Slik kan du lindre kjønnsherpes
Du blir ikke kurert, men kan lindre plagene.

Så mange som 8 av 10 nordmenn er smittet av herpes, men langt fra alle opplever at viruset bryter ut.
Du blir ikke kurert for herpes, men det finnes gode råd for å lindre plagene.
Genital herpes, også kalt kjønnsherpes, er i dag en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i den industrialiserte verden, ifølge Folkehelseinstituttet.
Blemmer og sår
Utbrudd av genital herpes kan føre til blemmer og sår på kjønnsorganene, og kan være både smertefullt og sjenerende.
I motsetning til klamydia og gonoré, kan ikke kjønnsherpes behandles med antibiotika. Dersom du har hatt utbrudd av sykdommen en gang, vil viruset ligge latent i kroppen din resten av livet, og rundt 50 prosent vil oppleve at utbruddene kommer tilbake.
Nedsatt immunforsvar gir utbrudd
Hva som gjør at virusinfeksjonen aldri bryter ut hos enkelte, mens andre har store plager med gjentatte utbrudd, er vanskelig å si, ifølge hudlege Jon Langeland.
- Noen har et godt immunforsvar og slipper unna, mens andre sliter med dette lenge, sier han.
Dersom du har virusinfeksjonen i kroppen, vil et svekket immunforsvar øke risikoen for herpesutbrudd. Alt som nedsetter immunforsvaret kan være med på å fremkalle nye utbrudd.
Soling kan gi utbrudd
- Stress, lokal irritasjon av huden og solpåvirkning er vanlige årsaker til at viruset bryter ut. Det er vanlig å få utbrudd av herpes på eller omkring munnen når man er på ferie og utsetter seg for mye sol. Genital herpes kan bryte ut i forbindelse med økt seksuell aktivitet, sier Langeland.
Det er vanskelig, og kanskje heller ikke ønskelig, å unngå sol når man er på ferie, men det finnes andre metoder for å forhindre at utbruddene kommer.
Planlegg godt
- Dersom man er mye plaget av herpesutbrudd, og vet at man vil havne i en situasjon der man lett kan få nye utbrudd, er et godt råd å ta forebyggende medisiner i forkant, anbefaler hudlegen.
Ifølge Langeland kan medisiner som brukes ved virusutbrudd tas i halv dose fra før man for eksempel drar på ferie, og dermed i forhindre at viruset bryter ut.
- Det er viktig at man planlegger godt så man føler at man har kontroll. Man må ta konsekvensene av at man har herpes, og ikke late som om det ikke eksisterer, sier han.
Tidlig behandling forkorter utbruddet
Førstegangsutbrudd av genital herpes kan være en stor påkjenning både fysisk og psykisk.
Noen opplever det første utbruddet av virusinfeksjonen som veldig smertefullt, og får blemmer og sår i underlivet.
Særlig jenter kan oppleve å hovne opp og få store smerter.
Piller man får utskrevet av legen kan forkorte utbruddet, og dermed forkorte tiden med plager, men det er viktig at utbruddet behandles tidlig.
- Dersom man ikke rekker å ta knekken på viruset før det har brutt ordentlig ut, må man belage seg på å vente den tiden det tar før utbruddet går over, sier Langeland.
Grønnsåpe og saltvannsbad kan lindre smertene
For å lindre smertene underveis anbefaler hudlegen å kjøpe smertestillende og ta det med ro til utbruddet trekker seg tilbake.
Sårene som kan oppstå ved eventuelle utbrudd kan være smertefulle ved berøring, men det finnes gode råd for å minske plagene.
- Mange syns saltvannsbad, varme grønnsåpebad eller avkjøling med kuldepakning virker lindrende når man har utbrudd. En barrieresalve, for eksempel sinksalve som virker uttørrende, kan også redusere ubehaget, sier Gunhild Kile Sandvik, i Apotek1.no.

Kompress og vide klær
Hun anbefaler også at man unngår klær som strammer over området.
- Eventuelt kan man dekke over sårene med en tørr, steril kompress for å unngå at klærne gnisser. Åpne sår kan gi grobunn for andre infeksjoner, det er derfor viktig å være nøye med å holde området rent, sier Sandvik.
Kan smitte hele tiden
Herpes smitter i hovedsak under utbrudd via kontakt med slimhinner og sårvæske og god håndhygiene er derfor viktig, men viruset kan også smitte mellom utbruddene.
Bruk av kondom ved samleie og oralsex reduserer smittefaren, men kun dersom det dekker områdene med sår.
- Det er ikke så lett å unngå smitte ettersom dette er en svært vanlig sykdom. Selv om man er forsiktig vil det være en viss risiko for å bli smittet dersom man er intim med en person med herpes, forteller Langeland.
Vær åpen om sykdommen
Selv om det kan være vanskelig å fortelle at man har har herpes, anbefaler hudlegen at man er åpen om det til en eventuell partner.
- Det er ikke noe morsomt å smitte folk, og selv om det kan være tøft å fortelle en partner at man har herpes bør man gjøre det på et passende tidspunkt, sier han.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost