trening og Forkjølelse
Bør du trene med forkjølelse?
Trening og forkjølelse er ikke nødvendigvis en slående kombinasjon.
- Det er ikke nødvendigvis noe i veien for å trene lett med en forkjølelse, så lenge man føler seg i form til det. Er formen derimot ordentlig rufsete, så er det oftest best å stå Sover, sier Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder i Hjemmelegene.
Det er ingenting som tyder på at det av og til er lurt å trene hardt for å ”svette ut” bakterier og virus. Dette er en myte, og anses snarere å være risikabelt og forlenge sykdomsforløpet.
Trene når du er syk
Av og til er det vanskelig å avgjøre om du er i form til å trene. En enkel regel som kan være til hjelp kalles for ”nakke-testen”.
Trene med forkjølelse
Du kan trene ved forkjølelse men du må lytte til kroppen din. Det vil si å ta hensyn til dagsformen. Du skal aldri trene hardt når du ikke er i form eller er syk. Lett til moderat intensitet som tilpasses dagsformen er ikke skadelig gitt at du ellers er frisk. Har du andre grunnsykdommer kan det være at det er andre råd som skal gis.
Kilde: Kari Lise J. Eidjar, fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest.
Skarsgård forteller at denne testen sier om symptomene utelukkende er ”over nakkehøyde”, som eksempelvis rennende nese eller kløe i halsen, så kan du prøve å trene. Har du derimot symptomer ”under nakkehøyde”, som eksempelvis feber, leddsmerter eller hoste i brystet, bør du stå over treningsøkten.
Siri Forsmo er instituttleder på Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, og professor i samfunnsmedisin. Hun påpeker at du ikke bør trene om du føler deg syk.
- Hard fysisk aktivitet er en påkjenning for luftveienes immunforsvar, og når du er kraftig forkjølet bør ikke slimhinnene utsettes for unødvendig påkjenning. Det kan forverre tilstanden, føre til infeksjoner i nedre luftveier eller et langtrukkent forløp med ørebetennelse eller bihulebetennelse, sier Forsmo, og legger til:
- Er det en forkjølelse med feber, er den generelle regelen at du skal ta det med ro, og eventuelt holde sengen hvis feberen er høy. Dette merker de fleste selv og forholder seg deretter.
Les også: Hvordan forebygge forkjølelse
Kan forlenge sykdomstiden
Helt forenklet kan vi si at trening påfører kroppen stress.
- Når du er frisk og uthvilt henter kroppen seg godt inn igjen etter en økt, og kroppens reaksjon på gjentatt treningsstress gir en treningsrespons over tid. Når kroppen derimot bekjemper en infeksjon er den allerede under stress. Ytterligere stress vil da oftest ikke utløse noen positiv treningseffekt, og vil i stedet kunne forlenge sykdomstiden, sier Skarsgård.
Han får støtte av Siri Forsmo, som påpeker at en kraftig forkjølelse med feber og redusert allmentilstand er et kroppslig signal om at man ikke bør belaste organismen med store fysiske påkjenninger.
- Ettersom immunforsvaret er opptatt med å ta knekken på luftveisinfeksjoner, bør det ikke utsettes for ”unødvendige” merbelastning slik som hard trening. Særlig hvis det er tenkt å skje utendørs i kald temperatur er det noe du skal unngå. Det gir en nedkjøling av slimhinnene som ikke er bra.
Les også: Mat mot forkjølelse
Trening kan forebygge forkjølelse
Lytt til kroppen både når du velger mellom å trene eller ikke trene, og underveis i økten. Blir du raskt utmattet eller merker at symptomene forverres når du trener bør du gi deg.
Generelt er det heller ikke noe vits å presse deg selv til å trene når du er forkjølet, ettersom du mest sannsynlig ikke får spesielt godt utbytte av trening ved sykdom uansett.
Tren regelmessig og unngå sykdom.
Flere studier har vist at voksne som trener regelmessig (her definert som voksne som går turer på 30-45 minutter fem ganger i uken, i godt tempo) melder om færre forkjølelser.
Kilde: Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder i Hjemmelegene.
Lett trening
Dersom du vurderer om du er i form til å trene bør du under alle omstendigheter kun trene i lett til moderat intensitet. Det vil si et tempo der du uten problemer kan holde en samtale.
- Hesblesende styrkeøkter og intervalltrening bør du spare til du er i form og har overskudd. Har du feber, svettetokter og/eller frysninger bør du stå over treningsøkten og heller satse på hvile for å bli fortest mulig frisk, råder Skarsgård, og avslutter:
- Helst bør du ha en feberfri dag før du gjenopptar treningen for fullt.
Les også: Blir du ikke kvitt forkjølelsen?
Tips ved forkjølelse
- Lytt til kroppen, det vil for de fleste si at man har et økt behov for søvn og hvile.
- Ta en lur eller to ved behov og ha god samvittighet.
- Drikk rikelig med vann, det holder slimhinnene fuktige.
- Unngå alkohol og sterk sol, å bli overopphetet er lite smart.
- Spis sunt, og fortrinnsvis rene produkter. Unngå gatekjøkkenmat og godteri, dette skal nytes kun i små mengder.
- Vær forsiktig ved bruk av air condition, hold temperaturen på 22-23 grader på natten, lave temperaturer genererer ofte luftveisinfeksjoner.
- God håndhygiene er viktig, host i albuen.