Bruker kobber mot influensa

Hevder kobber fjerner smittefaren

Materialet kobber har fantastiske egenskaper.

DREPER SMITTEN: Forretningsmannen mener kobber dreper virus og bakterier. Forskeren er skeptisk.
DREPER SMITTEN: Forretningsmannen mener kobber dreper virus og bakterier. Forskeren er skeptisk. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Martin Rotovnik/sxc.hu
Først publisert Sist oppdatert

Enkelte metaller har antibakterielle egenskaper. Kobber er et slikt materiale. Flere forskere har snakket varmt om muligheten for at kopper kan beskytte befolkningen mot spredning av svineinfluensa.

- Mange sykdommer spres via håndkontakt og flere studier viser at bruk av kobber som overflatemateriale på offentlige steder som sykehus og kjøkken kan redusere spredningen av infeksjonen, sa professor Bill Keevil fra Universitetet i South Hampton på en konferanse tidligere i år.

Businessmannen Jeff Mickler fremstår som svært overbevisende når han forteller at bedriften hans, Jacob White Construction Company i Texas, kun har hatt ett infuensatilfelle det siste året - på grunn av at de har byttet alle håndtak, kraner og toalettseter i plast og metall med kobber.

Dreper "alt"

- Overflaten hindrer at bakterier og virus vokser over tid. I stedet svekkes de og dør med tiden. Faktisk har vi sett at 99 prosent av alt som kommer i kontakt med kobberoverflaten dør i løpet av to timer eller mindre, sier Mickler i reportasjen på Aftonbladet TV.

Men det er også han som produserer disse kobberhåndtakene, i alle fall i følge en notis i Galveston Daily News.

Kan ha effekt

- Kobber kan ha en viss effekt, men jeg tror ikke noe på at det hindrer smitte. Det er alt for mange andre overflater man kommer i kontakt med i løpet av en dag. Vi kan ikke leve i en kobberverden, sier forsker på bioteknoligi, Kjell Josefsen, ved Sintef.

- Både sølv og kobber er giftig. Men jeg tror ikke det kan hindre smitte på den måten det hevdes her, sier forskeren, som blir overrasket over å høre at en Texas-bedriften til og med har trukket toalettsetene med kobber.

LIVREDDER?: I disse pandemitider er det interessant at kobber, som også er en av årets interiørtrender, ifølge forskere skal hindre smittespredning.
LIVREDDER?: I disse pandemitider er det interessant at kobber, som også er en av årets interiørtrender, ifølge forskere skal hindre smittespredning. Foto: Foto: Ash Hardware

Bra for kroppen

MANGE MÅTER: - Det er mange måter å bli smittet på, ikke bare via håndtak, sier Sintef-forsker Kjell Josefsen.
MANGE MÅTER: - Det er mange måter å bli smittet på, ikke bare via håndtak, sier Sintef-forsker Kjell Josefsen. Foto: Foto: Sintef

Kobber er et livsnødvendig sporgrunnstoff. Både mennesker, høyerestående dyr og mange planter kan få kobbermangel som fører til anemi og andre sykdommer, skriver Store Norske Leksikon.

Et voksent menneske trenger 2 mg kobber per dag, men det er i en helt annen form enn den legeringen som trekkes over håndtak og toalettseter.

- Dersom man tar i disse håndtakene hver dag, vil noe smitte over. Og kobber er giftig, gjentar Sintef-forsker Kjell Josefsen.

Engelske forskere bekrefter

Selv om norske instanser er skeptisk innstilt til kobberhåndtak- og toalettseter, har andre europeiske land latt seg interessere.

"Et prøveprosjekt ved Selly Oak hospital i Birmingham, der kobberkraner, toalettseter og dørplater var installert, nær sagt elimintert vanlige bakterier", skriver Daily Mail. Avisen hevder at kobberinteriøret renset sykehuset for virus og bakterier mer effektivt enn andre tiltak.

Avisen skriver at forskere nå tror kobberet "kveler" bakterier, altså hindrer dem fra å få nok oksygen til å overleve. Laboratorietester skal bekrefte at metallet dreper flere dødelige superbakterier, samt influensaviruset og E coli.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Les også:

Et mylder av beslag

Test deg selv: Hva kan du om influensa?

Slik vet du om du bare er forkjølet

Sesongens makeup-tips: Med øyne i fokus