Luft i magen av sommermat
Sommermaten kan gi deg ballongmage
Det kan hjelpe om du slutter å være supersunn og flink hele tiden.

Hadde du sett for deg at du skulle få litt flatere mage før sommerferien? Intensive dietter kan gjøre magen oppblåst. Heldigvis er det ikke så vanskelig å bli kvitt problemet, slik at du føler deg bedre både på innsiden og utsiden.
- Mange blir ekstra opptatt av å leve sunt før sommeren, men det kan bli for sunt også, sier seksjonsleder for ernæring hos Volvat, Janne Langehaug Antonsen.
Mye av det vi spiser for å være sunne, eller fordi det er sommer, kan gjøre magen oppblåst.
- Mange kutter ut mat som er med på å gi en god balanse i mage- og tarmsystemet. Det er bedre å være fornuftig og spise omtrent likt hele året, sier hun til Hjemmet.
Hun advarer derfor mot strenge dietter som går ut på å kutte ut hele matvaregrupper, som meieriprodukter og nesten alle former for karbohydrater.
- Det ekstreme fokuset på sunnhet kan gjøre at magen blir oppblåst, at den rumler mye og at man får mye gass i tarmene. For eksempel kan det skje ved inntak av mye fiber, som man blant annet kan få via mye grønnsaker og frukt.
Les mer om magesmerter i helseleksikonet.no.
Sukkerfri tyggegummi
Husk å spise regelmessig, og unngå å bli for sulten eller for mett.
- En god og sunn base gir også rom for mat som ikke nødvendigvis er så sunn – av og til.
Folk som prøver å gå ned i vekt spiser ofte pastiller eller tygger sukkerfri tyggegummi for å stille sulten, i stedet for å spise.
- Magen tåler sukkeralkoholer dårlig. Da kan det dannes gass, og magen blir oppblåst, sier Antonsen.
Frukt kan være synderen
Når sommeren nærmer seg, spiser de fleste også mer frukt, bær og melon. Disse inneholder mye fruktsukker.
- Helsedirektoratet anbefaler 200 gram frukt og bær daglig, men en appelsin kan veie 200–250 gram, og en drueboks 500. En jordbærkurv veier flere hundre gram.
Vær bevisst på mengden fruktsukker, sier Antonsen.
Hun understreker at du på ingen måte skal frykte frukt, men at det er lurt å fordele den utover dagen, og ikke spise så store mengder hver gang.
Kan få legehjelp
Dersom du har problemer med oppblåst mage, gassdannelse, hyppig diaré, blod i avføringen og smerter, bør du oppsøke lege. Mange pasienter hos kliniske ernæringsfysiologer har imidlertid vært hos lege uten at det blir funnet noe alvorlig eller satt diagnose.
- En stor pasientgruppe sliter med sensitiv mage og tarm – eller IBS, Irritable Bowl Syndrome. Det er en funksjonell mage- og tarmsykdom som ikke er farlig, men veldig plagsom. Den kan behandles med kostholdsendringer, men det er en omfattende prosess å finne ut hva man reagerer på. Oppsøk derfor gjerne klinisk ernæringsfysiolog for hjelp, sier Antonsen.
På norsk kalles IBS Irritabel tarm-syndrom.
Ro ned grillingen
For mange med sensitiv mage kan grillsesongen være utfordrende.
- Du føler at du spiser sunt, men grillolje og sauser inneholder mye fett. Det gjelder også kjøttfarseprodukter og fetaost. Et fettholdig kosthold kan føre til oppspilt mage, sier Antonsen.
Hun anbefaler å grille fisk og hvitt kjøtt, og å balansere måltidet med grønnsaker.
- Tallerkenmodellen er en god indikator på hvordan man bør spise.
Innholdet på tallerkenen skal bestå av en tredjedel proteiner, som kjøtt, fisk eller belgvekster, en tredjedel karbohydrater, som poteter, pasta eller ris, og den resterende tredjedelen skal være grønnsaker.
Drikk mye
Tenk også på hvilke kornprodukter du spiser.
- Det gjelder spesielt de med IBS. De bør spise korn med løselige fibre, som havre og spelt. Hvete og rug er sunt, men lager ofte mye luft.
I tillegg bør du få i deg nok væske, spesielt når det blir varmere i været.
- Vi har høyere behov for drikke om sommeren. Drikker vi for lite væske, blir ofte avføringen tregere, og sjansen for mer gassdannelse øker. Drikk jevnt hele dagen, så maten får noe å blande seg med, og kroppen kan yte bedre, sier Antonsen.
Pass også på å være fysisk aktiv.
- Helsedirektoratet anbefaler minst en halv time aktivitet hver dag. Trening gjør at maten kommer fortere gjennom systemet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slipp ut luft
For mange kan det ligge mer bak den oppblåste magen enn kosthold. Hver gang du spiser og drikker, svelger du også luft.
- Det er normalt å slippe ut luft 10–20 ganger om dagen. Hvis man hindrer kroppen i å kvitte seg med den, kan man få smerter eller bli oppblåst, sier Eirik Berteig Rustan, farmasøyt og fagredaktør for Apotek1.
Luftplager og oppblåsthet kan også være symptomer på halsbrann, forstoppelse, irritabel tarm, ulcerøs kolitt, Crohns, cøliaki, gallestein, laktoseintoleranse og kolikk, og Rustan anbefaler lege dersom man er ekstra plaget.
Spis sakte
- Det er lurt å spise små, hyppige og regelmessige måltider og ta seg god tid til å tygge og svelge maten, sier Rustan.
Han støtter ernæringsfysiologens tips om å drikke mye vann og være fysisk aktiv.
- Drikk gjerne to liter vann daglig. Grovt brød, mye frukt og grønnsaker gir en god mageregulerende effekt. Dessverre kan man få løs avføring og luftplager som bivirkning. Da kan man justere hvilke typer av disse man spiser.
Prøv noen uker
Det ideelle er å kutte ut matvarene man mistenker er årsaken til problemene i noen uker, og forsøke å gjeninnføre en mattype på nytt hver uke.
- Da er det viktig å erstatte viktige næringsstoffer som forsvinner, og for eksempel ta kalsiumtilskudd hvis man fjerner meieriprodukter.
Eksempler på matvarer som kan skape mageproblemer, er blant annet bønner, kål, løk, erter, rosenkål, brokkoli, blomkål, asparges og kålrabi.
Det finnes også legemidler og kosttilskudd mot oppblåsthet, men effekten er omdiskutert.