BRUNFARGE
6 ting du kan gjøre for å bevare brunfargen lenger
Brunfargen du har fått i løpet av sommeren forsvinner når huden skiftes ut. Med seks enkle grep kan du bevare brunfargen lenger.
Vi går snart mot kaldere tider, og flere har fått en fin brunfarge de ønsker å bevare så lenge som mulig.
Brunfargen som bygges opp i løpet av sommeren er et resultat av økt pigmentering.
– I løpet av sommeren utsettes huden for UV-stråling fra solen. Dette fører til at hudceller, kalt melanocytter, produserer fargestoffer (pigment). Pigmentene som produseres overføres til hudcellene i overhuden, og virker som en beskyttelse mot UV-strålingen, forteller ansvarlig lege i Maja.no, Michael Kumar.
Dersom du har vært flink og brukt høy solfaktor i løpet av sommeren er oddsene gode for at brunfargen din varer lenger.
– Hvor raskt huden skiftes ut kan du påvirke selv, så lenge du har latt brunfargen bygge seg gradvis opp. UVB-strålene gjør det ytterste hudlaget tykkere og da vil man både tåle mer og holde på fargen lenger, informerer hudpleier Chaima Béurot-Gran i Vitusapotek.
Les også: Over halvparten av oss har det – slik kan du redusere «gåsenupper» og inngrodde hår
Eksponere huden for sol, men unngå solarium
For å bevare brunfargen må huden utsettes for UV-stråling, slik at melanocyttene fortsetter å produsere fargestoffer. Dermed må man oppholde seg i solen for å bevare brunfargen- og da naturligvis med adekvat solbeskyttelse for å unngå solbrenthet og skade på huden, forteller Kumar.
– Noen bruker solarium for å opprettholde brunfargen gjennom høsten og vinteren, men jeg vil på generelt grunnlag ikke anbefale bruk av solarium. Blant annet fordi dette øker risiko for skade på huden, rynker og hudkreft, sier han.
Unngå tørr hud, bruk masse fuktighet
Det er ekstra viktig å unngå at huden blir tørr. Bruk en god og fuktgivende bodylotion hver dag, gjerne etter dusjing, for å holde huden myk og smidig. Ved hjelp av tilstrekkelig med fuktighet vil du også unngå flass på huden.
– Når vi er ute i sola vil huden bli tørrere. Smør gjerne huden med fuktighetskrem flere ganger daglig. Når huden blir skadet av UV-strålene vil den prøve å reparere den skadede huden som fører til flass. Dersom man er flink til å smøre seg kan man unngå dette, sier Béurot-Gran.
Bytt ut såpe med olje
Den vanlige dusjsåpen kan med fordel byttes ut med en mer fuktgivende olje for å holde på hudens mykhet. Det kan også være lurt å unngå lange og uttørkende varme bad, tipser farmasøyt Maren Lima i Apotek 1.
Unngå mekanisk skade på huden
Voksing, peeling og barbering fjerner det øverste hudlaget, og dermed også brunfargen din. Pass litt på, og velg milde produkter når du behandler huden, tipser Lima om.
Béurot-Gran anbefaler å bruke mild barberhøvel eller epilator som ikke er like skadelig for huden, slik at brunfargen holder lenger.
Fremhev gløden med sminke
Enkelte typer sminke kan redusere sommergløden. Velg farger som er varme og gylne, for eksempel brun, terracotta og gull.
Tørrolje med gullskimmer kan brukes som glansgiver til skuldre, armer og legger, sier Lima.
Les også (+): Jeg var hans elskerinne i 20 år. Til slutt kjørte jeg hjem til ham
Selvbruning
Du kan gi brunfargen et løft - uten å skade huden, og bruke selvbruningsprodukter.
De fleste selvbrunerne inneholder stoffet dihydroxyacetone (DHA), som er et sukkerstoff, skriver Vitusapotek på sine sider.
Mengde DHA avgjør hvor sterk den selvbrunende effekten til produktet er, i kombinasjon med pH-verdien i huden. Husk at selvbruning ikke gir noen form for solbeskyttelse, så bruk solkrem i tillegg.
Dette skjer når brunfargen forsvinner
Hudoverflaten vår fornyer seg regelmessig, og hudoverflaten vil fornyes innen tre til fire uker cirka, som fører til at brunfargen forsvinner gradvis i løpet av disse ukene - enten om du vil eller ei.
Hvor raskt, og i hvor stor grad pigmentet i huden vår bygges opp vil avhenge av flere faktorer, men genetikk og hudtype spiller en viktig rolle, understreker Kumar.
– Fornyingsprosessen skjer ved at hudcellene i den øverste delen av overhuden vår går til grunne, slik at det dannes et overfladisk lag av døde celler (hornlaget) som dekker ytterste delen av huden. Når hornlaget etter hvert "slites bort", tilkommer nye celler som erstatter det gamle hudlaget, forteller Kumar.
– Dermed erstattes hudceller som inneholder mer pigment med hudceller som inneholder mindre pigment, når sommeren er over og hudcellene utsettes for mindre UV-stråling, legger han til.
Denne saken ble første gang publisert 05/08 2021, og sist oppdatert 08/08 2021.