Kløe i hodebunn

Syv grunner til at hodebunnen klør

Kløe i hodebunnen kan skyldes begynnende hudkreft.

KLØE I HODEBUNN: Det er ubehagelig når det klør i hodebunnen, og du bør alltid få legen til å se på plagene hvis de vedvarer.
KLØE I HODEBUNN: Det er ubehagelig når det klør i hodebunnen, og du bør alltid få legen til å se på plagene hvis de vedvarer. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Å oppleve at hodebunnen klør kan være fryktelig ubehagelig og irriterende. Om problemet vedvarer, så er det viktig å få undersøkt dette nærmere.

De aller fleste tilstander kan lett behandles, og her er syv mulige årsaker til at hodebunnen din klør:

1. Flasseksem

Seborreisk eksem, eller flasseksem, er en av flere vanlige årsaker til kløe. Denne formen for eksem skyldes en vanlig forekommende gjærsopp.

Les også: Slik blir du kvitt flass

- Hvis du er rød og det klør i hodebunnen, så er det sannsynlig at det er flasseksem. Samtidig kan du også ha eksem mellom øyenbrynene, i øyenbrynene samt ved siden av nesen. Iblant kan det forekomme også bak ørene, forteller Ylva Ohlsson, overlege ved Diagnostiskt Centrum Hud i Gøteborg.

Problemet vil ofte forsvinne ved bruk av sjampo mot flass. Om problemet er mer alvorlig, så finnes det også kortisonmiddel som kan være til hjelp.

Les også: Syndene som gir tynt hår

Inderjeet Singh, hudlege ved Vestfold hudlegesenter, forteller at seboreisk eksem hovedsakelig er arvelig.

- Ofte opplever pasienten at plagene blir verre om vinteren og bedre om sommeren. Den oppstår på grunn av en sopptype som alle har i si hodebunn, men hos pasientene med seboreisk eksem vokser soppmengden mer enn normalt, sannsynligvis grunnet økt talgproduksjon i hodebunnen, sier hudlegen, og legger til:

- I noen tilfeller vil det kunne være vanskelig å skille mellom seboreisk eksem og psoriasis.

2. Tørr og irritert hodebunn

Tørr og irritert hodebunn kan sees som tørre flak i hodebunnen, og minner mye om flass.

- Tørr og irritert hodebunn kan også forårsake kløe. Problemet er spesielt vanlig i den kalde årstiden. Plagene kan forverres ved farging av håret, eller bruk av for sterke eller uttørkende sjampoer, sier Ohlsson.

I tillegg kan andre hårpleieprodukter, samt varme ved føning føre til plagene eller en forverring av situasjonen.

- Om du får slike plager, så anbefaler jeg å benytte en mild sjampo for tørr hodebunn. Det finnes også en fuktighetsgivende gel for hodebunnen som kan ha effekt, sier Ohlsson.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

3. Psoriasis

Ved psoriasis vil man ofte ha et hvitt belegg i hodebunnen, og dette kan klø mye.

- Belegget sitter ofte godt. Om man skraper på det hvite, så kan det se ut som stearin. Du kan også oppleve å bli rød i hodebunnen, og den røde huden og utslettet går gjerne ned til hårfestet og pannen, forteller overlegen.

Kjetil Guldbakke er hudlege ved Oslo hudlegesenter. Han forteller at de fleste pasienter med psoriasis blir bedre om sommeren. Dette skyldes den behandlende effekten av ultrafiolett bestråling.

Les også: Dette er tegnene på psoriasis

- En del privatpraktiserende hudleger og hudavdelinger tilbyr medisinsk lysbehandling til pasienter med psoriasis. Hvis du ikke kommer i mål med lys- og salvebehandling, er det også mulig å forsøke medisiner. Dette må imidlertid styres av hudlegen, påpeker Guldbakke.

4. Atopisk eksem

Atopisk eksem kan sitte i hårbunnen. Ofte har du da generelt tørr hud og eksem også andre steder på kroppen. Plagene starter ofte i barndommen, og kan sees som små betennelser i hårsekkene.

- Sliter du med atopisk eksem bør du alltid velge milde hårprodukter. Litt fuktighetsgivende gel kan hjelpe på plagene, og noen opplever også å ha effekt av flassjampo og kortison, forteller Ohlsson.

5. Lus

Lus er vanligst blant barn, og forekommer ofte som epidemier i barnehager og skoler. Det klør ofte kraftig, og kan sees som små, gulhvite egg som sitter fastklistret i hårstråene, ifølge Ohlsson.

Får du lus finnes det en rekke reseptfrie midler som kan hjelpe deg med å bli kvitt dem.

- Under behandlingen skal man også gre gjennom håret hver dag med en lusekam. Gjenta behandlingen etter to uker, sier hun.

6. Sopp

Selv om det er ganske uvanlig, så kan sopp oppstå i hodebunnen.

- I de fleste tilfeller ses tilstanden som tørre og skjellende områder, men i sjeldne tilfeller kan du også få en kraftig betennelse med verk, forklarer Guldbakke.

En lege bør se på hodebunnen din for å finne ut om det er snakk om sopp. Som oftest vil det da bli tatt en sopprøve for å bekrefte diagnosen før behandling kan starte.

- Sopp i hodebunnen behandles med soppdrepende tabletter, og ofte må medisinen tas over flere uker før du blir kvitt infeksjonen. Familie og andre som er tett innpå pasienten bør også undersøkes, råder Guldbakke.

7. Begynnende hudkreft

- Aktiniske keratoser er en svært vanlig hudforandring, som kan utvikle seg til hudkreft. Tilstanden oppstår vanligvis på soleksponert hud, og ses som røde, rue, skjellende flekker i huden, sier Guldbakke.

Disse flekkene er små hudskader som skyldes påvirkning fra solen, og forekomsten øker med alder. Andre risikofaktorer er røyking, lysbehandling, bruk av solarium, strålehandling og eksponering til arsenikk. Det er flest menn som rammes, og hvis du har lite hår er du naturlig nok mer utsatt. Det er derfor lurt å forebygge med høy solfaktor og bruk av caps eller solhatt.

- Det finnes flere ulike behandlinger for aktiniske keratoser, og en hudlege vil i hvert enkelt tilfele vurdere hva som er det beste alternativet. Mulige løsninger kan være frysebehandling, kremer, lysbehandling, laserbehandling og hudkirurgi, forklarer han.