Mat som lindrer migrene
Dette er maten som skal hjelpe mot migrene
Riktig kosthold kan være løsningen.

Det finnes utallige kjerringråd på hvordan du kan bli kvitt hodepine og migrene. Lege Fedon Lindberg mener du kan spise deg frisk.
Reduserer livskvaliteten
Årsaken til migrene er i dag veldig diffus. Ifølge Lindberg, som er spesialist i indremedisiner, lider 1/5 av nordmenn av migrene, eller sterke hodesmerter.
Forskning viser at matvarer som er rik på blant annet magnesium, kalsium og fiber, kan brukes til å kurere migrene. Lindberg er også overbevist om at du med riktig kosthold kan spise deg fri fra smertene.
- 18 prosent kvinner og seks prosent menn er plaget med migrene i Norge i dag. De som ikke har kjent migrene på kroppen, vet ikke i hvor stor grad livskvaliteten reduseres, sier Lindberg.
Matvarer som lindrer migrenen
- Mat gjør mer enn bare å mette oss. Det skal også bygge opp helsen vår, sier Lindberg.
Han mener det er alt for lite fokus på hvordan riktig kosthold kan hjelpe mot migrene, og at det brukes unødvendig mye medikamenter. Personer som lider av migrene kan i stor grad forebygge anfallene sine gjennom kosthold.
- De fleste matvarer er bra så lenge de er sunne, men spesielt gjelder det mat som gir liten blodsukkerstigning. Eksempel på mat som kan virke forebyggende på migrene er fet fisk, kylling, ingefær, grønne grønnsaker, nøtter og fullkornprodukter, forteller Lindberg.
Viktig med mosjon
Ifølge Lindberg må man i tillegg til riktig kosthold passe på å være i bevegelse. Mosjon er en viktig del av prosessen.
- Migrene utløses ofte av stress. Mosjon hjelper på å minske stress, og risiko for betennelser i kroppen. Siden migrene er en årebetennelse, er normal trening og mosjon alltid positivt, forteller Lindberg.
Mat kan fremprovosere migrene
- Migrene er et mer komplekst bilde enn bare mat, og dersom enkelte matvarer hjelper på migrene er det i tilfelle individuelt. Lite søvn, stress, fysisk overanstrengelse og en rekke andre faktorer kan spille inn i det helhetlige bildet.
Det sier klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger universitetssjukehus, Baktash Shahrestani.
Han legger til at det ikke blir riktig å resonere seg frem til at det er noe i kostholdet som kan ha vært trigger, fordi det kan være andre faktorer som utløser migrenen 24 timer senere.
Shahrestani informerer imidlertid om at det er opp til 60 prosent av dem med migrene som rapporterer om at enkelte matvarer kan trigge migreneanfall.
- Studier hvor mat har vært forsøkt lindrende har sine begrensninger, og det blir derfor veldig individuelt. Det finnes imidlertid mat som kan trigge frem symptomene, sier Shahrestani.
Derfor trigger mat
Ifølge Shahrestani finnes det noen substanser i enkelte matvarer som for eksempel aspartam, histamin og garvestoff, som kan forårsake migrene.
- En rekke av matvarene som er mistenkt for å trigge, inneholder nettopp disse stoffene, sier han.
Se liste over eksempel på matvarer lenger ned i saken.
Han synes det er bortkastet å kutte bort hele matvarer uten grunn. Det du reagerer på, trenger ikke å være utløsende for andre.
Shahrestani anbefaler ikke å lage en liste over "ja-mat" og "nei-mat", men heller skrive kostholds-dagbok hvor du fører inn symptomene du opplever etter å ha spist ulike typer mat. Ekskluder deretter matvarer fra kosten som du mistenker kan være en trigger, vent en stund, og re-introduser så matvaren i kostholdet for å se om du opplever de samme symptomene igjen. Gjør dette et par ganger for å være på den sikre siden.
- Det er også viktig å ha et balansert og variert kosthold, bestående av grove kornprodukter, meieriprodukter, grønnsaker og proteinkilder som fisk og egg. Spiser man mat som er rikt på vitaminer og mineraler, trenger man ikke ta tilskudd av næringsstoffer, avslutter han.
Dette kan være triggere
Matvarer som inneholder enkelte aminer, som for eksempel aspartam, histamin og garvestoff, kan trigge migreneanfall. Ifølge Fedon Lindberg, kan dette være årsaker til at migrenen oppstår:
- Vellagrede og harde oster
- Bearbeidet kjøtt
- Sitrusfrukter
- Sjokolade
- Asiatisk hurtigmat
- Koffeinholdige drikker
- Alkohol