Frisk på ferie

8 råd som hindrer «feriemage»

Følg disse rådene for å holde deg frisk i sommer.

FERIEKOS: Intet verre er det å bli syk på ferie. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FERIEKOS: Intet verre er det å bli syk på ferie. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Huskeliste til festival og ferie

  • Sårrens
  • Sårsalve
  • Plaster og kompresser
  • Myggmiddel
  • Forebyggende mot feriemage
  • Desinfiserende gel/våtservietter
  • Smertestillende/febernedsettende
  • Saltvannsdråper
  • Nesespray mot tett nese

Kilde: Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1

Følger du disse rådene, er det bedre sannsynlighet for at du nyter ferien din uten å bli syk.

- Ikke la små bagateller ødelegge drømmeferien, bruk litt tid til å planlegge turen.

Det sier Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1 til Klikk Helse.

Ha med dette på reisen

Skal du ut på tur finnes det mange praktiske produkter som kan bidra til en bedre reise.

- Det er lurt å ha med et reiseapotek i beredskap som er tilpasset reisemål og reisefølge, sier Sandvik.

Et reiseapotek bør inneholde et utvalg av utstyr og legemidler for å kunne gi førstehjelp og behandle små sår og vanlige plager før man eventuelt kontakter lege.

- Husk at barn kan trenge andre legemiddelformer og styrker enn voksne, sier Sandvik.

HOLD DEG FRISK: Følg de åtte rådene for å holde deg frisk i sommer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HOLD DEG FRISK: Følg de åtte rådene for å holde deg frisk i sommer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

200.000 syke i sommer?

Tips for å unngå feriemage

1. Vask hendene ofte, og selvsagt etter toalettbesøk og før måltider. Husk spesielt tommelen som er vår mest «skitne» finger. Fjern skitt under neglene.

2. Ha med desinfeksjonsmidler. Spesielt viktig for små barn, men velg produkter som er milde mot huden og som kan brukes i ansiktet.

3. Drikk kun flaskevann og unngå isbiter.

4. Skrell all frukt og sørg for at kjøtt, fisk og skalldyr er gjennomstekt før du spiser. Unngå salatblader, uskrellede grønnsaker, majoneslignende sauser og kalde skalldyr.

5. Få i deg væske og salt. Bruk diaréstoppende midler hvis du er nødt til å reise eller du blir veldig dårlig. Det kan være en god idé å ha med salt/sukker-pulver som er spesielt egnet til å erstatte væsketap. Husk i så fall å blande ut pulveret med rent flaskevann.

6. Ta en forhåndsvurdering av stedet før du bestemmer deg for å spise der. Spesielt gjelder det når du kjøper nattmat fra en matvogn uten gode hygieneomgivelser.

7. Snakk med ditt apotek på forhånd og få tips om ulike legemidler du kan ha med deg på reisen.

8. Forsikre deg om at du har eventuelle vaksiner for din destinasjon.

En undersøkelse InFact gjennomførte for hygieneselskapet Initial 10. juni i år, viser at hver fjerde nordmann har opplevd å få utenlandsferien ødelagt på grunn av dårlig håndhygiene eller dårlig mat.

Så mange som 875 000 nordmenn reiser på en såkalt «pakketur» i sommer, ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Star Tour.

Trolig betyr dette at flere tusentalls norske turister står foran - eller midt oppi - en ferie preget av oppkast og diaré.

Må oppsøke lege

Det er spesielt barn og ungdom som rammes av sykdom på ferie i utlandet. Tall fra Folkehelseinstituttet og Europeiske Forsikring viser at mellom 7000 og 8000 barn under 15 år blir så syke på ferie at de må oppsøke lege under oppholdet.

Flesteparten av disse barna er under 5 år, og mest utbredt er diaré eller luftveisinfeksjoner, som lungebetennelse, ørebetennelse eller bronkitt. Hele 95 prosent av sykdomstilfellene har tilknytning til matsmittesykdommer, som salmonella eller kampylobakter.

Yngre oftest rammet

Tallene fra Folkehelseinstituttet og Europeisk Forsikring bekreftes av funnene i InFact-undersøkelsen. Konklusjonen herfra er entydig: Jo yngre du er, jo mer utsatt er du for smitte gjennom dårlig mat eller hygiene.

I aldersgruppen 18-29 år sier 28 prosent at de har fått ferien ødelagt på grunn av sykdom. Tilsvarende tall i eldre aldersgrupper er 15-25 prosent. I undersøkelsen ble 1012 nordmenn spurt om deres hygienevaner på reiser utenlands.

Bedre håndhygiene

Syv av ti svarer at de alltid eller noen ganger tar med seg hånddesinfeksjon på ferie. Nesten fire av ti sier de alltid tar med slike produkter på tur.

Klikk.no har tidligere skrevet om hvorfor kvinnehender er fulle av bakterier, men av In Facts undersøkelse fremgår det at 47 prosent av kvinner sier de alltid har med hånddesinfeksjon på reise, mot 27 prosent av mennene.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Slik holder du deg frisk på ferie

KILDER: Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1 og Ingvild Aas Føinum, sykepleier på Radiumhospitalet i Oslo. FOTO: Privat
KILDER: Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1 og Ingvild Aas Føinum, sykepleier på Radiumhospitalet i Oslo. FOTO: Privat

Nedenfor finner du Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1 og Ingvild Aas Føinum, sykepleier på Radiumhospitalet i Oslo, sine punkter du bør følge om du vil unngå sykdom på ferie.

1. Vaksiner

- Undersøk om du trenger vaksiner eller forebyggende behandlinger om du skal til utlandet. Hvilke vaksiner som anbefales vil avhenge av hvor du skal reise, hvor lenge siden du sist ble vaksinert og hvor primitivt det er der du skal oppholde deg, sier Sandvik.

- Vær ute i god tid med å kontakte lege eller vaksinasjonsklinikk. Husk at flere vanlige vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio bør oppfriskes hvert 10. år, uansett reisemål, sier Sandvik.

2. Europeisk helsetrygdkort

- Dette bør være fast reisefølge sammen med passet. Det dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med reisemålets innbyggere innenfor EØS. Dette bestiller du hos Helfo, sier Sandvik.

- Skal du utenfor EØS, bør du skaffe en reiseforsikring som også dekker sykehusopphold, sier Sandvik.

- Det er tryggest å ha en reiseforsikring i bakånd, sier Føinum.

3. Reiseapotek

- Pakk med deg et reiseapotek som inneholder nok utstyr og legemidler for å behandle små sår og vanlige plager slik at du slipper å oppsøke lege for mindre alvorlige ting, sier Sandvik.

- Det er også lurt å ha med produkter som du er kjent med, og som har bruksanvisning på norsk. Tilpass innholdet til aktivitetsnivå, reisemål og reisefølge, sier Sandvik.

- Dette kan du få hjelp til på apoteket.

4. Håndhygiene

- Ha god håndhygiene på selve reisen og under hele oppholdet. Vask hendene ofte på barn og voksne før hvert måltid og gjennom dagen, sier Sandvik.

- Ved dårlig tilgang til vann og såpe kan man bruke antibakterielle midler som for eksempel Antibac, sier Sandvik.

REISEAPOTEK: Pakk med deg et lite reiseapotek som beskyter deg mot å bli syk på ferien. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
REISEAPOTEK: Pakk med deg et lite reiseapotek som beskyter deg mot å bli syk på ferien. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Du bør også klippe neglene. Blir de for lange, vil det samle seg skitt og bakterier under dem, skriver Folkehelseinstituttet.

Huskeliste til Norgesferie

  • Sårsalve
  • Smertestillende
  • Saltvannsdråper
  • Nesespray mot tett nese
  • Reisesyketabletter
  • Middel mot forstoppelse
  • Forebyggende mot feriemage (probiotika)
  • Solkrem
  • After sun
  • Mygg- og flåttmidler
  • Flåttfjerner
  • Kløestillende krem
  • Branngele

Kilde: Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1.

5. Bakterier

- Fremmede bakterier i mat og drikke kan gi magetrøbbel. Unngå upasteuriserte melkeprodukter, kjøtt og fisk som ikke er gjennomstekt eller ukokt og uskrelte eller uvaskede grønnsaker og frukt, sier Sandvik.

- De fleste smittestoffer i maten blir drept ved koking og steking. En gyllen regel er derfor "kok det, stek det, skrell det - eller glem det", skriver Folkehelseinstituttet.

- Urent drikkevann og isbiter lagd av urent vann er også en vanlig årsak til magetrøbbel.

- Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er en god måte å redusere faren for turistdiaré og andre sykdommer som smitter ved dårlig hygiene, sier Sandvik.

6. Under flyreisen

- Det kan være lurt å ha med et lite reiseapotek i håndbagasjen på selve flyreisen, sier Sandvik.

- Smertestillende, nesespray og en liten flaske Antibac kan man fort få bruk for på lengre reiser, sier Sandvik.

- Ved begrenset mulighet til å gå på do, som for eksempel i et fly, kan stoppende midler som Imodium eller Loperamid midlertidig lindre plagene, skriver Folkehelseinstituttet.

7. Feriemage

- Ved diaré kan du bruke Imodium (Loperamid) som er et reseptpliktig legemiddel med en stoppende effekt. Det kan være praktisk på veien hjem om du har fått magetrøbbel på reisen, sier Sandvik.

- Stoppende midler fjerner ikke årsaken til at du har fått diaré og du bør unngå å bruke dette hvis diaréen er ledsaget av høy feber eller kraftige magesmerter. Da bør du kontakte lege, sier Sandvik.

- Personer med nedsatt immunforsvar blir lettere dehydrert, og er mest utsatt for diaré, sier Føinum.

- Hygienen på toalettene på restaurantene du besøker, gjenspeiler hygienen på kjøkkenet, sier Føinum.

8. Husk dokumentasjon på legemidler

- Skal du ta med deg legemidler til utlandet må du kunne dokumentere at du er rettmessig eier av legemidlene, sier Sandvik.

- Som oftest er det greit å oppbevare legemidlene i originalemballasjen med apotekets etikett på eller ta med resepten, sier Sandvik.

- Enkelte vanedannende eller narkotiske legemidler trenger egen attest, og det kan du skaffe på apoteket før avreisen, sier Sandvik.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Avføringen avslører deg

Hygienetabbene du vil unngå

Her er de ti verste bakteriefellene

Ikke la utenlandsturen gå i dass

Lesernes tips: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er så fornøyd!