CORONAVIRUSET:
Har nådd Europa: Dette må du vite om det potensielt dødelige coronaviruset
Dødstallet stiger, og man må være forberedt på tilfeller i Norge.
Oppdatert 25.01.2020:
41 mennesker er bekreftet døde av et nytt type coronavirus (2019-nCoV) som angriper mennesker
Over 1000 er nå smittet, ifølge oppdaterte tall fredag kveld.
Det er en markant økning fra tallene torsdag kveld på 18 døde i Kina og over 630 smittede.
Viruset har også rammet 15 mennesker utenfor Kina. De fleste andre steder i Asia.
Mistenkte tilfelle i Finland
Fredag morgen kom meldingene om at to medlemmer av en kinesisk familie har fått behandling for influensasymptomer i Lappland i Finland.
Familien kom til Finland fra Wuhan via Norge, bekrefter infeksjonsoverlege Markku Broas overfor statskanalen YLE.
Tester av pasientene viste imidlertid at de ikke var smittet av viruset.
Lørdag kom meldingen om at viruset har nådd Europa, med tre smittede personer i Frankrike.
Fakta: Se Folkehelseinstituttets faktaside om coronaviruset
Stenger ned millionbyer
Coronavirus-utbruddet startet i den kinesiske byen Wuhan som har 11 millioner innbyggere. Det første tilfellet ble rapportert i desember.
Flere hundre har siden fått påvist smitte, og det er også oppdaget tilfeller i Japan, Thailand, Sør-Korea, Australia og USA.
Kinesiske myndigheter har tatt omfattende grep for å begrense smitten, og berømmes av Verdens Helseorganisasjon som holdt krisemøte onsdag og torsdag.
De har blant annet stengt ned all offentlig trafikk i byene Wuhan, Huanggang, Ezhou og Chibi for å hindre spredning.
Torsdag ble også sjumillionersbyen Huanggang stengt.
Verdens internasjonale helseorganisasjon har sittet i møter om situasjonen onsdag og torsdag, men har foreløpig ikke erklært en global nødssituasjon. Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus understreket at det ikke er utelukket at det kan bli det.
– Dette er ikke til å misforstå, det er en nødssituasjon i Kina. Men det har foreløpig ikke blitt en global nødssituasjon, sa han etter krisemøtet torsdag.
Les også: Alt du trenger å vite om forkjølelse
Kan viruset nå Norge?
Folkehelseinstituttet (FHI) er forberedt på at man kan få smittede personer til Norge.
– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sa seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved FHI tidligere denne uken.
Hun sier torsdag kveld at det er for tidlig å si hvor stor smittefare viruset har.
– Det er sannsynlig at viruset vil fortsette å spre seg, men hvor stor utbredelsen vil bli kommer an på smittsomheten av viruset og effekten av de tiltakene som settes inn for å stoppe videre spredning av viruset, sier Tønnesen til Klikk.no.
De som blir smittet vil oppleve forkjølelsessymptomer, og hos noen få har det utviklet seg til en dødelig luftveisinfeksjon.
– Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra Wuhan eller etter nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset, bør kontakte lege. Man bør informere legen om hvor og når man har vært på reise.
– Vi har så langt ikke hatt noen tilfeller av viruset i Norge. Dersom man får lungebetennelse uten å ha vært på reise, vil dette høyst sannsynlig skyldes andre årsaker, understreker hun.
Les også: Slik smitter forkjølelse
Professor: – Større sjanse å vinne i lotto
Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet mener det er svært lite sannsynlig at man skal bli smittet i Norge.
– Det er større sjanse for å vinne i lotto tre uker på rad, enn at noen av turistene som er her kan smitte oss, sier professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet til NRK.
Han mener at dødstallet så langt er svært lavt om man tar i betraktning Kinas innbyggertall på over én milliard, og viser til at det dør 300 mennesker av influensa i Norge hvert år.
Folkehelseinstituttet mener også at det er usannsynlig å bli smittet av viruset, dersom man ikke selv har vært i Wuhan.
– Tilfeller som er sett andre steder i Kina eller i andre land, er importtilfeller fra Wuhan. Sannsynligheten for å være smittet med nytt coronavirus dersom man ikke har vært på reise til Wuhan er derfor usannsynlig. Alle som har symptomer på lungebetennelse bør uansett oppsøke lege, sier seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen, Per Kristian Svendsen til Klikk.no.
Symptomer på viruset
Vanlige tegn på at man er smittet er luftveissymptomer, feber, hoste, kortpustethet og pustevansker,
Feber har vært rapportert som det vanligste symptomet på infeksjon.
Sår hals er rapportert hos personer med mild sykdom.
En del har blitt diagnostisert med lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen.
Alvorlig lungesvikt har forekommet.
Viruset har så langt forårsaket et fåtall dødsfall. Informasjon om risikofaktorer hos de syke er foreløpig begrenset, men det er angitt at flere av de døde hadde alvorlig underliggende sykdom.
Hvordan smitter viruset?
Det ble først antatt at viruset bare smittet fra dyr til mennesker, og det er mistanke om at smittekilden kan ha vært fiskermarkedet i Wuhan.
Nå er det imidlertid fastslått at smitten sprer seg mellom mennesker ved fysisk kontakt.
– Hvorfor har det tilsynelatende vært litt uklart om viruset kan smitte mellom mennesker? Hva er det siste man vet?
– Etter hvert som utbruddet har utviklet seg har vi lært mer om viruset. Smitte mellom personer i enkelte familier, samt noen tilfeller av smitte til helsepersonell, gjør at vi kan si at det forekommer begrenset smitte mellom mennesker. Dette betyr at viruset smitter fra den syke til nærkontakter. For at et utbrudd skal bli stort må et virus kunne smitte lett mellom mennesker. Vi vet at viruset har spredd seg i Kina og at det har vært reiserelaterte tilfeller til flere andre land. Viruset smitter mellom mennesker, men det er fortsatt usikkerhet rundt graden av smittsomhet, svarer Ragnhild Tønnessen ved FHI.
– Hvor dødelig er viruset, egentlig?
– Det vet vi ikke. Viruset har forårsaket noen dødsfall, men dette har stort sett forekommet hos eldre og personer med annen underliggende sykdom. Det er også mange som har milde symptomer.
Les også: Symptomer på lungebetennelse
Kan stamme fra ville dyr
Kinesiske forskere har funnet ut at viruset opprinnelig stammer fra flaggermus, men man tror at det har smittet gjennom et annet dyr, som har vært i befatning med flaggermusen, og forskningsrapporten trekker frem slanger som mulig smitteoverfører, skriver CNN.
På markedet man mistenker smitten stammer fra, selges det blant annet levende rever, krokodiller, ulvevalper, salamandere, slanger, rotter, påfugler og pinnsvin ifølge en prisliste som sirkulerer i kinesiske medier, skriver NTB.
Det er fryktet at rovkatten civett kan være smittekilden. Kattedyret, som regnes som en delikatesse i Kina, ble også linket til Sars-utbruddet i 2002-2003.
– Disse markedene gir en unik mulighet for virus til å overføres videre fra dyreverter til mennesker, sier Christian Walzer, leder for helseprogrammet i Wildlife Conservation Society til AFP.
Ligner Sars-viruset
Coronaviruset ligner nemlig Sars-viruset som startet i Sør-Korea i 2002. Da ble 8 096 smittet og det ble registrert 774 dødsfall i 26 land.
– Det nye coronaviruset har visse genetiske likheter med Sars-viruset som ga utbrudd i 2002-2003, men ser foreløpig ut til å ha en lavere dødelighet, sier Tønnessen ved FHI.
Det ble aldri utviklet noen godkjent vaksine mot Sars, men man fikk etter hvert kontroll på smitteutbruddet.
Det finnes heller ingen vaksine eller legemiddel mot coronaviruset, men tre forskningsteam jobber med å utvikle en vaksine, skriver Reuters. Dette kan imidlertid ta flere år.
Reiseråd
Folkehelseinstituttet vil ikke fraråde folk å reise til Kina, og henviser til at verken EU eller Verdens helseorganisasjon fraråder reise til Wuhan eller Kina.
De oppfordrer imidlertid reisende som tilhører risikogrupper om å vaksinere seg mot sesonginfluensa 14 dager før avreise.
Forebyggende råd om man reiser til utsatte områder
- Unngå kontakt med syke personer, spesielt personer med luftveissymptomer.
- Unngå kontakt med dyr (inkludert fugler), både levende og døde dyr, og markeder som selger dyr og ferskvarer.
- Sørg for god mathygiene, og at kjøttprodukter og egg er tilstrekkelig kokt eller stekt.
- Som ved alle infeksjoner er god håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte. Alkoholbaserte hånddesinfeksjon kan være et alternativ.
Kilde: FHI