Allergi og kosmetikk

Hårfarging svekker immunforsvaret

Får kroppen til å tro den har en infeksjon.

FEBER: Danske forskere har sett at mus reagerer på hårfargeprodukter som om de hadde en infeksjon.
FEBER: Danske forskere har sett at mus reagerer på hårfargeprodukter som om de hadde en infeksjon. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Det kjemiske innholdet i mørke hårfargemidler får immunforsvaret til å reagere som om kroppen var utsatt for en infeksjon.

I verste fall kan hårfargingen føre til kreft .

Klokkeklare resultater

En undersøkelse ved København Universitet og Videncenter for Allergi har sett på den allergifremkallende effekten av permanente hårfarger på mus. Undersøkelsen er publisert i British Journal of Dermatology, og ifølge forsker Charlotte Menné Bonefeld er resultatene klokkeklare.

- Vi kunne se signalstoffer fra immunsystemet i blodet til alle musene. Kroppen produserte stoffer man ellers ser ved infeksjoner som influensa , og som blant annet gir feber, sier Menné Bonefeld til danske Politiken.dk .

Overførbart til mennesker

Forskerne kunne se virkningen av hårfargen i tre dager etter at forsøksmusene hadde fått farge på ørene. Musene fikk ørene farget med en mengde fargestoff som tilsvarer det et menneske ville bruke til å farge håret.

Menné Bonefeld mener resultatet med stor sannsynlighet kan overføres til mennesker.

Merker ikke at du er syk

- Under alle omstendigheter synes vi resultatet er alarmerende. Kvinner, menn og barn som jevnlig farger håret vil gå rundt i en mild sykdomslignende tilstand uten å legge merke til at immunsystemet reagerer som om de har en infeksjon, sier Menné Bonefeld.

Mulig økt kreftrisiko

Forskeren mener at tilstanden kan få alvorlige konsekvenser.

- Har man infeksjon hele tiden, vil man ha økt risiko for kreft. Om det betyr at hårfarging hos mennesker betyr økt risiko for kreft, vet vi ikke med sikkerhet. Men det er bekymringsfullt at hårfarging gir slike reaksjoner på mus, sier Menné Bonefeld.

Farg håret trygt hjemme

Skal du farge håret selv hjemme, er det en del råd og tips du bør få med deg.

Mats Hagwall, teknisk sjef for Henkel Norden AB, som selger varemerket Schwarzkopf, sier at de er nøye med å gi sine kunder instruksjoner på hvordan man farger håret tryggest mulig.

- Hårfarger regnes som kosmetiske produkter og må ifølge loven være sikre å anvende. Derfor er vi veldig nøye med instruksjoner og informasjon på våre innpakninger. For eksempel anbefaler vi at man før hver gang man farger håret, gjør en allergitest. Reagerer man på hårfargene, skal man ikke farge håret, opplyser Hagwall.

Følg bruksanvisningene

Han mener det er enkelt å teste seg, da bruksanvisningene inneholder grundige beskrivelser av hvordan du går frem.

- Vi har også lansert en website, www.about-cosmetics.com , med steg-for-steg instruksjoner og andre praktiske tips. Det er viktig å gjøre allergitest to dager før man har tenkt å farge håret.

Ifølge Hagwall er antall allergitilfeller 1 tusendels promille av antall solgte pakker hårfarging.

- Det mener vi tyder på at hårfarger er trygge å bruke, sier Hagwall.

Mange stoffer er forbudt

- Når det gjelder risiko knyttet til hårfarging, forholder vi oss til Vitenskapskomiteen for mattrygghet og EUs vitenskapskomité for kosmetikk, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Hans Jørgen Talberg.

Den over hundre år gamle permanentfargeteknikken innebærer kjemiske reaksjoner i håret, og med jevne mellomrom blir helsesikkerheten drøftet av myndighetene.

På 1980-tallet ble flere stoffer forbudt på grunn av mistanke om mutagene egenskaper og kreftfremkallende evner.

Ny liste kommer

I 2003 utviklet Europakommisjonen en strategi med sikte på å etablere en liste over godkjente hårfargestoffer, en såkalt positiv liste. Senere har Europakommisjonen gjennomført forbud mot å anvende 115 stoffer som hårfargeingrediens. Disse kommer i tillegg til 20 stoffer som allerede var forbudt.

- Mer enn 300 hårfargingsprodukter har vært vurdert og komiteen i Brussel har jobbet lenge og grundig for å utarbeide listen over trygge produkter. Listen er snart klar, sier Talberg i Mattilsynet.

Ifølge Kosmetikkloven og forskrift om meldeplikt er helsepersonell som leger, tannleger, apotekfarmasøyter og helsesøstere pålagt opplysnings- og rapporteringsplikt for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, skriver Folkehelseinstituttet .

Allergifremkallende

Europakomiteen ser spesielt på verstingstoffer som øker risikoen for kreft, men ikke allergi .

Allergiske reaksjoner og sensibilisering som følge av kosmetikkbruk er å anse som helseskade sier Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM ).

- Når det gjelder allergi er det to stoffer i hårfargingsprodukter som kan gi særlig sterke reaksjoner, og i verste fall føre til sykehusinnleggelse, sier Talberg.

Hårfarger inneholder ingen av verstingstoffene, men kan inneholde allergifremkallende stoffer som P-phenylenediamine (PPD) og toluene-2,5-diamine (PTD).

De danske forskerne som fant at immunforsvaret reagerer på trygge hårfargeprodukter uten verstingstoffer, mener det er forskjell på å teste ingredienser og ferdige produkter - og mener politikerne bør vurdere å endre regelverket for testing.

Sjekk ingredienslisten

Mattilsynets seniorrådgiver anbefaler å lese ingredienslisten på hårfargingsproduktet nøye.

- Det er også viktig å ta en sensibilitetssjekk. Ganske mange reagerer på hårfargingsmidler, sier Talberg.

Når trioen Lilyjets skal friske opp hårfargen, må det være økologiske hårfarger .

- Jeg begynte med økologisk farging av håret da jeg var gravid. Disse fargene er jo ufarlige, sier Lisbeth Mjaugeto i Lilyjets til Klikk.no.

Bunnkarakter

I 2007 foretok Forbrukerportalen en test av 13 hårfargemidler . De fleste inneholdt så mange allergifremkallende stoffer at de fikk bunnkarakter på ingredienser.

- De fleste permanente hårfargene inneholder et av de aller mest allergifremkallende stoffene, sa seniorforsker Heidi Søsted ved det danske Videncenter for Allergi til Forbrukerportalen i forbindelse med testen i 2007.

- De allergiske reaksjonene på disse stoffene forekommer så ofte og er så sterke, at å bruke dem i kosmetikkprodukter ikke burde være tillatt, i alle fall ikke uten sterke begrensninger, sier Professor Martinus Løvik ved NTNU og Folkehelseinstituttet til NRK .

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Her er tegnene på eggstokkreft

- Bedre å røyke 20 på lørdag enn 3 hver dag

Derfor sliter 1 av 4 kvinner med orgasme

Les mer på Klikk Helse

Artikkelen er endret siden publisering pga faktafeil.