Norsk oppfinnelse

Sprøyte med spisskompetanse

Forskere ved Universitetet i Oslo har utviklet en ”smart” sprøytespiss som registrerer forskjell på blod, fett og muskler.

AVANSERT: Ved å studere endringen i vevets elektriske motstand, kan legen se hvor nålespissen befinner seg på en dataskjerm.
AVANSERT: Ved å studere endringen i vevets elektriske motstand, kan legen se hvor nålespissen befinner seg på en dataskjerm. Foto: FOTO: iStockphoto
Først publisert Sist oppdatert

Den automatiske sprøyten skal finne blodårer raskt ved hjertestans. Da haster det, og det er viktig at sprøyten treffer riktig.

Sprøyten "ser" under huden og gjør at legen kan injisere på riktig sted. Noen ganger er det avgjørende at injeksjonen settes i blodåren for at medisineringen skal virke raskest mulig. Andre ganger er det om å gjøre å treffe en muskel.

Koblet til pc

Det er studier av de elektriske egenskapene til det biologiske vevet rundt nålespissen som er bakgrunnen for den avanserte sprøytespissen. Ved å studere endringen i vevets elektriske motstand (impedansen), kan legen se hvor nålespissen befinner seg på en dataskjerm: Blod gir rød farge, fett gir gul.

Bak fargegjengivelsene ligger avanserte beregninger.

Enestående lærebok

Professor Ørjan G. Martinsen ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo, og professor Sverre Grimnes ved Medisinsk-teknisk avdeling, Rikshospitalet, har utviklet smartsprøyten.

Nylig utga de verdens eneste lærebok om bioimpedans.