Hygiene og sykdom
Hygienetabbene du bør unngå
9 ekle hygienetabber du garantert har begått.
Slumser du med håndvasken eller tørking av hender etter dobesøket, bruker samme kjøkkenfille i lang tid eller konsekvent kjører 40 graders hurtigprogram på oppvaskmaskinen, kan det gi deg både magesjau og mer alvorlige infeksjoner.
Syk av hjemmet ditt
Om du ikke har gode rutiner på generelt renhold og kjøkkenhygiene, samt rutiner med hensyn til renhold av leker og bruk av overflatedesinfeksjon av blant annet stellebord, leker, kraner, dørhåndtak og lignende, kan du rett og slett bli syk av hjemmet ditt.
Oppvaskmaskinen vasker ikke alltid rent
Bjørg Marit Andersen, professor i sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus, er ikke enig i at kjøkken flest er bakteriebomber.
- Det kommer litt an på hvordan kjøkken du har. Bakteriemengden er avhengig av personlig hygiene, kjøkkenhygiene og generelt renhold i hjemmet, sier hun.
Hun mener det er verre stilt med hygienen ved norske kontorer. Kontorvasket kjøkkenutstyr er ikke alltid rent.
- Oppvaskemaskinen er et viktig punkt for bakterier og smitte i kontorlandskaper. Utstyr fra oppvaskmaskin som ikke er vasket på høyere enn 65 grader, er smittekilder når sykdom går. For å drepe bakteriene fra omgangssyke må alt utstyr vaskes over 75 grader. Så oppvaskmaskinen kan være et smittepunkt i kontorvesenet.
Mobiltelefoner bør tørkes
Alle steder som berøres av mange hender, kan være bakteriefeller. Dørhåndtak, handlevogner, mynter, sedler og knapper er blant steder der bakterier oppholder seg.
- Om folk ikke er flinke med normal håndhygiene kan smitte overføres på en rekke måter, særlig ved at vi tar på de samme tingene. Det er derfor viktig med god håndhygiene etter besøk i forretninger og når man kommer hjem, sier hun.
Professoren er enig i at mobiltelefoner ofte har gode kår for bakterier.
- Mobiltelefoner kan være "smittebomber", derfor bør disse tørkes av med spritklut eller lignende som rutine.
Å bruke telefonen til å ringe eller sende sms mens du sitter på do, regnes som særlig uheldig. Da fyller du mobilen med bakterier.
Fellestoaletter må tildekkes
Fellestoaletter er derimot bakteriefelle nummer én, mener Andersen.
- Det er som regel mest bakterier på toaletter. Tildekking av toalettsetet med toalettpapir før man setter seg, er viktig. Samme gjelder god håndhygiene etterpå. Håndkle på toalett, er virkelig utsatt, og man bør ikke benytte det. Krana på fellestoaletter er også utsatt, og man bør bruke papir for å dytte den igjen etter håndvasken, sier Andersen.
For god håndhygiene bør vi også tørke hendene grundig, og ikke bare vaske dem godt.
Under følger 9 vanlige hygienetabber du absolutt bør forsøke å unngå:
1. Ha felles håndkle ved vasken
Felles håndkle på badet er en smittekilde.
Lite er mer udelikat enn et håndkle som er stivt av bruk etter at hele familien har tørket hendene sine der i lang tid.
- Vær klar over at håndkleet er en smittekilde. Bakterier trives svært godt i et fuktig håndkle på et varmt bad, sier bedriftssykepleier Karen Ose-Velle ved det medisinske senteret Medi 3 Nydalen.
Har du vasket hendene og tørker deg med et skittent håndkle, tørker du bakteriene på de rene hendene dine.
Det er en grunn til at institusjoner, legesentre, skoler og arbeidsplasser sluttet å bruke stoffhåndkleet i løpet av 90-tallet.
- Men det er ikke noe i veien for at en familie kan ha et felles håndkle hengende ved vasken, til bruk etter håndvask, så sant dette byttes jevnlig, gjerne annenhver dag om det er mange barn.
Er noen syke hjemme, kan det være greit å sørge for at de får eget håndkle ved vasken.
Er man for eksempel plaget av øyekatarr som går på rundgang i familien, kan det være til hjelp om alle får hver sitt håndkle.
Ha gjerne en egen gjestekrok med et håndkle hvor gjester kan tørke hendene.
2. Dele vannflaske
Flere sykdommer smitter gjennom spyttet.
Å drikke av samme flaske, boks eller glass som andre kan føre til flere sykdommer som smitter gjennom spytt.
- Man kan få streptokokker, som kan gi kraftig halsbetennelse, men også noe så alvorlig som hjernehinnebetennelse, ved å dele drikkeflaske, sier Ose-Velle.
Hun viser til at det ved flere anledninger har kommet utbrudd av hjernehinnebetennelse blant russen som hver vår feirer 12 års skolegang med festing og lite søvn.
- Blant ungdommer som i russetiden deler alt fra ølflasker til sigaretter, og som i tillegg sover lite, drikker mye og har dårlig allmenntilstand, oppstår det gjerne flere tilfeller av hjernehinnebetennelse samtidig.
Også herpes og kyssesyke (mononuklose) kan smitte ved å drikke av samme flaske.
Kyssesyke kan smitte fra den syke til andre i opptil flere måneder etter at den syke er frisk.
3. Ikke vaske hendene etter dobesøk
Hele familien trenger ikke få omgangssyke.
Dårlig håndhygiene er den viktigste årsaken til at forkjølelser og omgangssyke sprer seg svært raskt.
- Om forkjølelse og omgangssyke rammer hele famlien, tror jeg at det kan skyldes dårlige rutiner med håndvask etter for eksempel toalettbesøk og hosting og nysing hjemme, slik at smitten lett blir ført videre, sier Ose-Velle som har 18 års erfaring som helsesøster.
Siden bakterier og virus trives spesielt godt på hendene våre, og særlig på kvinnehender, skal man vaske hendene grundig med såpe og vann etter toalettbesøket.
Omgangssyke med oppkast og diaré er dessuten en av hovedårsakene til at nordmenn er borte fra jobben.
- 20 prosent av de som er borte fra jobb til daglig, er det på grunn av omgangssyke. Det er helt unødvendig, og skyldes i hovedsak manglende håndhygiene, sier bedriftssykepleieren.
Dette har professor i hygiene og smittevern Bjørg Marit Andersen tidligere bekreftet overfor Din Kropp.
- Er du uforsiktig med håndhygienen, risikerer du å spasere ut av toalettet med mikrober à la Noroviruset. Det skal bare 1-10 viruspartikler til for å bli smittet, ifølge Andersen.
Foreldre bør hjelpe barna med håndvasken
Ose-Velle mener at foreldre må bli flinkere til å å sørge for at mindre barn blir vant til å vaske hendene sine ordentlig.
- Barn under tre år klarer som oftest ikke å vaske hendene sine godt nok selv, sier sykepleieren.
På offentlige toalett
På offentlig toalett beskytter du deg mot smitte ved å ta et papirhåndkle og tørke av deg på hendene etterpå.
Steng deretter av kranen med papiret i hånden, slik at du ikke berører kranen.
4. Ikke vaske hendene når du kommer hjem
Unngå å ta med deg smitten hjem til familien.
Det bør være en regel å vaske seg på hendene når man kommer hjem, mener Ose-Velle.
Hvis ikke bringer du med deg et utall bakterier inn i familien.
- Lær barna å vaske hendene med det samme de kommer hjem, før de tar på mobiltelefon, fjernkontrollen til tv-en eller går i kjøleskapet og finner seg mat, anbefaler Ose-Velle.
Viktigere med håndhygiene nå enn før
Skoler, barnehager, kjøpesentre, butikker og offentlige transportmidler er nemlig steder hvor bakterier og virus kan spres enkelt og fort.
- Holder du deg fast i stangen på trikken, så vet du ikke hvem som har holdt i den stangen før deg. De kan ha vært syke og hatt smitte på hendene. Om du for eksempel tar en tyggis i munnen like etterpå, overfører du bakteriene inn i ditt eget system, sier sykepleieren.
Hun mener at god håndhygiene har blitt enda viktigere nå enn det var for bare noen tiår tilbake.
- Vi er i kontakt med flere mennesker enn det som var vanlig før, spesielt gjelder dette barn. På sytti- og åttitallet hadde små barn cirka fem infeksjoner i året, og det var inkludert barnesykdommer som røde hunder og kusma, sykdommer som barn i dag blir vaksinert mot.
Barn får dobbelt så mange infeksjoner
I dag har barn hele 12 til 15 infeksjoner i året, og det er en voldsom økning, forteller sykepleieren, som understreker at det ikke trenger å være sånn.
- Antall infeksjoner kan reduseres med innsats fra personale og foreldre, mener hun.
Hun ønsker dessuten å avlive myten om at barn har "godt" av å være syke én gang for alle:
- At gjentatte halsinfeksjoner og omgangssyke skal gjøre barna sterkere og "styrke" immunforsvaret, er ikke riktig, sier den engasjerte sykepleieren.
- Det stemmer med tanke på sykdommer som meslinger og kusma. Men du kan aldri styrke immunforsvaret mot øyekatarr eller omgangssyke. Og ingen toåringer har godt av å ha ti infeksjoner i året.
5. Låne kjærestens tannbørste
Å pusse tennene med andre sin tannbørste er som å spise spyttet deres, sier sykepleier.
Noen ganger har man glemt tannbørste og låner av venninnen eller kjæresten, eller man kan ta feil tannbørste.
Men ønsker du å holde deg frisk, bør du holde deg unna andres tannbørste. Den kan nemlig gjøre deg syk.
Kan bli smittet av streptokokker
Karen Ose-Velle advarer mot å dele tannbørste med andre.
- Vi kan alle bære bakterier og virus i munnhule og hals som kan smitte videre til andre. Bruker du en annen tannkost enn din egen, kan du bli smittet med alt fra streptokokker til influensavirus, sier Ose-Velle.
- Som å spise andres spytt
En forskningsstudie fra Manchester University viser at en gjennomsnittlig tannbørste inneholder rundt 10 millioner bakterier, som i sin tur kan føre til en mengde helseproblemer, som streptokokker, hjertesykdommer, kroniske infeksjoner og E.coli.
- Å dele på tannbørsten, blir det samme som å spise andres spytt. Ikke særlig delikat, sier sykepleieren.
Hun minner om at vi har bakterier i munnen, og at det å bli bitt av et menneske kan medføre like stor infeksjonsfare som et hundebitt.
En tommelfingerregel er å bytte tannbørste annenhver måned, samt etter sykdom.
Visste du forresten at finske menn har dårligst tannhygiene i Norden, mens svenske kvinner med høy utdannelse har den beste?
6. Bytte kjøkkenklut for sjelden
Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe.
- Regelen er at kjøkkenfilla må skiftes oftere enn du tror, sier Karen Ose-Velle.
Bytt oppvaskfille ofte, gjerne hver dag. Den må vaskes på 60 grader eller mer for å bli kvitt bakteriene.
- Bruker du kjøkkenkluten kun til å tørke bort brødsmuler og melkesøl på kjøkkenbenken, trenger du ikke bytte den hver dag. Men er det rester av leverpostei, rå kylling eller blod fra kjøtt på kluten, bør den byttes med én gang, sier hun.
Tørk kjøtt- og kyllingsøl med papir fremfor kjøkkenklut.
Ikke la den bli liggende våt og varm
Kluten skal skylles i kaldt og varmt vann, vris opp og henges til tørk etter bruk.
Hvis den blir liggende våt og varm, stortrtives bakteriene som kan formere seg kraftig.
- Vrir du ikke kluten, vasker du i realiteten over kjøkkenbordet med en bakterieinfisert kjøkkenklut, og det er ekkelt å tenke på, sier Ose-Velle.
Kommer til å få flere E.coli-infeksjoner
Også lege og spesialist i immunologi, Ragnhild Halvorsen, har advart mot dårlig kjøkkenhygiene:
- Jeg tror vi kommer til å se flere og flere infeksjoner med sinte bakterier som E.coli i fremtiden. Urenslighet med kjøtt kan være en av årsakene til dette. Det er også viktig å huske på at vi vasker redskaper vi har brukt på rått kjøtt godt, før vi skjærer grønnsaker. Trefjøler kan også spre smitte fordi det sitter igjen bakterier fra kjøttet, har Halvorsen tidligere sagt til Din Kropp.
Karen Ose-Valle minner dessuten om at man alltid bør vaske hendene før man skal spise eller tilberede mat.
Du bør heller ikke lage mat til andre om du har magesyke eller vondt i halsen, eller har infiserte sår.
7. Dele sminke og leppepomade
Hold lipglossen din for deg selv.
Kvinner låner gjerne sminke av hverandre. Alt fra leppomade til maskara kan gå på omgang mellom søstre og venninner.
En riktig dårlig idé, skal vi tro bedriftssykepleieren.
- Herpes, influensa og forkjølelse smitter veldig lett, så hold lipglossen for deg selv, anbefaler hun.
- Låner du bort maskaren din, risikerer du å få øyeinfeksjoner, som smertefull og plagsom øyekatarr.
Folk har forskjellig bakterieflora, så selv om du er frisk, er det uhygienisk å dele sminke fordi det gir grobunn for bakterier.
8. Ha for lav temperatur på oppvaskmaskinen
Ikke bruk oppvaskmaskinens hurtigprogram ukritisk.
Sykepleier Karen Ose-Velle har lagt merke til at det stadig har blitt vanligere å bruke oppvaskmaskinens hurtigprogram, som vasker på 40 grader.
Men bakterier trives i skitt og fuktighet, og forsvinner ikke ved så lav temperatur.
- Det går greit når man er en liten familie og maskinen vasker tallerkner etter en liten frokost. Det er noe helt annet er om maskinen skal vaske servise og bestikk etter et stort middagsselskap, hvor noen av gjestene for eksempel har vært forkjølet.
Da bør man kjøre et vanlig langprogram på 65 grader, anbefaler hun.
Egentlig bør man vaske på minimum 70 grader for å få bort de fleste bakteriene, men 65 grader tar det meste.
- I barnehager og skoler skal oppvaskmaskinen ha minimun 65 grader, sier sykepleieren.
9. Nyse og hoste i hendene
Hold papirtørkle foran munnen, eller host i albuekroken.
Det er størst sjanse for å få influensa eller å bli forkjølet i vinterhalvåret.
Noe av grunnen er at vi er mer innendørs, men også fordi virus lettere overlever i kulde.
Influensa og forkjølelse smitter ofte ved at en person hoster eller nyser i hånden, og så fører viruset videre ved å ta en annen person i hånda, på et dørhåndtak eller en minibank.
Der kan virus overleve lenger om vinteren enn om sommeren.
Hvis du er forkjølet og må hoste eller nyse, så ikke hold hendene foran munnen.
Hilser du da på andre som på et tidspunkt tar hånden opp til ansiktet, vil de være smittet.
Aller helst bør du holde et papirtørkle foran munnen. Har du ikke det tilgjengelig, bør du hoste i albuekroken.
Har du gått og hanglet i noen uker? Sjekk om du bør dra til legen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Test deg selv: Har du et alkoholproblem?
Sjekk om du er A- eller B-menneske
Derfor må du aldri blande klor og salmiakk
8 tegn på at du har et helseproblem
20 karaktertrekk avslører psykopaten
Denne saken ble første gang publisert 19/11 2010, og sist oppdatert 25/06 2017.