Sopp i underlivet
Halvparten av voksne kvinner har hatt problemet
Nei, du blir ikke steril.
Før fylte 25 år har halvparten av kvinner hatt genital soppinfeksjon.
Heldigvis finnes det god hjelp, for deg som tar plagene på alvor.
Rundt 75 prosent av alle kvinner rapporterer å ha hatt genital soppinfeksjon minst en gang i livet.
I visse livsfaser, spesielt under graviditet, er det mye vanligere. Rundt en tredjedel av alle gravide vil oppleve å få soppinfeksjon i svangerskapet.
Ikke farlig
Noen få vil ha problemer med gjentatte soppinfeksjoner flere ganger i året, ifølge Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), Haukeland Universitetssykehus.
Selv om soppinfeksjom er plagsomt, er det ikke farlig.
Du blir ikke steril av å ha sopp og det er ikke fare for at det utvikler seg til andre sykdommer. Det er heller ikke farlig for barnet om du har soppinfeksjon når du er gravid.
Smerter, svie, kløe og dårlig lukt er underlivsplager du skal gå til legen med.
Årsaker til soppinfeksjon
Gjærsoppen candida albicans er en del av normalfloraen der bakterier og sopp lever i balanse med hverandre.
Når noe forstyrrer balansen, kan det bli for mye sopp, og kvinnen får da symptomer som kløe og økt utflod.
- Ofte finner en ingen spesiell utløsende årsak, men en viktig og ofte oversett årsak er infeksjon fra tarminnhold, hvor det normalt forekommer soppmikrober. Dette er uavhengig av om man har en alminnelig god hygiene, sier gynekolog Peer Høvik, spesialist i kvinnesykdommer (nylig pensjonert, red.anm).
- Jeg har ikke fått med meg at forurensing fra tarminnhold er et stort problem, jeg har forstått det slik at sopp finnes normalt i mikrofloraen i skjeden, og skaper trøbbel hos dem som er spesielt disponert for det, eller har noe som endrer mikrobalansen, sier seksjonsoverlege Turid Thune ved Haukeland Universitetssykehus.
Thune forteller at det er påvist genfeil i enkelte familier som gjør at de har dårligere forsvar mot candida albicans enn normalbefolkningen.
Kvinner med diabetes mellitus får lettere soppinfeksjon dersom de går med for høyt blodsukker, personer som går på immundempende medisiner eller av andre årsaker har et dårlig forsvar får lettere soppinfeksjon.
- Men vi ser det oftest hos helt friske kvinner med normalt immunforsvar og helt vanlig hygiene. Om overvasking og såpebruk har noe å si er usikkert, sier Thune.
Å forebygge soppinfeksjon
Det man likevel vet er at infeksjonene som oftest oppstår hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres.
Da får sopporganismen gode vekstbetingelser.
- Det er vanskelig å forebygge soppinfeksjoner, men varme og fukt gjør at soppen trives ekstra godt. Vi kan i alle fall gi det rådet at kvinner bør skifte tøy raskt etter trening og etter bading om sommeren. Oftest har kvinner med soppinfeksjon helt normal pH i skjeden. Det hjelper ikke å bruke disse laktobasillpreparatene som blir solgt reseptfritt på apoteket, sier Thune.
- Ettersom candida har naturlig tilhold i fordøyelseskanalen, er det også viktig at kvinner tørker seg forfra og bakover etter toalettbesøk. Dette for å unngå at de selv besørger spredning av soppen til skjeden, sier Høvik.
Har man stadig tilbakevendende soppinfeksjoner bør man også la seg teste for diabetes.
Dette fordi soppen kan ta av i omfang når den har god tilgang til næring, ikke minst sukker, som er grunnen til at diabetikere er spesielt utsatte.
Er det soppinfeksjon?
Hvis du er usikker på om du har sopp, bør du gå til lege.
Legen kan i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse ta prøve fra utfloden og se etter sopp med mikroskop.
Han vil også kunne undersøke om plagene skyldes andre mikrober ved å sende prøve av utfloden til dyrkning.
- Mange kan tro de har soppinfeksjon, mens det foreligger andre underlivssykdommer, som derved kan oversees. Spesielt gjelder dette skjedekatarr fremkalt av Trichomonas, bakteriell vaginose (BV), herpes og klamydia. Disse infeksjonene kan også foreligge samtidig. Det er derfor viktig å oppsøke lege, som med enkle prøver kan fastslå type av infeksjon, sier Høvik.
Hyppig sex, sex med en ny partner eller flere partnere uten kondom er alle faktorer som kobles til bakteriell ubalanse i kvinners underliv, bakteriell vaginose (BV).
- Symptomene på soppinfeksjon er kløe og økt utflod. Første gangen en kvinne har disse symptomene, vet hun ikke hva symptomene skyldes. Hun må derfor oppsøke lege for å få stilt diagnosen, sier Thune.
- Neste gang hun får disse symptomene, vil hun kjenne dem igjen, og da kan hun prøve reseptfrie preparater i første omgang. Dersom lokalbehandling med reseptfrie preparater ikke har effekt, må hun oppsøke lege. Diagnosen kan være feil, eller hun trenger en annen type medisin, sier hun.
Behandling av soppinfeksjon
Lokalbehandling med krem og stikkpiller er førstevalget.
Desse preparatene kan kjøpes reseptfritt på apoteket og pleier å være effektive, mem dersom du ikke blir frisk av lokalbehandling, kan det være lurt å gå til legen for å få konstatert at årsaken til plagene er sopp, og om det er aktuelt å behandle med tabletter eller kapsler.
- Når det gjelder behandling er det også viktig ikke å overbehandle. Dersom kvinnen bruker soppkrem og vagitorier i tide og utide uten at sopp er årsaken til plagene, kan disse preparatene virke lokalirriterende, og kvinnen kan bli sår av behandlingen, sier Thune.
Det er derfor det er så viktig at kvinnen oppsøker lege dersom lokalbehandling ikke har effekt eller behandlingen gjør plagene verre.
Menn kan få utslett
Genital soppinfeksjon er ikke en smittsom sykdom, men friske menn kan få kortvarig utslett på penis dersom den kvinnelige partneren har genital soppinfeksjon.
Menn trenger vanligvis ikke behandling, plagene går over av seg selv.
Dersom det blir funnet sopp og du ikke har plager, trenger du ikke behandling.
Behandling
- Det finnes mange forskjellige merker av stikkpiller og kremer til behandling av soppinfeksjon. De fleste har samme effekt. Den vanligste behandlingen er å bruke en stikkpille (vagitorium) i skjeden, for eksempel Canesten, 500 mg, eller Pevaryl Depot, men det er da like viktig samtidig å anvende krem og smøre seg i hele skrittet, fra foran skjeden, på kjønnsleppene, rundt/i endetarmen og i midthudfolden - like opp til korsryggen!
- Noen har stadig tilbakevendende soppinfeksjoner. Dette kan skyldes at behandlingen ikke har vært nøyaktig nok. Det kan også skyldes infeksjon med de sjeldnere candidatypene, som nevnte behandling har lite effekt på.
- Andre kan ha en redusert infeksjonsmotstand lokalt, gjerne i forbindelse med hudallergi, psoriasis, eksem eller sykdommer og medikamenter som reduserer immunforsvaret.
- For deg som har flere soppinfeksjoner etter hverandre finnes det behandling i tablettform (Fluconazol, Diflucan tabletter) som engangsdose. Denne behandlingen kan gjentas.
- Ellers kan det være forebyggende å smøre seg tynt med soppkrem i hele skrittet, spesielt i perioder når en er spesielt disponert, f. eks. etter menstruasjon. Dette kan gjerne gjøres i flere uker/måneder.
(Kilde: Gynekolog Peer Høvik)
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 14/10 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.