Derfor får du leamus
Derfor får du leamus
Kan skyldes for mye koffein.
Leamus
- En kortvarig sammentrekning av en del av en muskel, den mildeste formen for muskelrykninger.
- Kan skje fordi muskelens nerve forbigående er litt irritert.
- Sammentrekningene er rytmiske, smertefri og kan vare i flere timer av gangen.
- Vanlig i muskelen rundt øyet og i andre små muskler i ansiktet, men kan oppstå i alle muskler i kroppen. Gravide får det ofte i magemusklene.
- Ikke farlig og er ikke tegn på sykdom.
- Har man derimot muskellammelser som skyldes sykdom eller skader av nerver, kan man ofte se leamuslignende sammentrekninger av den skadde muskelen.
(Kilde: Helsenett.no )
Det hender med de fleste av oss, enten vi er klare over det eller ikke.
I rykk og napp begynner plutselig en liten del på kroppen å "dunke", og det ser ut som om noe ligger under huden og hopper. Det er smertefritt og kan vare i noen minutter, i mange timer eller til og med i flere dager.
- Leamus er i bunn og grunn spontan fyring i motoriske enheter, forteller Geir D. Slapø, spesialist i nevrologi ved Oslo Nevroklinikk.
Leamus er vanlig, men hvorfor det skjer, er enda et lite mysterium, ifølge Einar Kinge, medisinsk ansvarlig og spesialist i nevrologi ved Sandvika Nevrosenter.
Stress og levesett kan påvirke
- Årsaken er ukjent, og det er ikke avklart om leamus skyldes overaktivitet i muskler eller nervesystemet, sier Kinge.
Slapø mener det er vanskelig å si om enkelte mennesker er mer disponible for å få leamus enn andre siden det ikke er noen entydig tendens.
- Men det finnes teorier om at personer som har drevet mye med idrett tidligere i livet, er mer disponerte, sier nevrologen.
Han understreker samtidig at leamus også oppstår hos personer som aldri har drevet med organisert idrett eller trent mye forøvrig.
- Andre teorier er at mye kaffe kan stimulere til leamus. Samtidig må leamus oppfattes som et normalfenomen, mener Slapø.
Fører til at muskelen rister
Ifølge nevrolog Kinge forekommer leamus over alt på kroppen, men er spesielt hyppig i føtter, legger og i armer.
- Men hvorfor det er spesielt utbredt i visse muskelgrupper, er ukjent, sier han.
Også nevrolog Slapø forteller at leamus, i tillegg til legg,lår og fotmuskulatur, også ofte oppstår i mimikkmuskulatur i ansiktet.
- Men hvis man har leamus ett sted på kroppen, kan det komme over alt hvor man har tverrstripet muskulatur, altså viljestyrt muskulatur, sier Slapø videre.
Tegn på ALS?
- Leamus oppstår tilfeldig, men kan oppleves spesielt sterkt hos personer som i forveien er bekymret for sykdom, forteller Kinge.
Tips
- Nervecellen som leder ned til den nærliggende muskelen skaper en kontraksjon som ikke er nok til å bøye selve leddene, men som fører til at muskelen rister, sier Emmanuel Tendille, kiropraktor ved OK Klinikken.
Når du opplever leamus, er det flere ting du kan forsøke for å bremse krampene.
Tendille tipser:
- Massere musklene rundt øyet forsiktig.
- Ta en pause fra PC-, mobil- eller tv-skjermen.
- Eventuelt kan du forsøke å se langt foran deg, og unngå at øyet fokuserer, slik at musklene og senen i og rundt øyet slapper av, noe som dermed reduserer spasmene.
- Hvis årsaken ligger i en irritasjon og tørrhet, så kan bruk av øyedråper hjelpe.
- Noen leger foreslår lokale sprøyter eller kirurgi hvis leamusen er vedvarende eller kronisk.
Den kanskje vanligste årsaken til at man opplever ubehag ved leamus, er frykt for at man har ALS, ifølge nevrologen.
Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en jevnt økende sykdom som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken. Noen av symptomene på ALS kan minne om leamus.
Slapø forteller at dersom leamus kommer etter at man har opplevd gradvis økende muskelsvakhet og muskelsvinn, er det grunn til å mistenke ALS.
- Som regel er leamus som pasienten selv registrerer godartet, mens leamus i mer alvorlig nevromuskulær sykdom ofte oppdages først av legen som undersøker pasienten, sier Slapø.
Men da leamus er svært vanlig og ALS heldigvis sjeldent, er leamus i seg selv ikke et symptom på ALS, opplyser Kinge.
- Det er viktig å være klar over at forekomsten av leamus alene ikke øker sjansen for å utvikle ALS, understreker Kinge.
Hvis fastlegen ikke klarer å berolige den som er plaget, kan det være en idé å bli utredet av nevrolog, mener han.
- Min erfaring er at dersom pasienten blir trygg på at det ikke er farlig, blir det lagt lite merke til. I hvert fall oppleves det ikke som plagsomt, sier Kinge.
Dette kan du prøve selv
- Du kan ikke fremprovosere leamus selv, men det er kjent at kaffe og cola som inneholder koffein, samt fysisk aktivitet, kan utløse og forsterke leamus, sier Kinge.
Nevrologen mener derfor at du bør redusere koffeininntaket om hvis opplever leamus ofte.
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!
Denne saken ble første gang publisert 15/08 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.