Beskytt deg mot flått

Slik unngår du flåttbitt

Mange blir alvorlig syke. Slik beskytter du deg mot flåttbitt.

BITER: Flåtten biter seg fast i huden, spesielt i områder med tynn hud som lysken, nakken, knehasene og armhulene.
BITER: Flåtten biter seg fast i huden, spesielt i områder med tynn hud som lysken, nakken, knehasene og armhulene. Foto: Foto: Scanpix
Først publisert Sist oppdatert

Forebyggende tiltak

Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales det å dekke til bar hud med klær og egnet skotøy. Bruk av insektrepellenter på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.

Etter ferdsel i utsatte områder bør man om kvelden inspisere huden, spesielt hos barn. Likeledes bør man undersøke tøyet, også vrangen, slik at evt. flått ikke skal få mulighet for å feste seg på huden ved senere påkledning. Det kan også anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg.

Flått bør fjernes fra huden så raskt som mulig. Sjansen for overføring av spiroketen er liten før 24 timer og øker betraktelig etter 48 timer. Flåtten fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av en pinsett eller fingre. Desinfeksjon av bittstedet og påføring av antibakteriell krem/sårsalve kan vurderes. Smøring med fett, lakk, eter m.m. anbefales ikke. Det gjør ingenting om litt av biteredskapen sitter igjen.

Det anbefales ikke rutinemessig antibiotikabehandling etter flåttbitt, men dersom pasienten får feber, utslett eller sår i bittområdet den første måned etter flåttbittet, bør lege kontaktes. Lokal irritasjon og sårinfeksjon må ikke forveksles med erytema migrans (EM).

Det finnes ingen vaksine mot de borelliaarter som kan opptre i Norge eller andre europeiske land.

Kilde: Folkehelseinstituttet

10 raske tips mot flått

Mot bitt:

1. Dekk deg godt til med klær når du er i områder med mye flått.

2. Unngå å gå i høyt gress, lyng og kratt i områder med mye flått.

3. Sjekk både hud og klær etter å ha vært i et område med mye flått.

4. Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder.

5. Bruk middel som forebygger mot flått- og myggstikk på huden, Cactuz 20% Deet. Kombiner bruken av denne med insektmiddel til impregnering av klær (Cactuz Clothing Treatment). Disse får du kjøpt på Vitusapotek.

Mot infeksjon dersom du blir bitt:

6. Fjern flåtten så raskt som mulig. Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.

7. Dra flåtten rett ut, og ta tak helt inne ved huden.

8. Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

9. Deler av munn eller hode som sitter igjen overfører ikke bakterien borrelia. Du bør likevel fjerne restene med en pinsett, for å unngå en infeksjon.

10. Vask bittstedet med såpevann eller desinfiserende middel, og påfør gjerne en sårsalve med antibiotika etterpå.

Kilde: Vitusapotek

Det er høysesong for blodsugere i norsk natur.

Hittil i år har 58 mennesker fått påvist Lyme borreliose, sykdommen som overføres via flåttbitt, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Flest sykdomstilfeller i år er registrert i Telemark (10), Østfold (7), Rogaland (6), Oslo (6) og Møre og Romsdal (5).

Du kan selv følge med på statistikken over antall syke på www.msis.no .

Flåtten skaper frykt blant nordmenn i sommermånedene. Den trives godt i skog og på gressplener - og vi finner den spesielt i kystområdene.

Mest vanlig er den på Sørlandet.

Alvorlige tilfeller på Sørlandet

Flått i Norge kan hovedsakelig overføre to sykdommer; borreliose, som skyldes Borrelia-bakterien og som er den vanligste sykdommen og skogflåttencefalitt, som skyldes et virus (kalt TBE-viruset etter det engelske tick-borne encephalitis).

Borrelia kan gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse.

Ikke all flått bærer med seg den fryktede bakterien.

- Flåttbåren encefalitt er en høyst ubehagelig sykdom, men av en eller annen grunn har vi merket svært lite til den i Norge. Det er færre enn 10 pasienter som har blitt diagnostisert med denne sykdommen her til lands og det i løpet av de siste 10-12 årene, sier lege Miklos Degre til Klikk.no .

Samtlige av sykdomstilfellene forekom på Sørlandskysten.

Nedgang i antall smittede

I 2008 ble 346 nordmenn syke av flåttbitt. I fjor ble det registrert 273 sykdomstilfeller.

- Det er bare de alvorlige formene for lyme borreliose som blir rapportert. Hittil i år er det 58 som er rapportert syke. Det er litt færre enn på samme tid i fjor, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

- Nedgangen kan ha med rapportering å gjøre. Dette er en klinisk diagnose så det kan være snakk om en del underrapportering. Inkubasjonstiden er på inntil en måned og noen ganger tar rapporteringen litt tid, så tallene må tolkes med skjønn.

- Antall syke vil trolig stige utover sommeren. Det er tidlig i sesongen ennå, sier fagansvarlig Hanne Andresen i Vitusapotek.

Les også: Slik skal du fjerne flått

Produkter som holder flåtten borte

Hun anbefaler langbukse og skjorte eller genser med lange ermer på skogsturer i områder man vet det er mye flått.

Myggmidler som inneholder stoffet DEET forebygger også mot flåttbitt, ifølge Andresen.

- Det er viktig å sjekke både hud og klær etter turen. Det kan være vanskelig å få øye på flåtten, men nå har det endelig kommet produkter man kan spraye på både klærne og huden for å unngå å få flåttbitt. Produktene bygger på følgende prinsipper: Når insektet lander på klærne eller huden vil permetrinet i produktet lamme insektet. Flåtten klarer ikke å bevege seg og vil falle av klærne uten å bite seg fast. Produktet lager ikke flekker på klær, lukter ikke og er fri for parfyme.

Hvis uhellet likevel er ute

Flåtten biter seg fast i huden, spesielt i områder med tynn hud som lysken, nakken, knehasene og armhulene.

Se video som viser fjerning av flått her.

- Flåtten må fjernes så fort som mulig. Risikoen for å bli syk øker dersom den blir sittende fast i mer enn 24 timer, sier Andresen.

Som anbefaler å dra flåtten rett ut med neglene eller en flåttfjerner som selges på apoteket.

- Glem de gamle rådene om å smøre flåtten inn med fett, vaselin eller sprit for å få den til å slippe taket. Det kan gjøre det vanskeligere å fjerne flåtten. Men du kan gjerne smøre på en antibakteriell krem etter at flåtten er fjernet, sier hun.

Hvis det danner seg et ringformet utslett rundt bittet, er det tegn på infeksjon.

- Da må man oppsøke lege. Det skal man også hvis man får influensalignende symptomer med feber og hovne lymfekjertler.

Les også: Visste du at du kan vaksinere deg mot flått?

Også husdyrene er utsatt

Det er ikke bare deg selv og barna du må sjekke etter en skogstur.

Også hunder og katter er hyppige ofre for flåtten. En dyrlege kan skrive ut forebyggende medisin til hunder og katter hvis de er plaget av mange flåttbitt.

Les også:

Dette gjør du ved huggormbitt

Dette gjør du ved insektstikk