Halsbrann og sure oppstøt

Plaget med halsbrann og sure oppstøt?

Det kan være tegn på magesår.

HALSBRANN OG SURE OPPSTØT: Halsbrann og sure oppstøt er ubehagelig, men vanligvis ufarlig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HALSBRANN OG SURE OPPSTØT: Halsbrann og sure oppstøt er ubehagelig, men vanligvis ufarlig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

- Halsbrann, også kalt dyspepsi, og sure oppstøt, som også kalles refluks, kommer av at vi får magesyre opp i spiserøret, forteller fagredaktør og farmasøyt i Apotek 1, Eirik Berteig Rustan.

Dette kan ifølge Rustan ha flere årsaker.

- Hos noen kan lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret være for slapp, og hos andre kan presset fra magen bli for stort på grunn av overvekt eller graviditet. En annen årsak kan være spiserørsbrokk, som vil si at en liten del av magesekken er kommet ovenfor lukkemekanismen i mellomgulvet, sier han.

Hva spiser du?

- Dersom du stadig får sure oppstøt, er det flere sider ved kostholdet ditt og spisevanene dine du kan forsøke å forbedre. Begynn med å spise små, hyppige måltider, da dette krever mindre magesyreproduksjon, sier ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky.

Hjelp til halsbrann og sure oppstøt

- Spis regelmessig, helst små og hyppige måltider så magesekktømmingen går som normalt

- Sitt rolig ved måltidene og tygg maten godt

- Vær varsom med fett og fete matvarer

- Unngå veldig søte drikker som brus og nektar og unngå koffeinholdige drikker. De kan forverre plagene

- Unngå gassdannende matvarer

Unngå mat og annet som irriterer slimhinnen :
- Sterkt krydret eller røkt mat
- Pepper
- Alkohol
- Appelsiner og appelsinjuice
- Tobakk og sigarettrøyk
- Dispril og Globoid

Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky

Kanskje betyr dette at du må spise mindre, men oftere, og forsøk samtidig å være forsiktig med fettinntaket.

- Fett og fettrike måltider gjør at magesekken tømmes saktere. Dermed øker risikoen for at mageinnholdet kommer opp, sier hun.

Kok maten

Arsky anbefaler videre å kjenne etter om det kan være enkelte matvarer du reagerer mer på enn andre.

En del opplever blant annet å få sure oppstøt av appelsinjuice, tomat, eple og krydder.

- Unngå i så fall den maten du reagerer på. Mange har det også bedre med kokt mat enn stekt mat, og det kan også være lurt å unngå gassdannende matvarer og stimulanter som koffein, sjokolade, peppermynte, tobakk og alkohol, sier hun.

Er du overvektig, bør du også vurdere behovet for vektreduksjon.

- Spesielt dersom du har andre overvektsrelaterte plager i tillegg, sier hun.

Tegn på magesår

Som regel er halsbrann og sure oppstøt ufarlig, men hvis plagene kommer svært hyppig eller blir veldig kraftige, kan det være et tegn på at du har en sykdom.

Magesår er et eksempel på en sykdom som kan føre til halsbrann og sure oppstøt.

- Det er også verdt å merke seg at halsbrann kan forveksles med blant annet hjertekrampe, som også kan gi en sviende følelse i brystet. Hvis du er plaget over lengre tid, er det derfor viktig å få sjekket opp dette hos legen, sier han.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Styr unna dette

Rustan bekrefter at kostholdet kan være med på å øke risikoen for plagene.

- Forsøk å begrense inntaket av alkohol, kaffe og juice samt fettrik og sterkt krydret mat. Unngå også store måltider dersom det er mulig, sier han.

Det kan også være smart å ikke spise rett før leggetid.

Både Arsky og Rustan anbefaler videre å unngå arbeidsstillinger der du må sitte foroverbøyd over lengre tid og trange klær som presser på magen.

Unngå dessuten fysisk aktivitet rett etter at du har spist, og forsøk å heve hodeenden på sengen dersom du er plaget om natten.

Kvalm og uvel

Når det gjelder dyspepsi eller halsbrann ligner dette ifølge Arsky mye på sure oppstøt.

- Du opplever ubehag i mageregionen og kanskje også kvalme, brekninger, magesmerter og en følelse av å være stappet. Du kan også bli mett for tidlig, rape mye og ha sure oppstøt, sier hun.

Hun understreker at en undersøke hos legen er nødvendig, og at det først er når magesår, kreft eller sykdom i galleblæren er utelukket at diagnosen kan stilles.

- Ved halsbrann kan det være at mageinnholdet blir værende for lenge i magesekken før det passerer over til tynntarmen. Dette kan gi ubehag, sier hun.

Påvirkes av livsstil

Symptomene på halsbrann vil gjerne bli verre under og etter måltidene.

Slimhinnen i magesekken kan ifølge Arsky være følsom og irritert og påvirkes av ulike matvarer, og det er også mange som er plaget av luft og oppblåsthet.

- Om du fører en uregelmessig livsstil eller har skiftarbeid, kan dette også medvirke til fordøyelsesbesvær, sier hun.

Arsky forteller at siden tilstanden er så mangefasettert vil kostholdsrådene som passer for noen, kunne forverre plagene for andre.

- Prøv deg derfor frem og finn det som passer for deg, sier hun.

Forebyggende tiltak mot halsbrann

Også Rustan mener et mer langsiktig tiltak for overvektige vil være å gå ned i vekt.

- Og dersom du røyker, bør du slutte med det, sier han.

Hvis plagene vedvarer til tross for at du forsøker deg på forebyggende tiltak, finnes det også medisiner som kan hjelpe.

- Det finnes flere ulike medisiner, både reseptfrie og reseptbelagte, som kan hjelpe mot halsbrann og sure oppstøt. Litt forenklet deler vi dem inn i syrenøytraliserende midler, skumbarrieremidler samt syrehemmede midler. Medisinene brukes enten alene eller sammen, avhengig av hva slags plager du har, forklarer Rustan.

Flere medisiner

Både skumbarriere og syrenøytraliserende midler gir relativt rask effekt, og vil som regel være effektive mot lette plager.

- Skumbarrieremidlene hindrer at magesyren kommer opp i spiserøret, mens syrenøytraliserende midler, også kalt antacida, hjelper ved å nøytralisere magesyre, sier Rustan.

Hvis du har moderate til sterke plager, kan du også forsøke å forebygge med medisiner som hemmer produksjonen av magesyre.

- Det finnes to forskjellige typer, og felles for de fleste er at de begynner å virke etter omtrent en halvtime, og gir effekt fra 12 til 24 timer. Medisiner av denne typen gir gjerne symptomlindring etter en dags bruk, men det kan være nødvendig å ta dem i to til tre dager for å få full effekt. Hvis du har langvarige plager, anbefaler vi for øvrig alltid at du kontakter legen din, avslutter han.