Plastisk operasjon:
Så mye koster en ny kropp
Se prisen på de seks vanligste inngrepene.


- De som tar kosmetisk kirurgi gjør det ikke nødvendigvis for å bli supervakre. De gjør det for å få tilbake sitt gamle utseende. De vil se ut som da de var yngre eller som kvinner flest, sier psykolog Ingela Lundin Kvalem.
Hennes forskning viser at mange av kvinnene som velger forskjønnende inngrep, er mer misfornøyd med kroppen sin enn kvinner som ikke ser kosmetisk kirurgi som et alternativ. Etter operasjonen er imidlertid kvinnene like fornøyd med seg selv som dem som ikke er interessert i kosmetisk kirurgi.
Få blir misfornøyde
Lundin Kvalem har forsket på et utvalg norske kvinner som lot seg operere ved Colosseumklinikken i Oslo i 2005. Kvinnene ble stilt de samme spørsmålene både før, ett år etter og fem år etter operasjonen.
Brystoperasjon, fettsuging og mageløft var de vanligste inngrepene.
Forskningen avdekket også at veldig få angrer på at de har latt seg operere, og de fleste kan godt tenke seg å gjøre det igjen, med mindre de har opplevd voldsomme bivirkninger og store komplikasjoner.
Kroppsfikserte
- Forskningsresultatene våre viser at kosmetisk kirurgi kanskje ikke har så stor effekt som mange ønsker å tro, sier psykologen.
- Kvinnenes liv ble verken spesielt bedre eller dårligere etter operasjonen. Andre studier viser at det å få fikset håret hos frisør faktisk kan ha vel så stor betydning for hvor tilfreds man er med seg selv.
- Kvinner er nok mest misfornøyd med kropp og utseende. Vi er strenge mot oss selv, og mange har et negativt kroppsbilde hele livet. Når kosmetisk kirurgi blir mer tilgjengelig og akseptabelt, blir det lettere å stille enda større krav til det ytre. Er vi ikke gode nok som vi er? Menn slipper lettere unna; de er generelt mer fornøyd med seg selv, sier Lundin Kvalem.
Ikke Barbiedukker
Det finnes ikke god norsk statistikk over plastiske operasjoner, men ifølge estetisk kirurg Morten Kveim kan man sammenligne Norge med USA. Der var disse inngrepene vanligst i perioden 2001 til 2008:
2. Fettsuging
3. Øyelokkoperasjon
4. Neseoperasjon
5. Bukplastikk
- Hvem fikser på utseendet sitt?
- Det er alle slags mennesker, både menn og kvinner. Mange middelaldrende og eldre mennesker kjenner ikke igjen speilbildet sitt, de føler seg fortsatt unge, men ser gamle ut. Da kan en plastisk operasjon gjøre dem mer fornøyd med seg selv, sier Morten Kveim.
- Andre som kommer til konsultasjon, kan være sykelig opptatt av en bitte liten skjevhet som ikke er synlig for andre enn dem selv, og dem bør man ikke operere, mener jeg. Poenget med plastisk kirurgi er ikke å gjøre alle like glatte og skjønne, det er bare tull. Men kanskje din indre skjønnhet blir mer synlig hvis du samtidig er fornøyd med ditt ytre. Plastisk kirurgi vil være meningsløst hvis det ikke forbedrer selvbildet ditt, utstrålingen og følelseslivet, påpeker kirurgen.
80 prosent kvinner

Plastikkirgurg Lars Haasted ved Christiania Park Klinikk forteller at deres eldste pasient var en 80 år gammel kvinne som fikk fjernet fettlaget rundt magen. Ellers fordeler klinikkens kundekrets seg slik:
- 80 prosent er kvinner.
- De fleste er mellom 30 og 50 år. Også 20-åringer kommer innom, som oftest for å få større bryster eller lepper.
- Kvinner midt i livet ønsker ofte å fjerne poser over eller under øynene. Botox og fillere er også veldig populært blant kvinner mellom 30 og 50 år.
- En del velger også hudsliping og/eller ansiktsløft for å få bukt med alderstegnene.
- Neseplastikk utføres på begge kjønn, i alle aldre.
I Norge er det også svært vanlig at menn får fjernet såkalte mannepupper.
Billigere i utlandet?
Plastiske operasjoner kan være litt billigere i utlandet. Men du får ofte det du betaler for.
- Gode kirurger finnes overalt, både i Norge og i utlandet. Men det finnes enda flere dårlige kirurger, så hvis du mangler grundig kunnskap, kan det være vanskelig å finne en utenlandsk lege som er skikkelig god. En lege i et annet land vil også være mindre opptatt av at du skal bli fornøyd etterpå, siden du skal reise hjem til Norge etter kort tid. Noen av operasjonene krever dessuten oppfølging, og det kan det bli vanskeligere å få til dersom du bor langt unna, sier Kveim.
Risikoen for resistente bakterier er også større i utlandet enn her hjemme. Men har du gjort god research på forhånd, har gode forbindelser, har tenkt deg grundig om, og har tenkt å oppholde deg i utlandet over lengre tid, kan dette være en god løsning, mener Morten Kveim.
Ting å tenke over
Det er viktig å være klar over mulige bivirkninger og komplikasjoner ved inngrepene. Det er heller ikke alltid mulig for kirurgene å oppfylle pasientens forventninger.
Ikke alle som kommer til konsultasjon, har behov for estetisk kirurgi, og det hender operasjonssugne må snu i døren. Noen pasienter blir glade over å få legens bekreftelse på at de er bra nok som de er. Andre blir skuffet over at legen ikke vil operere.
Mange unge kvinner ønsker seg større bryster. Kveim ber dem tenke seg om en ekstra gang, og ser helst at de venter til de har fått barn, siden brystene vil endre seg etter graviditet og amming.
Kilder: Plastikkirurg Lars Haasted ved Christiania Park Klinikk i Oslo, plastikkirurg Morten Kveim ved Dr. Kveims klinikk i Oslo, Legeforeningen.no, Ellipseklinikken.no, Nobleclinic.no, Akupunktoren.no, Plastikkirurgi.nu. Hudklinikken.no, Nhi.no
LES OGSÅ: