Hygiene på offentlige steder

Her vrimler bakteriene

Disse seks stedene bør du ikke ha fingrene før du putter dem i munnen.

BAKTERIEBOMBE: Betalingsterminalen røres av flere tusen fingre hver dag. Her vrimler bakteriene.
BAKTERIEBOMBE: Betalingsterminalen røres av flere tusen fingre hver dag. Her vrimler bakteriene. Foto: Foto: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Offentlige toaletter, servanter og pissoarer er steder der de fleste av oss er klar over at bakteriene vrimler, men det finnes også mer skjulte bakteriebomber.

En del av dem bærer du faktisk med deg selv.

- Når du bruker ringer, klokker og armebånd, fester det seg en del uønskede bakterier der. Ofte gjør steiner og remmer det vanskelig å vaske dem skikkelig også, så det er viktig å ta dem av i blant slik at du får vasket både dem og hendene ordentlig, sier bedriftssykepleier i MediPluss Karen Ose-Velle.

Vask fingrene godt

For selv om man ikke skal bli helt desperat i sin kamp mot bakteriene, mener bedriftssykepleieren at man godt kan ha et ekstra fokus på håndvask.

Særlig når man beveger seg ute i det offentlige rom - i Norge eller på ferie i utlandet.

- Ha også gjerne med deg antibakteriell i vesken slik at du får desinfisert hendene etter at du har tatt på penger, kort og betalingsterminaler. Særlig dersom du rett etterpå skal putte noe i munnen med de samme fingrene, sier hun.

Andres tarmbakterier

- Biter du negler eller tar på en sigarett før du putter den i munnen, får du nemlig også disse bakteriene i munnen din, fortsetter hun.

Som oftest er bakteriene ufarlige, men de kan i enkelte tilfeller føre til smitte.

Det er jo heller ikke spesielt appetittlig å tenke på at du kanskje har en fremmed persons tarmbakterier i munnen.

Her er noen bakteriebomber du kan være på vakt for:

1. Mobilen din

Mobilen er med oss overalt. Den ligger i lommen sammen med penger, den legges på bordet når du er ute og spiser og i enkelte tilfeller er den jammen med inn på toalettet også.

- Selv om mobilen var gullende ren i utgangspunktet, er den ikke lenger det når den har vært med på en slik runde, sier Ose-Velle.

2. Nøtteskålen på puben

Av og til får man servert en skål med peanøtter eller nøtteblandinger når man er på barer eller utesteder. Disse anbefaler Ose-Velle at du holder deg unna.

- De står ofte fremme lenge, og kanskje har noen fått servert nøtter fra den samme skålen før deg. Her kan det være både spytt, urin og avføring, sier hun.

3. Maldonsalt

Står det Maldonsalt på restaurantbordet bør du være litt skeptisk. I alle fall hvis det ikke ligger en skje i skålen.

I PEANØTTSKÅLEN: Forsyner du deg av peanøttene som settes frem på bordet når du er ute og tar en drink? Du er antageligvis ikke den første som har fingrene i skålen.
I PEANØTTSKÅLEN: Forsyner du deg av peanøttene som settes frem på bordet når du er ute og tar en drink? Du er antageligvis ikke den første som har fingrene i skålen. Foto: Foto: Thinkstock

- En slik skål bør ikke være åpen. Oppi denne skålen har kanskje både de ansatte og andre gjester hatt fingrene sine, sier Ose-Velle.

4. PC-er og andre tastaturer

På kjøpesentre, flyplasser og andre steder der folk ferdes, finner man gjerne PC-er med internettilkobling. Her kryr det av bakterier, for disse tastaturene er det ikke bare bare å vaske.

- Det samme gjelder betalingsterminalene i butikkene. Enormt mange mennesker er borti slike tastaturer i løpet av en dag, sier Ose-Velle.

5. På flyet

Når du er ute og flyr, blar du garantert både i flyselskapets Tax Free-katalog og i sikkerhetsbrosjyren. Er det TV i stolsetet foran deg, bruker du enten en fjernkontroll eller trykker på skjermen for å finne frem til filmen eller programmet du vil se på.

- Etter å ha tatt på alt dette får du servert mat, og siden du sitter innerst kommer du deg kanskje ikke ut for å vaske hendene. Da er det veldig lurt å ha med seg noen desinfiserende servietter, sier Ose-Velle.

6. Vesken din

Etter noen turer i butikken er vesken din en skikkelig bakteriebombe den også. Når du skal forte deg, slenger du kanskje bare myntene løst i vesken og den møkkete mobilen din ligger der den også.

- Det samme gjør nøkkelknippet ditt som heller ikke har vært vasket, sier Ose-Velle.

Lever i symbiose

Det er imidlertid viktig å huske at mennesker og bakterier har levd i symbiose i tusenvis av år.

- Bakteriene finnes på menneskers hud og i menneskers fordøyelseskanal lever det milliarder av dem. Disse har vi stor nytte av, sier lege ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet Janne Møller-Stray.

Viktige samarbeidspartnere

For eksempel hjelper bakteriene oss med å fordøye maten vi spiser, og nyere forskning antyder også at den mikrobiologiske tarmfloraen blant annet har betydning for utviklingen av immunsystemet og overvekt.

- I dagliglivet er det derfor ingen grunn til bakteriefobi, men historisk har en generelt bedret hygiene bidratt til lavere sykelighet og dødelighet i industrialiserte land de siste århundrene, sier hun.

En del av livet

- Det er derfor egentlig meningsløst å snakke om bakteriebomber i det offentlige rom. Det finnes bakterier alle steder der mennesker og dyr oppholder seg, og i tillegg finnes det bakterier overalt i naturen, sier Møller-Stray.

Disse bakteriene er en del av vårt liv.

Fordi vi hele tiden kommer i kontakt med bakterier i miljøet rundt oss, er det imidlertid fornuftig å vaske hendene før vi skal lage eller spise mat eller vi skal gjøre andre oppgaver som krever rene hender.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Avføringen avslører deg

Hygienetabbene du vil unngå

Her er de ti verste bakteriefellene

Ikke la utenlandsturen gå i dass

Lesernes tips: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er så fornøyd!