Farlig hennatatovering

Dette skjedde da Mirelle tok hennatatovering

Nå advarer hun andre.

SORT HENNAMALING: Slik så hendene til Mirelle Gunn-Fevang (24) etter at hun prøvde sort hennatatovering. FOTO: Privat
SORT HENNAMALING: Slik så hendene til Mirelle Gunn-Fevang (24) etter at hun prøvde sort hennatatovering. FOTO: Privat
Først publisert Sist oppdatert
BRENT NED I HUDEN: Hennamalingen ble brent ned i huden til Mirelle Gunn-Fevang (24). FOTO: Privat
BRENT NED I HUDEN: Hennamalingen ble brent ned i huden til Mirelle Gunn-Fevang (24). FOTO: Privat

Mirelle Gunn-Fevang (24) har lenge vært glad i kroppskunst, deriblant den populære hennamalingen.

For en uke siden kjøpte hun en tube hennamaling til 25 kroner på Grønland i Oslo. Den satt sine spor.

- Søsteren min og jeg har brukt indisk hennamaling på hendene våre flere ganger, og aldri hatt noe problem, forteller hun.

- Vi dro til en butikk i nærområdet der søsteren min bor for å kjøpe det. De i butikken sa at dette var svart henna. Det lignet ikke helt på det vi var vant med, men vi tenkte ikke så mye over det, og kjøpte produktet som rakk til fire hender.

De malte dog kun på Gunn-Fevang hender.

Begynte å svi

Da søsteren begynte å male med den sorte hennaen, skjønte de raskt at dette ikke var den malingen de var vant med.

- Den var klissete og tykkere enn vi var vant med, men vi fortsatte malingen og tenkte ikke mer over det, fortsetter hun.

Men så begynte det å svi.

- Jeg tenkte at det kanskje var noen andre kjemikalier i dette enn vanlig indisk henna. Men da var det allerede malt på, og det gikk ikke av i vask, så jeg lot det tørke.

Hele den natten svei hendene til Gunn-Fevang.

Brant seg ned i huden

- Neste morgen prøvde jeg å pelle bort noe av malingen, fordi jeg var så bekymret. Jeg endte opp med å dra av en stor bit av huden, forteller hun.

Ei venninne fra jobben fortalte henne at hun hadde sett lignende før, og at denne hennaen var farlig, og kan brenne seg ned i huden.

- Det var umulig å gni det av med noe som helst, sier Gunn-Fevang. Ikke med neglelakkfjerner en gang.

- Det gikk ikke bort, og var ekstremt ømt og rødt. Jeg forstod at det allerede hadde brent seg ned i huden min. Når det begynte å prelle av, var huden under sår og fullt av arr etter hennatatoveringens omriss.

Mye av det sitter fortsatt på, og noe det har løsnet. Det er fortsatt ømt, vondt og vesker av og til.

- Burde ikke være lov å selge

24-åringen synes det hele er både unødvendig og fælt.

- At denne malingen finnes på markedet, - noe så uskyldig, kosmetisk og billig, som er så farlig. Hva om barn bruker dette? Hva om noen hadde bestemt seg for å bruke det i ansiktet?

- Det burde ikke være lov å selge denne typen hennatatovering. Jeg kommer mest sannsynlig til å ha arret resten av livet, og jeg håper virkelig at ingen andre trenger å måtte oppleve det samme, sier hun.

Mattilsynet advarer

Mattilsynet advarer voksne og barn mot å bli dekorert med svart hennafarge på huden. Hvert år blir en god del mennesker skadet på grunn av dette. I de alvorligste tilfellene er det nødvendig med akutt legehjelp og sykehusinnleggelse, skriver Mattilsynet.no.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Ofte skjer dette på ferie.

- Faren ved bruk av Hennatatovering er at en andel vil utvikle PPD-allergi, som igjen kan gi kontakteksem. Reaksjonene kan ses som små blemmer, rødhet, kløe og i hissige tilfeller som hudforandringer med arr, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter i Oslo.

De fleste allergiske reaksjoner på hennatatovering er mot stoffet som kalles P-phenylenediamine (PPD). Mellom fire og 16 prosent av befolkningen er allergiske mot PPD. PPD er den vanligste årsaken til allergi mot hennatatovering.

- Kjemikalet som brukes i Hennatatovering finnes i flere produkter til hårfarging. De som har utviklet allergi mot PPD har også en tendens til å utvikle kontakteksem mot andre fargestoffer, som Azofarger, Parabener og Para-aminobenzoic acid, informerer Guldbakke.

Se opp for den svarte typen, ikke den rødbrune

Det er den svarte hennafargen som er farlig, ikke den rødbrune. Den opprinnelige hennafargen er rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen på tatoveringen og for at den skal vare lenger tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine). Disse høye konsentrasjonene av fargestoffer framkaller allergiske reaksjoner.

- Man kan heller ikke utelukke lysallergiske reaksjoner. Det sies ofte at hennatatoveringer forsvinner etter uker til måneder, men det er ikke nødvendigvis riktig. Dessuten kan eventuelle reaksjoner og økt pigmentering som aldri forsvinner i det samme området, sier hudlege Jon Langeland.

Han har følgende råd: Hvis man ikke vil risikere å få huden og/eller ha langvarige problemer etterpå, så si nei til hennatatoveringer både for barn og voksne.