan være nødvendig.
Kjerringråd for forebygging/behandling
Ryllik-te: 1 ts hakket ryllik i en kopp kokende vann, trekk i 10 minutter, sil og drikk gjerne en kopp 3 ganger daglig.
Spis mye karriretter, som inneholder gurkemeie. Tilsett dette krydderet i andre retter også.
Produkter med Mariatistel fås kjøpt i helsekostbutikker. Denne planten skal virke rensende og styrkende på leveren, og forbedre gallens oppløselighet.
Løvetannpreparater (løvetann-te) som også fås kjøpt i helsekostbutikker, skal være både gallerensende og -styrkende.
Peppermynteolje og peppermynte-te skal hjelpe til å løse opp gallesteiner.
Oppblåsthet/luft i magen
Spiser man for mye er det lett å bli oppblåst og føle seg stinn. Kroppen kvitter seg med overflødig luft i mage-tarm kanalen når man puster ut og ved raping og promping.
Det er normalt å slippe ut luft 10-20 ganger om dagen.
Ved forstoppelse eller hvis man selv hindrer kroppen å kvitte seg med luften, kan man få luftsmerter og knip eller en følelse av å være oppblåst i magen.
Luftplager er også et av flere symptomer ved sykdommer som halsbrann, forstoppelse, gallestein, irritabel tarm, ulcerøs kolitt, crohns sykdom, cøliaki, laktoseintoleranse og kolikk .
Hold deg unna
Kål
Erter
Bønner
Løk
Aasparges
Epler og andre frukter
Linser
Rosenkål
Brokkoli
Surkål
Rødkål
Druer
Svisker
Sjampinjonger
Tørkete aprikoser
Blomkål
Dette er ofte tilbehør til julemiddagen som inneholder mye gasser og dermed kan føre til oppblåsthet.
Medikamenter som kan hjelpe
Apotekene har en rekke midler som kan hjelpe med plagene.
Kjerringråd for forebygging/behandling
Ammete skal hjelpe, da det inneholder fennikel og karve som tradisjonelt har vært brukt mot oppblåsthet og fordøyelsesbesvær. Spis sakte og tygg maten godt, og spis heller flere og få måltider enn få og store.
Løs mage
Løs mage, på grensen til diaré kan være resultatet av mye og ukjent mat, i kombinasjon med alkohol og koffeinholdige drikker.
Hold deg unna
Søt melk
Brunost
Prim
Cottage cheese
Nøtter
Smør eller margarin på brødet
Rå grønnsaker eller frukt
Gassdannende grønnsaker (erter, bønner, kål og løk ) hvis du har luftsmerter
Søtsaker søtet med sorbitol
Fet mat, stekt mat, krydret mat, røyket mat, tørket mat
Medikamenter som kan hjelpe
Har du lett for å få løs mage, kan det være lurt å forebygge med Idoform Classic eller Nycopro Biotika, eller andre probiotikaprodukter som inneholder LGG (Lactobacillus rhamnosus GG). Hvis du blir dårlig, vil preparater som Imodium og Loperamid kunne hjelpe.
Kjerringråd som kan hjelpe/forebygge
Tygg maten godt. Spis heller flere små måltid enn få store. Har du plager over lengre tid, kan det være lurt å drikke ekstra væske, slik at du ikke blir dehydrert.
Kilder: NettDoktor, NHI, Apotek1, lommelegen.no, rolv.no/urtemedisin, wikipedia.no, snl
Helseleksikon: Fordøyelsesbesvær
Problemer som skyldes forøkt syreproduksjon og/eller magesår.
Helseleksikon: Fordøyelsesbesvær
Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.
Fordøyelsesbesvær
Årsaker
Det er svært mange som er plaget av fordøyelsesbesvær. Det er bare en sjelden gang plagene utarter seg til magesår eller sår i tolvfingertarmen.
I magen produseres det høyt konsentrert saltsyre, som igangsetter fordøyelsesprosessen og steriliserer maten vi har spist. Veggene i magesekken er omgitt av tykt slim, som beskytter den mot denne syren. Utsondres det unormalt store mengder syre, kan imidlertid dette beskyttende slimlaget brytes ned. Andre faktorer som kan bidra til at slimhinnene ikke fungerer som de skal, er alkohol og syreholdige matvarer. Spiserøret, derimot, er dårligere beskyttet mot syre, og ethvert syreangrep der kan føre til halsbrann. Hvis syre entrer tolvfingertarmen, oppstår det også irritasjon i veggene der.
Det var i mange år en utbredt oppfatning at organismen helicobacter pylori (magesårbakterien) var ufarlig enten den hadde tilhold i magen eller i tolvfingertarmen. Nå vet man imidlertid at organismen er skyld i mange typer mageplager, magesår, og kanskje til og med magekreft.
Noen medisintyper virker irriterende på magen, først og fremst betennelseshemmende acetylsalisylsyre-preparater og ibuprofen. Ellers øker både stress, alkohol og røyking sjansene for at en får fordøyelsesbesvær, eller pådrar seg magesår.
Symptomer
Fordøyelsesbesvær gir symptomer som en brennende, gnagende følelse i mellomgulvet, og noen ganger, halsbrann. Følelsen kan både fremprovoseres av, og lindres ved, at man spiser.
Indikasjoner på at fordøyelsesbesværet skyldes magesår er vedvarende smerter, som er særlig uttalte om natten og som etterlater en gnagende følelse i ryggområdet. Diagnosen påvises ved hjelp av en endoskopiundersøkelse (indre undersøkelse); en pusteprøve som kan avklare om symptomene skyldes helicobacter pylori-bakterien - som avgir en karakteristisk gass; eller en biopsiundersøkelse av såret (mikroskopisk undersøkelse av vevet ). Mens sår i tolvfingertarmen nesten alltid er godartede, hender det at magesår er ondartede.
Hvis et sår gjennomtrenger en blodåre i slimhinnen i magen eller tolvfingertarmen, hender det at pasienten kaster opp blod eller får blod i avføringen slik at den blir ravnsvart. Når en undersøkelse med endoskopi avslører at blødningene ikke er for omfattende, er det ofte tilstrekkelig å behandle tilstanden med tabletter. Er blødningene omfattende, må såret opereres umiddelbart. Potensielt kan et magesår trenge seg gjennom magesekken eller veggene i tolvfingertarmen, og utvikle seg til et såkalt perforert magesår.
Det er lett å undervurdere betydningen av fordøyelsesbesvær. Symptomene er dessuten til forveksling like dem som følger med magekreft. Personer over 40 år som har vedvarende fordøyelsesbesvær, bør oppsøke lege.
Behandling
Lettere former for fordøyelsesbesvær kan behandles med et syrenøytraliserende preparat, som også vil lindre eventuell halsbrann. Noen ganger er dette tilstrekkelig. Andre tiltak er å stumpe røyken, redusere alkoholinntaket og sørge for at en utsettes for mindre stress.
Er plagene mer omfattende, kan man redusere kroppens syreproduksjon ved hjelp av en såkalt H2-blokker (f.eks. ranitidin eller cimetidin). Ennå mer potente er såkalte protonpumpehemmere (f.eks lansoprazol eller omeprazol).
Det foregår pågående forskning omkring bekjempelsen av helicobacter pylori-bakterien. Behandlingen pr. i dag består av en kombinasjon av antibiotika (amoxcillin eller metronidazol) og et syrehemmende preparat, f.eks. omeprazol. Omkring 90 prosent av magesårtilfellene kureres for minst ett år ved at man får tatt knekken på helicobacter pylori-bakterien. Mens vanlige magesår sjelden opereres, er det ved perforerte magesår påkrevd med øyeblikkelig operasjon.
Denne saken ble første gang publisert 25/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.