Ebola-viruset
Trenger ikke frykte ebola i Norge
Ebola viruset herjer i Vest-Afrika, men ekspertene mener vi ikke har noe å frykte.
«Ebola-offer kan ha smittet andre»
«Frykter livsfarlig utbrudd skal komme til Europa»
«Nesten 700 døde».
Dette er bare noen overskrifter hentet fra norske nyhetsmedier de siste dagene.
Mediene fikk skyld for å ha skapt fryktoverskrifter under svineinfluensaen i 2009.
Ikke et kjempedigert problem
Professor i klinisk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet og medlem av Forsvarets «Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team», Ørjan Olsvik, synes Ebola utbruddet i Vest-Afrika har fått litt vel mye oppmerksomhet.
- Dette er ikke et kjempedigert problem slik mange skal ha det til. Ebola er faktisk en sykdom som ikke er så forferdelig smittsom. I dette ebola-utbruddet har det ikke vært en eksponentiell økning av antall nye tilfeller, det har heller vært tilnærmet konstant. Ved for eksempel SARS-virusets utbrudd ble antall smittede fordoblet hver uke, forklarer Olsvik.
Ebola smitter kun ved kontakt med den syke, og det betyr at du i praksis må ta på personen som bærer viruset for at du selv skal bli smittet.
- Er du kun i nærheten av den syke, er det ikke nok til å få smitten, forklarer han.
Det største utbruddet
Likevel bekrefter både Olsvik og overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, at utbruddet som de vestafrikanske landene står ovenfor er det verste hittil.
- Dette utbruddet skiller seg fra tidligere utbrudd på grunn av antall syke og døde og at det er i et område av Afrika som tidligere ikke har hatt ebola, sier Hauge.
Hun sier det har vært krevende å stanse smitten på grunn av mange faktorer. Blant annet manglende ressurser, kunnskap om sykdommen og mistro hos befolkningen til rådene som kommer fra myndighetene.
- Det gjør det vanskelig å få oversikt over de syke og hvem de har vært i kontakt med, forklarer hun.
Om utbruddet
Selv om det også tidligere har brutt ut ebolavirus i Afrika, er det første gang at sykdommen har blitt påvist i Guinea, Sierra Leone og Liberia. De første tilfellene ble rapportert allerede i februar i år.
Det er ukjent hvordan utbruddet startet, men det mistenkes at de første tilfellene har spist eller hatt nærkontakt med smittede, ville dyr.
Ifølge lokale helsemyndigheter har smitten siden spredd seg blant annet ved begravelsesritualer og andre situasjoner der man har hatt direkte kontakt med syke eller avdøde pasienter. Flere helsearbeidere er smittet.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)
Likheter med malaria
Symptomene på ebola kan ofte forveksles med andre sykdommer.
Høy feber og hodepine er også vanlig ved for eksempel malaria. Ved ebola får pasientene likevel raskt andre, svært synlige symptomer som både indre og ytre blødninger og blemmer på huden.
- Denne gangen var det likevel ikke så mange som fikk de karakteristiske symptomene med en gang, og det tok for lang tid å plukke ut de som faktisk var smittet, forklarer Olsvik på spørsmål om hvorfor utbruddet har blitt så stort.
Ingen grunn til bekymring
Samtidig er ikke tallene som kommer ut i media endelige. Det er først når dødsfallene sjekkes på laboratorier at vi med sikkerhet vet hvor mange som faktisk har dødd av viruset.
- På et tidspunkt i dette utbruddet ble det registrert at bare ca. 66 prosent av dødstilfellene skyldtes ebola. Vi vet altså ikke det endelige omfanget av epidemien foreløpig, forklarer Olsvik.
Til tross for de mange tragiske hendelsene i Afrika, mener både Olsvik og Hauge at vi ikke har noen grunn til bekymring.
- Fordi ebola kun smitter ved kontakt, har ikke viruset et stort vekstpotensial. I tillegg er dødeligheten ved sykdommen høy. Opptil 90 prosent av de smittede dør. Det betyr at det hele tiden fjernes en stor del av smittefaren. Hvis vi sier at 600 personer har dødd av viruset, betyr det også at det er 600 som ikke lenger er smittsomme, forklarer Olsvik.
Derfor er også en vanlig forkjølelse mye mer smittsom.
Strenge retningslinjer
Både han og Hauge understreker også at vi i Europa og Norge har strenge retningslinjer ved eventuelle utbrudd:
- Hvis vi hadde oppdaget smitte, ville personen og alle som han eller hun hadde vært i kontakt med, blitt satt på isolat. På den måten ville vi raskt avklart hvem som er smittet og viruset ville ha dødd raskt ut, sier Olsvik.
Hauge legger også til at ebola aldri hittil har vært påvist utenfor Afrika, og at det er relativt liten reiseaktivitet fra landene til Norge.
Tragedie for enkeltmennesket
- Ebola er en tragedie for enkeltmennesket, men ikke for et helt samfunn. Mennesker dør hele tiden, og det er grusomt, men det er ingen grunn til panikk, sier Olsvik.
Han mener det er viktigere å sette spørsmålstegn ved hvorfor så mange helsearbeidere har dødd av viruset.
- I mai ble det registrert at nærmere ti prosent av de døde var helsearbeidere som hadde bistått pasientene. Istedenfor å være redd for at smitten kommer hit, burde vi konsentrere oss om å hjelpe de lokale sykehusene med prosedyrer og utstyr, avslutter Olsvik.
Dette er ebola
- Ebolaviruset smitter mellom mennesker ved direkte kontakt med blod og sekreter.
- Ved utbrudd rammes særlig familiemedlemmer og helsepersonell, det vil si personer som har hatt tett kontakt med de syke.
- Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstiden) er 2-21 dager.
- Symptomene er sterk hodepine, høy feber, slapphet, muskelsmerter, oppkast, diaré og utslett. Etter 5-7 dager oppstår indre og ytre blødninger.
- Dødeligheten ved ebolavirussykdom er 50-90 prosent.
- Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)
Les også:
Her er de ti verste bakteriefellene