Kjønnssykdommer:

Har du dette, bør du ikke ha sex

Sjekk sexreglene her.

SIKKER SEX: Har man herpessår frarådes det å ha sex overhodet, også munnsex.
SIKKER SEX: Har man herpessår frarådes det å ha sex overhodet, også munnsex. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Mange forbinder nok det å beskytte seg mot kjønnssykdommer, med at han tar på et kondom før samleiet. Men kjønnssykdommer smitter på ulike måter og ikke kun ved vaginalsex.

- Kjønnssykdommer smitter ikke bare vaginalt, men kan også smitte analt, ved oralsex, fingring og ved bytte av sexleketøy i samme seanse, sier Siv Gamnes som er sykepleier, spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder av ressurssenteret Sex og samfunn.

Av samme grunn gir heller ikke kondom fullstendig beskyttelse i alle tilfeller.

Kjønnssykdommer og smitteveier

Forskjellige bakterier og virus smitter nemlig på forskjellige måter fordi de er utstyrt med forskjellige «våpen» og har forskjellige transportmetoder som gjør at de kan angripe spesifikke celletyper i kroppen.

- Ettersom alle mennesker har små forskjeller i hvilke deler av arvestoffet (DNA) som aktivt spiller en funksjon i kroppen vil også mottakeligheten for infeksjon variere fra person til person, sier lege Ole Jørgen Kaasbøll ved Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet (SUSS).

Vesentlig å teste seg

Hva smitter hvordan?

Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), er sykdommer som overføres ved ulike former for seksuell aktivitet. Noen typer smitter bare ved samleie med kontakt mellom skjede og penis eller mellom endetarm og penis. Andre smitter også ved munnsex (kontakt mellom munn og kjønnsorgan eller munn og endetarm).

Klamydia: Smitter ved vaginalt eller analt samleie.

HPV-virus og kjønnsvorter: Smitter via direkte seksuell kontakt.

Herpes: Direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennomspytt og ved seksuell kontakt.

Syfilis: Direkte kontaktsmitte gjennom slimhinner ved seksuell kontakt også ved oralsex.

Gonorè: Direkte kontaktsmitte gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i genitalia, hals eller rektum.

HIV-virus/AIDS: Seksuell kontakt og blodsøl. Spytt, tårevæske, avføring og urin kan inneholde virus, men spiller liten rolle i smitteoverføring.

Kilde: Nasjonalt Folkehelseinstitutt, fhi.no

Ifølge fagpersonene kan man av den grunn ikke beskytte seg helt mot kjønnssykdommer, selv ikke ved å bruke kondom.

Derfor blir det å teste seg og få partneren man har sex med til å teste seg, desto viktigere.

- En kan jo ikke kle seg i romdrakt heller fordi en er redd for smitte, men noe kan jo være greit å ha tenkt gjennom før man er i situasjonen, så kan også sex uten beskyttelse eventuelt bli en kalkulert risiko og ikke bare noe en angrer på. For de fleste går det jo helt bra, sier Gamnes.

Herpes og HPV

To eksempler er kjønnssykdommene herpes, som er en livsvarig bærersykdom, og HPV (humant papillomavirus) som ikke bare forårsaker kjønnsvorter, men som i noen tilfeller kan forårsake celleforandringer og kreft hos kvinner og menn.

- I tillegg til rådet om å bruke kondom, så frarådes det å ha sex overhodet dersom man har herpessår på kjønnsorganet. Oralsex bør heller ikke gjøres når en har sår på kjønnsorganet eller i munnen, sier Gamnes.

Fordi det er mye høyere smitterisiko ved samleie enn ved oralsex, er det derimot ingen generell anbefaling å bruke kondom under munnsex eller å la være å svelge sæd. Det er også slik at de fleste smittes utenom erkjente utbrudd.

- Jeg vil heller ikke anbefale kondom og fravær av svelging av sæd ved oralsex i heteroseksuelle forhold med tanke på HVP-virus da jeg synes informasjonen vi har om smitterisiko ikke står i forhold, sier Kaasbøll.

Kondom reduserer risikoen for smitte vesentlig, men virusene kan også smitte fra områder som ikke er dekket av kondomet. Derfor gir ikke kondom fullstendig beskyttelse.

Sex uten beskyttelse

Fagpersonene gir sine råd om seksuell helse ut i fra hva som gir en forhøyet risiko for å bli smittet av en seksuelt overførbar infeksjon.

Tilsvarende anbefales derfor menn som har sex med menn å bruke kondom under oralsex grunnet faren for syfilis og gonoré, og frarådes å svelge sæd grunnet faren for HIV.

- For at det skal være noen risiko må en av partene uansett være bærer av HIV-smitte og risikoen for at en tilfeldig partner i Norge skal være HIV-smittebærer er lav, sier Kaasbøll.

- For menn som har sex med menn (MSM) er situasjonen likevel annerledes grunnet flere smittebærere i denne gruppen, slik at for disse er det grunn til å være forsiktig ved svelging av sæd ved oralsex med partner uten kjent smittestatus. Dette er altså de samme som må være forsiktige ved oralsex på grunn av syfilis og gonoré, som begge smitter meget lettere enn HIV, sier han.

Noen forholdsregler bør likevel fremheves, ifølge fagpersoner:

1. Ha alltid kondom med deg

Sex fremmer jo en god helse, men ved å bruke kondom får man det så mye bedre også i ettertid. Kondombrukerne regnes derfor av fagpersoner for å være de beste elskerne, fordi de er ansvarlige og godt forberedt både ovenfor seg selv og partneren.

2. Se opp for klassiske brukerfeil

Unngå de klassiske brukerfeilene. Noen vanlige feil er at man ikke sjekker kondomets holdbarhetsdato, at man ikke klemmer ut luften i tuppen av kondomet, at man ikke velger kondomer som passer penisstørrelsen og sist, men ikke minst: at man ikke tar på kondomet tidlig nok eller at man tar det av for tidlig.

3. Vær åpen om analsex hos legen

De kjønnssykdommer som smitter ved vaginalt samleie smitter også analt. Hvis en kun har analt samleie med ny partner må en informere spesifikt om det når en er hos lege for å teste seg.

4. Beskytt deg ved munnsex

Oralsex ved heteroseksuelle forhold bør ikke gjøres når en har sår i munnen eller på kjønnsorgan på grunn av herpesrisiko. Når det gjelder menn som har sex med menn (MSM) anbefales i tillegg bruk av kondom under munnsex for å være beskyttet mot gonoré og syfilis. Svelging frarådes også spesielt for denne gruppen når smittetsatus er ukjent, grunnet risikoen for å få HIV.

5. Bruk kondom på sexleketøy

Hvis en bruker sexleketøy så kan det overføre smitte som penis eller fingre kan, så hvis flere skal bruke sexleketøy bør man bruke kondom på sexleketøyet dersom dette skal i kontakt med slimhinner i endetarm eller i skjede. Dette må skiftes mellom hver partner.

Det er også viktig at man vasker leketøyet sitt både før og etter bruk med intimsåpe og lunkent vann, pluss eventuelt en vibratorrens etter bruk. Plastfolie kan også enkelt rulles på sexleketøy i de fleste fasonger.

Hva gjelder brystklemmer eller andre leketøy som ikke skal inn i kroppsåpninger er det greit å vite at skulle det komme blod, så er det også det en smittefare i forbindelse med kjønnssykdommer.

6. Husk at sex er mer enn samleie

Har man slimhinnekontakt under forspillet er det like risikabelt som å ha samleie. Ubeskyttet munnsex, fingring og deling av sexleketøy uten kondom på må derfor også nevnes. Plasthansker kan med fordel benyttes ved fingerlek og plastfolie kan brukes som beskyttelse ved munnsex. To kvinner kan for eksempel trygt gni kjønnsorganer (også dersom de har herpes på leppene), dersom de legger plastfolie i mellom. Da unngår de også å dele safter fra slimhinnene.

7. Sjekk deg for kjønnssykdommer

Du kan være smittet av en seksuelt overførbar infeksjon uten at du har plager. Det anbefales derfor at du oppsøker lege dersom din nåværende eller tidligere partner har fått påvist en kjønnssykdom, eller har plager som kan tyde på dette. Kvinner og menn som bytter partnere ofte eller har flere partnere samtidig bør være spesielt oppmerksomme, særlig hvis de har ubeskyttede samleier.

Klikk Helse har også tidligere kommet med en viktig advarsel til kåte damer.

Kilder: Sex og samfunn, SUSS, RFSU Norge og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Det finnes to typer pupper

Se opp for pumpesexen

Er oralsex egentlig sex?