Kosmetisk kirurgi

Dette må du vite om plastikkirurgen

Har du lyst til å fikse på nese eller øyelokk, men vet ikke helt hvilken kirurg som skal få jobben?

SJEKK GODT: Sjekk kvalifikasjonene til den som skal holde kniven, eller velg en større klinikk du kan være sikker på at er seriøs.
SJEKK GODT: Sjekk kvalifikasjonene til den som skal holde kniven, eller velg en større klinikk du kan være sikker på at er seriøs. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert
RETT PERSON: Skal man fikse på kroppen, er det viktig å føle at man har funnet rette person til jobben.
RETT PERSON: Skal man fikse på kroppen, er det viktig å føle at man har funnet rette person til jobben. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette bør du sjekke før du velger klinikk i utlandet

- Sjekk referanser og hvor erfarne kirurgene er? Er de spesialister?

- Følger klinikken europeiske standarder?

- Hvilke forsikringsordninger har sykehuset?

- Hva er inkludert i prisen. Er for eksempel oppfølging inkludert?

Kilde: Forbrukerrådet

Kosmetisk kirurgi blir mer og mer vanlig, og både unge og eldre, kvinner og menn legger seg under kniven for å fikse litt på pupper, mage, øyelokk eller andre kroppsdeler.

Det blir ikke lenger like uglesett å foreta en plastisk operasjon, og med den økende interessen kommer også et økende tilbud.

Men hvordan vet man egentlig at man velger en kirurg som vet hva han gjør?

Sjekk kvalifikasjoner

- Det første man bør gjøre før man skal opereres kosmetisk, er å sjekke kirurgens kvalifikasjoner. I Norge er det i dag spesialister i plastisk kirurgi som automatisk får en rett til å utføre kosmetisk kirurgiske inngrep, sier leder for Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi Helge Roald.

Han er spesialist i plastikkirurgi og generell kirurgi og jobber ved Colosseumklinikken.

Kontroller listene

Øvrige spesialister kan ifølge Roald gjøre inngrep som hører inn under deres fagfelt.

- Øre-, nese-, halsleger kan for eksempel operere ører og neser. Å sjekke legens spesialitet og spørre om legens erfaring innen aktuelle fagområder er derfor et godt utgangspunkt, sier han.

Roald forteller at Legeforeningen til nå har hatt en oppdatert liste over godkjente spesialister innen ulike fagfelt, men at Helsedirektoratet nå overtar godkjenningen av spesialister.

- Det er derfor trolig der man kan få oppdaterte lister i fremtiden, sier han.

Seriøse aktører

Helge Roald mener imidlertid at man kan føle seg ganske sikker dersom man velger en av de større aktørene innen kosmetisk plastikkirurgi her i landet.

- Disse er absolutt seriøse, sier han.

Et søk på internett kan kanskje være en grei start, eller du kan forhøre deg med folk du kjenner om de selv eller deres bekjente har noen erfaringer.

Retter opp feil

Stort sett vil resultatet bli slik du ønsket, men noen ganger kan det gå litt galt. Også da vil du merke om du har med en seriøs aktør å gjøre.

- De fleste seriøse kirurger vil ønske å prøve å rette opp et uheldig resultat dersom det er mulig, sier Helge Roald.

Pasientskadeerstatning

Skulle det likevel bli en konflikt, vil pasienten kunne bringe saken sin inn til vurdering for erstatning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning.

- Legen skal også ha en individuell ansvarsforsikring som trer inn i noen tilfeller. Hvis pasienten ikke når frem i noen annen instans, kan man selvsagt gå til sivilt søksmål, men dette er en kostbar og tidkrevende affære, sier han.

Billig er ikke alltid bra

Det koster å få en ny kropp, og da kan det kanskje være fristende å kikke på langt billigere alternativer i utlandet.

Helge Roald mener imidlertid at det kan være dumt å la prisen være helt avgjørende, for det finnes også klare ulemper knyttet til å opereres i utlandet.

Så selv om prisen gjerne er noe man vurderer når man tenker på å la seg operere, lønner det seg ikke nødvendigvis å kjøpe pupper til halv pris.

Store forskjeller

- Det er vanskeligere å forsikre seg om operatørens kvalifikasjoner i utlandet, for spesialistreglene varierer fra land til land. Likeledes varierer det hvilke regler som gjelder for hvem som tillates å utføre operasjoner, sier han.

Roald forteller at det for eksempel i Tyskland er gynekologene som gjør brystforstørrelser.

Ingen rettigheter

- Videre er det vanskeligere å klage dersom man får et uønsket resultat, og ingen forsikringsordninger tilsvarende Norsk Pasientskadeerstatning gjelder. Får man komplikasjoner som infeksjoner etter operasjonen, er det heller ingen selvfølge at man lett får hjelp i Norge, sier han.

Klinikkene i Norge er nemlig redde for multiresistente bakterier, og disse er langt mer vanlige i andre land enn Norge.

- Så selv om det umiddelbart kan virke billigere å la seg operere i utlandet, kan det fort bli dyrt hvis ikke alt går på skinner, sier Roald.

Høye kostnader

Også fagdirektør i Forbrukerrådet Terje Kili ber deg tenke deg om to ganger før du velger en utenlandsk klinikk. Går noe galt, kan det svi godt i lommeboka.

- Man har ingen rettigheter i Norsk pasientskadeforsikring, og skulle det oppstå en situasjon som krever rask hjemreise, for eksempel med ambulansefly, må man betale dette selv, sier Kili.

Ikke nok med reiseforsikring

Reiseforsikringen vil heller ikke gi deg den tryggheten du sikkert ønsker deg.

- Vanlig reiseforsikring dekker ikke komplikasjoner som følge av slanke-operasjon eller plastikkirurgi i utlandet. Skulle du likevel velge å operere deg i utlandet, bør du ikke velge den første og billigste klinikken. Sjekk grundig før du bestiller, sier Kili.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Så mye koster en ny kropp

Fotodokumentar: Her fjerner legene Cecilies (39) magehud og fett

Slik finner du din biologiske alder

Dette opererer vi mest