Vaksine mot svineinfluensa

- De som er usikre bør ta vaksinen

Ta vaksinen hvis du er usikker på om du har hatt svineinfluensa, sier Folkehelsa.

VAKSINASJON: Alle som ikke har fått det laboratoriebekreftet at de har svineinfluensa bør vaksinere seg, sier Folkehelsa.
VAKSINASJON: Alle som ikke har fått det laboratoriebekreftet at de har svineinfluensa bør vaksinere seg, sier Folkehelsa. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Store deler av den norske befolkningen har nå hatt en eller annen form for kontakt med svineinfluensaviruset.

Men ikke alle med symptomer har fått bekreftet at det er det pandemiske viruset de er blitt utsatt for, og er derfor usikre på om de skal vaksinere seg eller ikke.

- Det sikreste er å ta vaksinen, sier pressekontakt Harald Porch Muniz i Folkehelsa til Klikk.no.

Heller dobbelt opp

Folkehelsa skriver på pandemi.no at de som har fått bekreftet med laboratorieprøve at de har hatt influensa A (H1N1), ikke trenger å ta vaksine. Gjennomgått influensa gir vanligvis beskyttelse mot å få samme influensa igjen.

- Hvordan kan man få vite om man har hatt svineinfluensa - dersom man ikke ble laboratorietestet da man hadde det - og er det farlig å vaksinere seg da?

- Man kan ikke vite om man hadde svineinfluensa med sikkerhet uten at det er tatt virusprøve mens man var syk, men det er ikke laboratoriekapasitet til å gjennomføre dette ved alle mistenkte tilfeller av svineinfluensa, sier Porch Muniz.

Men det er ikke farlig å ta vaksinen selv om man allerede har hatt sykdommen.

Ta quiz: Hva kan du om influensa?

- Gjennomgått svineinfluensa kan gi beskyttende immunitet, mens annen influensa eller influensaliknende sykdom ikke vil gi immunitet. Siden de fleste ikke kan vite sikkert hvilket influensavirus som har gitt sykdom, eller om sykdommen skyldes andre virus eller annen smitte, er det sikreste å ta vaksinen hvis man ønsker å beskytte seg.

Massevaksineringer

Mange skoler samler i disse dager barna i gymsalen eller på helsesøsters kontor, og gjennomfører massevaksineringer. Dette har gjort foreldre bekymret.

- Gir massevaksineringer større smittefare for elevene?

- Nei, tvert imot. Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket for å forebygge smittespredning mot denne pandemien. Vårt råd er at barn som er syke skal holde seg hjemme fra skolen, og dette gjelder jo også dersom man innkaller til vaksinasjon.

Les også: Derfor skal du ta tamiflu

- I tillegg anbefales at alle følger de smitteforebyggende rådene med hoste- og håndhygiene. Dråpesmitte ved hosting og nysing er viktigste smittemåte ved influensa. Det ville også være helt umulig å gjennomføre massevaksinasjon ved at alle enkeltpersoner ble tilbudt vaksinen hjemme, sier Porch Muniz.

En til to uker

- Hvor lang tid tar det fra man har fått vaksinen til den begynner på virke?

- Effekten av vaksinen kommer gradvis. Erfaring fra andre influensavaksiner viser effekt etter en til to uker. Målinger av denne vaksinen har vist så høye nivåer av antistoffer etter tre uker at vi regner med at det da beskytter mot den nye influensaen.

Les mer om svineinfluensa på den offentlige informasjonsnettsiden pandemi.no.

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også