sliter du med forstoppelse?

Dette hjelper mot forstoppelse

Forstoppelse skyldes at tykktarmen ikke får flyttet effektivt nok på tarminnholdet.

FORSTOPPELSE: Smerter, særlig i forbindelse med dobesøk, mye luft og oppblåsthet er plager som ofte følger forstoppelse.
FORSTOPPELSE: Smerter, særlig i forbindelse med dobesøk, mye luft og oppblåsthet er plager som ofte følger forstoppelse. Foto: Getty Images
Først publisert

Det kan være flere grunner til at tykktarmen ikke får flyttet effektivt nok på tarminnholdet, og at du dermed opplever å bli forstoppet.

-Det kan for eksempel skyldes at tarmen ikke jobber godt nok, at nervesignaler ikke sendes som de skal, graviditet, medikamenter, innsnevringer i tarmen eller blokkeringer i tarm, forteller ernæringsfysiolog og forfatter bak boken «Sunn og frisk med sensitiv mage», Mari Eskerud.

Symptomer på forstoppelse

Forstoppelse er en vanlig mage-tarmtilstand som de fleste har opplevd i mild eller mer alvorlig grad.

Les også: Derfor får du løs mage og diaré

-Først og fremst kjennetegnes forstoppelse av at man går sjelden på do. Men, det kan også skje at du går på do hver dag, men likevel har forstoppelse fordi tarminnhold bare så vidt kommer forbi en blokkade i tarmen, sier Eskerud.

Smerter, særlig i forbindelse med dobesøk, mye luft og oppblåsthet er plager som ofte følger forstoppelse.

Ifølge allmennlege Kjell Vaage og medisinstudent med legelisens Ole Jakob Sletten, er forstoppelse definert som mindre enn tre avføringer per uke i en periode på mindre enn to uker. Hos noen vil derimot et slikt avføringsmønster ikke oppleves som ubehag og avføringen ikke hard, i disse tilfellene ansees dette som normal tarmfunksjon for personen dersom ingen andre plager er tilstede.

Slik forebygges forstoppelse

Dersom du er jevnlig plaget av forstoppelse kan det være lurt å se over hvordan du lever og hvilke rutiner du har for mat- og væskeinntak.

-Forstoppelse skyldes ofte lavt fiberinntak og som befolkning spiser vi for lite fiber. Mange vil ha nytte av å enten velge mer fiberrike matvarer, eller å ta tilskudd av fiber for å bedre plagene, sier Eskerud.

Også livsstilen kan være en årsak til at enkelte blir lettere plaget av forstoppelse enn andre:

-Tarmen har godt av bevegelse, så en sittestillende livsstil kan være en årsak. Spesielt løping, jogging og øvelser med hopp og sprett er bra, men all bevegelse er positivt, sier Eskerud.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Hun legger til at du bør se på væskeinntaket ditt:

-Det er ikke så vanlig at lite væskeinntak er et problem blant friske vokse, men eldre har ofte dårlig tørsterespons og kan ha lavt væskeinntak, forteller Eskerud.

Les også: Slik blir du kvitt oppblåst mage

-En forstoppelse kan også skyldes redusert bevegelse i tarmen, kronisk bruk av avføringsmidler eller tilbakeholding av avføring, for eksempel dersom du ikke er komfortabel med å bruke toalettet på offentlige steder, legger klinisk ernæringsfysiolog ved det medisinske fakultetet og gründer av Bramat.no og Sunnogsprek.no, Cathrine Borchsenius til.

Dette hjelper når du først er forstoppet

-En mild forstoppelse kan som oftest forsvinne dersom du blir mer bevisst på å drikke mer vann, få i deg mer fiber og gjerne gå eller bevege deg mer dersom det er mulig. Det anbefales at du får i deg et fiberinntak på 25 gram om dagen, men du bør øke inntaket gradvis for å unngå luftplager og mageknip, sier Borchsenius.

Dersom plagene er store er det ikke alltid at det vil hjelpe å sette i gang med en ny og bedre livsstil der og da:

-Når du først har blitt skikkelig forstoppet kan det være vanskelig å få tarmen i gjenge igjen. Noen må ty til tiltak som klyster eller lakserende midler fra apotek for å få løsnet opp forstoppelsen. Dette kan være en ubehagelig prosess, men det er ofte nødvendig, forteller Eskerud.

Les også: Sånn blir du kvitt hemoroider

Oppsøk lege dersom plagene vedvarer

Dersom du er ofte plaget med forstoppelse eller er forstoppet over lengre tid er det viktig å ta kontakt med lege:

-En forstoppelse er egentlig et symptom og ikke en sykdom i seg selv, det betyr at det kan være en underliggende årsak bak. Det finnes mange mage-tarmsykdommer du kan oppleve forstoppelse som et symptom på, så det er viktig å ta kontakt med lege i slike tilfeller, sier Borchsenius.

Det er også viktig å ta kontakt med lege snarest dersom forstoppelsen oppstår samtidig som mageområdet blir oppblåst og smertefullt.