Luft i magen av sommermat

Sommermaten kan gi deg ballongmage

Det kan hjelpe om du slutter å være supersunn og flink hele tiden.

UNNGÅ OPPBLÅST MAGE: - Det er bra å spise sunt, men det ekstreme fokuset på sunnhet kan gjøre at magen blir oppblåst, at den rumler mye og at man får mye gass i tarmene.
UNNGÅ OPPBLÅST MAGE: - Det er bra å spise sunt, men det ekstreme fokuset på sunnhet kan gjøre at magen blir oppblåst, at den rumler mye og at man får mye gass i tarmene. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Oppblåst mage

- Kostholdsendringer: For de fleste kan det bedres ved hjelp av kostholdsendringer.

- Unngå forstoppelse: Drikk mye vann, særlig på varme sommerdager.

- Måltidsrytme: Spis sakte og regelmessig. Ha omtrent samme kosthold hele året.

- Mosjon hjelper: Vær fysisk aktiv hver dag. Det trenger ikke være mer avansert enn at du går en tur.

- Enkle grep: Ikke drikk mye kullsyreholdige drikker, tygg tyggegummi eller bruk sugerør.

- Fiber: Øk eller reduser mengden fiber du får i deg i løpet av dagen. Prøv deg frem.

- Kontakt lege: Dersom du opplever langvarige plager kombinert med smerter, kvalme, brekninger, blødning, vekttap eller feber, må du kontakte lege.

Hadde du sett for deg at du skulle få litt flatere mage før sommerferien? Intensive dietter kan gjøre magen oppblåst. Heldigvis er det ikke så vanskelig å bli kvitt problemet, slik at du føler deg bedre både på inn­siden og utsiden.

- Mange blir ekstra opptatt av å leve sunt før sommeren, men det kan bli for sunt også, sier seksjonsleder for ernæring hos Volvat, Janne Langehaug Antonsen.

Mye av det vi spiser for å være sunne, eller fordi det er sommer, kan gjøre magen oppblåst.

- Mange kutter ut mat som er med på å gi en god balanse i mage- og tarmsystemet. Det er bedre å være fornuftig og spise omtrent likt hele året, sier hun til Hjemmet.

Hun advarer derfor mot strenge dietter som går ut på å kutte ut hele matvaregrupper, som meieriprodukter og nesten alle former for karbohydrater.

- Det ekstreme fokuset på sunnhet kan gjøre at magen blir oppblåst, at den rumler mye og at man får mye gass i tarmene. For eksempel kan det skje ved inntak av mye fiber, som man blant annet kan få via mye grønnsaker og frukt.

Les mer om magesmerter i helseleksikonet.no.

Sukkerfri tyggegummi

Husk å spise regelmessig, og unngå å bli for sulten eller for mett.

- En god og sunn base gir også rom for mat som ikke nødvendigvis er så sunn – av og til.

Folk som prøver å gå ned i vekt spiser ofte pastiller eller tygger sukkerfri tyggegummi for å stille sulten, i stedet for å spise.

- Magen tåler sukker­alkoholer dårlig. Da kan det dannes gass, og magen blir oppblåst, sier Antonsen.

Frukt kan være synderen

Når sommeren nærmer seg, spiser de fleste også mer frukt, bær og melon. Disse inneholder mye fruktsukker.

- Helsedirektoratet anbefaler 200 gram frukt og bær daglig, men en appelsin kan veie 200–250 gram, og en drueboks 500. En jordbærkurv veier flere hundre gram.

Vær bevisst på mengden fruktsukker, sier Antonsen.

Hun understreker at du på ingen måte skal frykte frukt, men at det er lurt å fordele den utover dagen, og ikke spise så store mengder hver gang.

Kan få legehjelp

Dersom du har problemer med oppblåst mage, gassdannelse, hyppig diaré, blod i avføringen og smerter, bør du oppsøke lege. Mange pasienter hos kliniske ernæringsfysiologer har imidlertid vært hos lege uten at det blir funnet noe alvorlig eller satt diagnose.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- En stor pasientgruppe sliter med sensitiv mage og tarm – eller IBS, Irritable Bowl Syndrome. Det er en funksjonell mage- og tarmsykdom som ikke er farlig, men veldig plagsom. Den kan behandles med kostholdsendringer, men det er en omfattende prosess å finne ut hva man reagerer på. Oppsøk derfor gjerne klinisk ernæringsfysiolog for hjelp, sier Antonsen.

På norsk kalles IBS Irritabel tarm-syndrom.

Ro ned grillingen

For mange med sensitiv mage kan grillsesongen være utfordrende.

- Du føler at du spiser sunt, men grillolje og sauser inneholder mye fett. Det gjelder også kjøttfarseprodukter og fetaost. Et fettholdig kosthold kan føre til oppspilt mage, sier Antonsen.

Hun anbefaler å grille fisk og hvitt kjøtt, og å balansere måltidet med grønnsaker.

- Tallerkenmodellen er en god indikator på hvordan man bør spise.

Innholdet på tallerkenen skal bestå av en tredjedel proteiner, som kjøtt, fisk eller belgvekster, en tredjedel karbohydrater, som poteter, pasta eller ris, og den resterende tredjedelen skal være grønnsaker.

Drikk mye

Tenk også på hvilke kornprodukter du spiser.

Irritabel tarm

- Er en tilstand som preges av magesmerter, følelse av oppblåsthet og vekslende avføring.

- Skyldes en forstyrrelse i tarmens funksjon, og debu­terer som regel i ung voksenalder. Sykdoms-debut etter 50 år er sjelden.

- Er som regel kronisk og lar seg ikke påvise i blod­prøver eller ved andre diagnostiske under­søkelser. Diagnosen stilles ut fra symptombildet, og etter at man har utelukket mer alvorlige årsaker.

- Til nå finnes ingen kurerende behandling, men en regelmessig livsførsel og forholdsregler i matveien kan lindre symptomene.

- Det har tradisjonelt vært lite å tilby pasienter med irritabel tarm utover råd som å spise hyppige, små måltider fremfor store og kraftige, og å unngå luftdannende mat, som for eksempel løk og kål.

- Forskning de seneste årene tyder på at inntak av mat med visse typer lange karbo­hydrater – FODMAP (fermenterbare oligo-, di- og monosakkarider og polyoler), kan forverre plagene ved irritabel tarm. En diett med mindre av denne typen karbohydrater, kalt LAV FODMAP, gir bedring av symptomene hos mange.

Kilde: Helseleksikonet.no

- Det gjelder spesielt de med IBS. De bør spise korn med løselige fibre, som havre og spelt. Hvete og rug er sunt, men lager ofte mye luft.

I tillegg bør du få i deg nok væske, spesielt når det blir varmere i været.

- Vi har høyere behov for drikke om sommeren. Drikker vi for lite væske, blir ofte avføringen tregere, og sjansen for mer gassdannelse øker. Drikk jevnt hele dagen, så maten får noe å blande seg med, og kroppen kan yte bedre, sier Antonsen.

Pass også på å være fysisk aktiv.

- Helsedirektoratet anbe­faler minst en halv time aktivitet hver dag. Trening gjør at maten kommer fortere gjennom systemet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slipp ut luft

For mange kan det ligge mer bak den oppblåste magen enn kosthold. Hver gang du spiser og drikker, svelger du også luft.

- Det er normalt å slippe ut luft 10–20 ganger om dagen. Hvis man hindrer kroppen i å kvitte seg med den, kan man få smerter eller bli oppblåst, sier Eirik Berteig Rustan, farmasøyt og fagredaktør for Apotek1.

Luftplager og oppblåsthet kan også være symptomer på halsbrann, forstoppelse, irritabel tarm, ulcerøs kolitt, Crohns, cøliaki, gallestein, laktoseintoleranse og kolikk, og Rustan anbefaler lege dersom man er ekstra plaget.

Spis sakte

- Det er lurt å spise små, hyppige og regelmessige måltider og ta seg god tid til å tygge og svelge maten, sier Rustan.

Han støtter ernæringsfysiologens tips om å drikke mye vann og være fysisk aktiv.

- Drikk gjerne to liter vann daglig. Grovt brød, mye frukt og grønnsaker gir en god ­mageregulerende effekt. Dess­verre kan man få løs avføring og luftplager som bivirkning. Da kan man justere hvilke typer av disse man spiser.

Prøv noen uker

Det ideelle er å kutte ut matvarene man mistenker er år­saken til problemene i noen uker, og forsøke å gjeninnføre en mattype på nytt hver uke.

- Da er det viktig å erstatte viktige næringsstoffer som forsvinner, og for eksempel ta kalsiumtilskudd hvis man fjerner meieriprodukter.

Eksempler på matvarer som kan skape mageproblemer, er blant annet bønner, kål, løk, erter, rosenkål, brokkoli, blomkål, asparges og kålrabi.

Det finnes også legemidler og kosttilskudd mot opp­blåsthet, men effekten er omdiskutert.