Dette må du vite før plastisk kirurgi

Åtte ting du bør vite før du legger deg under kniven

- Mange har urealistiske forventninger til inngrepet.

PLASTISK KIRURGI: Det vil alltid være en risiko ved alle inngrep. Brystoperasjoner er intet unntak. FOTO: Therese Charlotte Nielsen
PLASTISK KIRURGI: Det vil alltid være en risiko ved alle inngrep. Brystoperasjoner er intet unntak. FOTO: Therese Charlotte Nielsen
Først publisert Sist oppdatert

- Kvinner i alle aldre velger å operere brystene; alt ifra 18 til kvinner langt opp i 70-årene, forteller Dr. Lars Haukeland, overlege og spesialist i plastikkirurgi ved Fornebuklinikken.

Brystforstørrelser er blant de aller vanligste typer plastikk-operasjoner i dag. Å operere seg til større pupper ved hjelp av implantater er svært vanlig. 

Likevel er det som ved alt annet, mye som kan være verdt å merke seg før du tar skrittet mot kniv, nål og tråd.

Greit å vite om operasjonsdagen - og tiden etterpå

1. Du får ikke sykemelding for kosmetiske inngrep

- Du må selv sørge for fri via ferie, avspasering eller ubetalt fri, opplyser Haukeland.

2. Sørg for å ha noen der

- Du må sørge for at du har noen til å hente deg hjem, og som kan være sammen med deg hele den første tiden etter operasjonen, sier Haukeland.

3. Alle medisiner kan gi bivirkninger

- De vanligste i forbindelse med operasjonen, er uvelhet og kvalme som følger av antibiotika og smertestillende, sier Haukeland.

4. Det kan ta tid før du er tilbake til normalen

- Man skal generelt være forsiktig med tunge belastninger, og en skal heller ikke trene de første seks ukene etter inngrepet, forteller Haukeland.

5. Alltid en risiko

Ledende plastikkirurg ved Volvat Majorstuen og Volvat Fredrikstad, Dr. Frank Steinbach er spesialist i plastikkirurgi, og kan fortelle at det alltid vil være en risiko ved alle inngrep. Brystoperasjoner er intet unntak.
 

6. Resultatet blir ikke alltid perfekt

- Mange har urealistiske forventninger til inngrepet. Her handler det om utgangspunktet hos den enkelte kvinne. Har man for eksempel født og ammet flere barn, vil huden være løsere og ikke like elastisk. Dette kan gjøre at man ikke vil få det resultatet man ønsker uten å foregå et brystløft i tillegg, forteller Steinbach.

Vil det problemet løse seg ved bruk av store implantatet?

- Nei, generelt vil tunge implantater synke nedover, noe som igjen kan føre til forverret heng enn det det var i utgangspunktet.
 

7. Kroppen din vil forsøke å «spise opp» implantatene

- Kroppen vil alltid forsøke å bekjempe et fremmedlegeme i kroppen, og når den ikke klarer å «spise opp» implantatet, vil det legges en hinne rundt fremmedlegemet. Dette kan føre til det vi kaller kapselkontraktor. Det vil si at kroppen presser implantatet sammen til en ball, så liten som overhodet mulig. Dette kan føre til deformering av brystene, de kan bli harde å ta på og det vil gjøre vondt å ligge på dem, forklarer Steinbach.


8. Livstid betyr ikke din livstid

- Mange produsenter reklamerer med livstidsgaranti. Her er det viktig å merke seg at det ikke betyr kvinnens livstid, men implantatets. Hvor god kvalitet implantatene i dag er, avhenger fra produsent til produsent. Generelt vil jeg anbefale å oppsøke klinikken din etter ti år, for å sjekke tilstanden på dine implantater. Ser de fine ut kan du vente med å bytte dem ut, sier Steinbach.

Etter 10-15 år bør de fleste implantater byttes ut, men Steinbach har også opplevd å fjerne 30 år gamle implantater, som fremdeles så fine ut.

- Det er vel å merke ikke til å anbefale å gå så lenge med dem, legger han til.

Slik foregår operasjonsdagen

Hvordan operasjonsdagen vil foregå varierer fra klinikk til klinikk.

  • Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet.
  • Før du drar hjemmefra skal du på operasjonsdagen dusje, og ta hel kroppsvask inkludert hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøpt på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhuler. Såpen skal deretter skylles av med mye vann.
  • Du skal møte fastende ettersom inngrepet vil foregå i narkose. Du skal altså ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra klokken 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan disse tas om morgenen med litt vann. Medisiner i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten).
  • Du bør på forhold avtale med en person som kan hente deg, eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem.
  • Du bør bo innen to timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Klinikken kan eventuelt være behjelpelig med å finne hotellrom i nærheten.
  • Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg, og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer.
  • Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.
  • Operasjonen tar normalt én time.
  • Du ligger og hviler deg på klinikken frem til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 1-2 timer.

Kilde: Informasjon hentet fra Fornebuklinikkens nettside

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!