sliter du med oppblåst mage?

Slik blir du kvitt oppblåst mage

Dersom du behandler fordøyelsessystemet riktig, vil plagene forsvinne.

OPPBLÅST: En dårlig fordøyelse kan repareres, men det krever litt tålmodighet.
OPPBLÅST: En dårlig fordøyelse kan repareres, men det krever litt tålmodighet. Foto: Getty Images
Først publisert

Oppblåst mage er langt ifra uvanlig og er et typisk symptom ved flere ulike problemer i fordøyelsessystemet.

- Tarmfloraen står for størsteparten, rundt 80%, av årsaken til fordøyelsesplager, deriblant oppblåst mage. I de resterende 20% finner vi allergi, intoleranse, for lite magesyre og stress, forklarer trening- og kostholdsveileder og daglig leder av Statera, Marit Ebeltoft.

Les også: Kjennetegn på åtte vanlige magesykdommer

Det viktigste er å finne årsaken til at du er plaget, særlig dersom plagene kommer igjen og igjen.

- Heldigvis trenger man ikke å gå med disse plagene for alltid. En dårlig fordøyelse kan repareres, men det krever litt tålmodighet, forteller kostholdsveileder Hilde S. Grøtting.

Nødhjelp mot oppblåst mage

- Et godt tips når du først er oppblåst er å drikke et glass vann med en teskje eplesidereddik og saften av en halv sitron i, sier Ebeltoft.

Bevegelse skal også hjelpe. Gå en tur eller gjør enkle øvelser hjemme, som å ta beina opp mot magen og «sykle» i løse luften.

- Du kan også med fordel legge deg på venstre side for å få luften lettere ut. En varmepute på magen kan lindre smertene. Du kan også prøve å lage en smoothie bestående av kokos og banan, eller få i deg ingefær eller peppermynte-te. Ananas inneholder enzymer som beroliger fordøyelsen og motivirker oppblåst mage når problemet først har oppstått, forteller Ebeltoft.

Men, selv om plagene kan lindres der og da, er det viktig å finne årsaken til at du blir oppblåst dersom det skjer ofte.

Les også: Sliter du med oppblåst mage under mensen?

Årsak 1: For dårlig tid når du spiser, eller for lite magesyre

Ebeltoft forklarer at nedbrytingen av maten starter allerede i munnen og at det derfor er viktig å ha tid til å tygge godt før vi svelger. Kun når maten er skikkelig tygd eller most kan magesekken gjøre jobben sin.

- I magesekken er vi avhengig av å ha nok magesyre til å kunne fortsette nedbrytingen av maten til en masse som kalles kymus. Dersom maten ikke er godt nok tygd eller om du har for lite magesyre enn ønskelig, begynner det å gjære. Dette kan gi mange symptomer, blant annet oppblåst mage, sier Ebeltoft.

Råd: Spis saktere og bruk god tid på maten i munnen før du svelger. Tenk at maten du har i munnen skal bli til en mos før du svelger, da er det enklere for magesyren å gjøre jobben sin.

- Dersom det ikke fungerer bør du sjekke om du har for lite magesyre. Dette skal en kostholdsveileder kunne hjelpe deg med å få sjekket opp, sier Ebeltoft.

Årsak 2: Dårlig tarmflora, allergi eller intoleranse

Dersom du har dårlig tarmflora, allergi eller intoleranse mot maten du spiser, vil ikke tynntarmen få tatt opp nok næring fra maten som kommer igjennom og tykktarmen, som er neste stopp og som består av mengder bakterier, vil gå bananas:

- En dårlig tarmflora betyr at du har flere av de ugunstige bakteriene enn de gode i tarmen din. De ugunstige bakteriene skaper trøbbel, blant annet i form av oppblåst mage, rumlende mage, smerter, ubehag og løs eller hard avføring, forklarer Ebeltoft.

Les også: Sommermaten kan gi deg ballongmage

Når du spiser mat du er allergisk mot, får du en allergisk reaksjon der oppblåst mage kan være blant symptomene.

- Når du spiser mat du har intoleranse mot er ofte, men ikke alltid, fordøyelsesproblemer en del av reaksjonen. Da vil proteiner fra den maten du er allergisk mot trenge seg igjennom tarmtottene i tarmen din og komme over i blodbanen. Det kan føre til blant annet eksem, hodepine, vonde ledd, diaré, forstoppelse, kvalme, vektproblemer og også oppblåst mage, forklarer Ebeltoft.

Et godt råd er å i første omgang teste om du kan være allergisk eller ha intoleranser mot ulike matvarer. Dette skal fastlegen kunne være til hjelp med. Dersom alt ser fint ut kan det være en grunn til å mistenke dårlig tarmflora.

- Det kan være vanskelig å finne ut av hvilke matvarer du ikke tåler, spesielt ved intoleranse ettersom reaksjonen da kan komme etter flere dager. Om du har mistanke om at du har en intoleranse er det alltid lurt å ta kontakt med enten lege, kostholdsveileder eller ernæringsterapeut, sier Grøtting.

Slik forebygges oppblåsthet i magen

- Først og fremst er det viktig å sjekke at alt er som det skal fysisk. At du ikke er allergisk eller intolerant, at du har nok magesyre og at du har en god bakterieflora i tarmen, sier Ebeltoft.

Ebeltoft har ramset opp de viktigste tiltakene for å kunne forebygge oppblåsthet:

· Eliminere stress fra hverdagen din og særlig rundt spisesituasjoner. Ta deg god tid til å tygge maten, ikke sluk den.

· Vent med å drikke en stund etter måltidet. Mye drikke før eller under måltidet tynner ut magesyren din, noe som igjen vil gjøre det vanskelig å bryte ned maten.

· Spis mer fiber, det er anbefalt med 35 gram fiber per dag. Løselig fiber danner en gelé og gjør det enklere å gå på do. Søtpotet, gresskar, squash, gulrøtter, pastinakk, nepe, sellerirot, sopp, avokado, havre, bønner, ris og modne bananer er gode eksempler på matvarer du bør få i deg.

· Uløselig fiber kan øke volumet på avføringen og kan gi hardere avføring. Denne typen fiber kan være vanskelig å fordøye for en tarm i ubalanse og bør unngås for å minske problemene; havrekli, erter, brokkoli, potet, tomat, bjørnebær, grønne bananer, kastanjenøtter, sesamfrø, hasselnøtter og mandler.

· Spis 5 gram prebiotisk mat per dag. Du kan for eksempel starte med en halv desiliter fermentert drikke eller 1 teskje fermentert kål. San biota er et tilskudd av aktive probiotika, altså gode bakterier som kan gjøre jobben i tarmen din. Eksempler på prebiotisk mat er løk, artisjokk, jordskokk, banan, potetmel, hvitløk, umoden banan, rå grønnsaker, asparges, rømme, kefir og yoghurt.

· Unngå sukker, lyst mel, kunstige søtningsstoffer, kullsyre, alkohol og ultraprosessert mat. Ultraprosessert mat er sterkt bearbeidet og mangler ofte mye næringsstoffer, i tillegg til å ofte være tilsatt en del andre stoffer som mange reagerer på med fordøyelsesplager.

- Husk at i en overgangsfase etter å ha begynt å spise mer prebiotisk mat, kan du oppleve mer oppblåsthet enn tidligere. Men, når de gode bakteriene er etablert og har kommet seg i arbeid i tarmen din vil problemet forsvinne å lenge du fortsetter å tilføre næring til de gode bakteriene. Med en god tarmflora med nok bakterier skal du kunne spise akkurat det du måtte ønske uten å merke at du har en fordøyelse, men for at fordøyelsen skal fungere optimalt krever det altså litt innsats fra din side for å fóre den riktig, understreker Ebeltoft.

Vanene dine er også medvirkende

Selv om du spiser og drikker riktig, har også livsstilen din og valg du tar i hverdagen noe å si på hvordan fordøyelsessystemet ditt vil fungere.

- Tren eller vær aktiv regelmessig, unngå stress og ha gode toalettvaner er viktig for at fordøyelsen skal kunne fungere optimalt, sier Grøtting.

Hun forklarer at når du stresser mye forsvinner blodet fra fordøyelseskanalen ut i de store musklene slik at du er «klar for kamp» - noe som kan føre til oppblåst mage og forstoppelse. Toalettvanene er også en viktig faktor:

- Noen liker best å gå på toalettet hjemme og holder seg hele dagen på jobb eller skole. Det er lurt å gå på toalettet når du må, ikke hold deg. Det kan også hjelpe å ha føttene på en liten krakk når du sitter på do, slik at avføringen får en rett vei ut. Slik tømmes tarmen lettere, sier Grøtting.