Fordøyelsen

Det er ikke farlig å svelge tyggisen

Lurer du på hva som skjer når du svelger en tyggegummi? Den setter seg i alle fall ikke fast i blindtarmen eller blir værende i magen i årevis.

IKKE FARLIG: Tyggegummien bør spyttes ut etter bruk, men skulle du finne på å svelge den er det ikke farlig.
IKKE FARLIG: Tyggegummien bør spyttes ut etter bruk, men skulle du finne på å svelge den er det ikke farlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Det er mange myter knyttet til det å svelge tyggegummier, men sannheten er at det skal ganske store mengder til før det blir et problem. Den setter seg selvfølgelig ikke fast i blindtarmen din, og den blir heller ikke liggende i fordøyelsessystemet i sju år før den kommer ut i andre enden.

Mange myter

- Det finnes mange historier omkring svelging av tyggegummi, men dette er bare myter. Tyggegummiens skjebne likner den som øvrige matvarer lider. Den klippes opp av sakser eller enzymer fra spytt i munnen og kjertelsekret i magetarm, sier overlege Berit Nordstrand.

Videre brytes næring og tyggegummi ned av milliarder av snille bakterier i magetarmsystemet ditt.

- Både konserveringsmiddel, smakstilsetning og søtstoff brytes ned og suges opp av tarmceller, sier hun.

Komme ut igjen

Alt i tyggegummien er nemlig ikke like vanskelig for magen å håndtere.

- Tyggegummi inneholder en del fordøyelige komponenter, men gummibasen er ikke fordøyelig. Dette gjelder også en rekke andre ting vi spiser som for eksempel fiber i fiberholdig kost, sier spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer Lars Aabakken.

Det at noe ikke fordøyes betyr med andre ord ikke at det ikke kommer ut igjen. Med mindre man spiser en forunderlig mengde med tyggegummi samtidig, skal man ifølge Aabakken ikke bekymre seg. Du kan imidlertid bli litt oppblåst av å tygge mye tyggegummi.

Fordøyer ikke gummi

- Tarmcellene kan ikke fordøye gummien, så denne blir ufordøyd tilbake. Gummien beveger seg nedover tarmen gjennom bølgebevegelser i tarmveggen slik maten gjør. Den bruker omtrent sju timer på å komme seg ned i tarmen før den passerer resten av tarmsystemet, sier Nordstrand.

Den forsvinner altså samme vei som alt annet som beveger seg gjennom fordøyelsessystemet ditt.

På veien gjennom munnen kan den for øvrig hjelpe på dårlig ånde.

En dag eller to

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Fordøyelsessystemet transporterer ting ned og ut med avføringen. Vanligvis skjer dette i løpet av en til to dager - av og til fortere og av og til langsommere.

- En ufordøyd klump med tyggegummi vil altså også komme ut igjen, på samme måte som kronestykker, legoklosser og binderser man måtte svelge. Det eneste som kan tenkes å lage problemer er store mengder av noe ufordøyelig, sier Aabakken.

Dette kan for eksempel dreie seg om store hårballer hos dem som på psykiatrisk grunnlag svelger hår. Lager håret klumper som er for store til å passere magesekken, vil dette by på problemer for systemet.

Ganske harmløst

- Ser man bort fra de uønskede stoffene man måtte ta opp i kroppen, så er selve det å svelge tyggegummi altså ganske harmløst. Tilfeller av magesmerter er imidlertid beskrevet når barn har kommet til skade for å svelge tyggis sammen med andre ufordøyelige ting som mynter, terninger og liknende, sier Nordstrand.

I teorien kan også tyggegummirester gi mageplager på vei nedover tarmene før de ender i bleie eller toalett hos småbarn som fort spiser en hel pakke uten å spytte ut.

Spytt ut

- Personlig mener jeg små barn ikke bør få tyggegummi. Det handler både om at de får i seg unødvendige tilsetningsstoffer og at de tilvennes det å skulle tygge på noe når de ikke er sultne, sier Nordstrand.

Velger man likevel å spise tyggegummi, anbefaler hun alle å følge bruksanvisningen og spytte den ut etter bruk.

- Og ikke tro på mytene. Det er ingen fare for at tyggisen skal klistre seg fast i tarmveggene eller blindtarmen. Den ender nok sin skjebne i kloakken, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Tegnene som betyr legebesøk

Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene

Unngå maten som gjør at du promper mer

Mat som gir flat mage