Snømåking

Måking kan gi store skader

Disse skadene er vanligst etter snømåking.

HARD TRENING: Tenk på snømåkingen som trening. Ta deg god tid og gi deg selv pauser når det trengs.
HARD TRENING: Tenk på snømåkingen som trening. Ta deg god tid og gi deg selv pauser når det trengs. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Når det kommer mye snø, er det for mange helt nødvendig å måke snø.

Også for eldre og utrente personer.

- Dette fører til flere tilfeller av akutt hjerteinfarkt og brystsmerter i løpet av en kort tidsperiode, sier kardiolog ved Volvat Kjell Ingar Pettersen.

70 prosent av dem som får hjerteinfarkt, har sterke brystsmerter som varer i minst 20 minutter.

Brist i hovedpulsåren

Flere studier har nemlig vist økt forekomst av akutt hjerteinfarkt eller plutselig død utløst av tung fysisk aktivitet som snømåking, og sykehusinnleggelser på grunn av brystsmerter etter et snøvær er heller ikke uvanlig.

Særlig når snøen er våt.

- Smerter i brystet i forbindelse med snømåking kan imidlertid også skyldes andre ting enn hjertet. Det vanligste er nok overbelastning eller skader i skjelett, muskler eller bindevev, men også brist i hovedpulsåren kan forekomme ved denne type aktivitet, sier han.

Oftere menn enn kvinner

- Sammenligner man personer som har fått akutt hjerteinfarkt i forbindelse med snømåking med andre med akutt hjerteinfarkt, finner en at det ikke er forskjell på de to gruppene med tanke på vanlige risikofaktorer som høy alder, høyt blodtrykk, sukkersyke og kolesterolnivå, sier kardiologen.

Studier viser imidlertid at personer med infarkt i forbindelse med snømåking har mye hyppigere tendens til tidlig hjertesykdom i sin familie.

Kardiologens snømåkingstips:

  • Ikke ta tyngre løft enn det som er behagelig
  • Overlat jobben til andre hvis du er eldre eller i svært dårlig fysisk form
  • Vær ekstra forsiktig når snøen er våt
  • Stopp umiddelbart hvis du får smerter i brystet, tung pust eller hjertebank
  • Ring legen hvis du får brystsmerter og 113 hvis plagene er akutte

Kilde: Kardiolog Kjell Ingar Pettersen

- Det var også en tendens til høyere forekomst av kjent hjertesykdom eller angina hos personer som fikk hjerteinfarkt i forbindelse med snømåking, legger kardiolog Pettersen til.

Og det er mye oftere menn enn kvinner som rammes, men kvinner har større risiko enn menn for å få et såkalt atypisk eller stumt hjerteinfarkt.

- Ikke alle opplever de typiske brystsmertene. Mange kan ha uspesifikke symptomer som verk i kjeve og nakke, slitenhet og generell uvelhetsfølelse. I stedet for å tenke på hjerteinfarkt, kan man tro at man bare har influensa, opplyser generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Vær forsiktig med våt snø

Det er likevel ikke slik at alle eldre og utrente skal bure seg inne når den første snøen faller.

- De fleste av oss, også personer som har gått gjennom hjerteinfarkt, kan uten problemer feie bort lett nysnø. Å gå løs på større mengder våt snø er imidlertid svært anstrengende og det kan kreve opp mot all vår kapasitet, sier Pettersen.

Vi bør derfor alltid passe på å ikke ta tyngre løfte enn det som er behagelig, og dette gjelder særlig utrente personer og personer som har hatt hjertesykdom.

- Men heller ikke de som er vant til å mosjonere bør anstrenge seg mer enn de pleier å gjøre når de trener, sier han.

Ring 113 ved sterke smerter

Har du kjent hjertesykdom eller er du i svært dårlig fysisk form, anbefaler legen at du overlater den våte snøen til andre.

Og måker du selv, skal du ta signalene kroppen gir på alvor.

- Dersom man får ubehag som smerter, tung pust eller hjertebank, skal en stoppe opp og la resten av snøen ligge. Om det ikke er åpenbart at en har fått en kink eller likende, er mitt råd å oppsøke legevakten for en kontroll, sier han.

Fysioterapeutens beste tips for å unngå ryggvondt etter snømåking:

  • Sørg for å være varm og ta deg god tid
  • Tenk på det som trening
  • Jobb systematisk og ta pauser
  • Unngå for raske bevegelser og for mye vridning av ryggen
  • Bruk beina! Bøy knærne og sørg for at belastningen går via beina og ikke ryggen
  • Hold ryggen rett og ikke forbli foroverbøyd
  • Bruk snøskuffe på større områder

Kilde: Fysioterapeut og osteopat Vibeke Koren

Er smertene sterke eller pusten betydelig tyngre enn vanlig, bør du ringe 113.

- I slike situasjoner er det bare en alvorlig feil man kan gjøre, og det er å bli sittende hjemme lengre enn man burde, sier Pettersen.

Flere og flere ringer 113, men for mange av oss sitter det langt inne å ringe ambulansen. Noen ganger bør du faktisk ikke vente til fastlegen kommer på jobb neste morgen.

Eksempler på symptomer som ikke kan vente til neste dag er pusteproblemer og brystsmerter.

Som en treningsøkt

Hjertet er ikke den eneste kroppsdelen som får gjennomgå når snøen skal bort fra oppkjørselen.

Kroppen kan også bli skikkelig stiv, støl og vond.

- Snømåking kan sammenliknes med det å våkne neste morgen etter første treningsøkt på flere måneder, men når du måker snø skjer det ute i kaldt vær og uten oppvarming, sier fysioterapeut og osteopat ved Stavanger Idrettsklinikk, Vibeke Koren.

Overbelaster musklene

Kroppen er altså ikke forberedt på det som skal komme.

Mange er inaktive i hverdagen og da kommer den fysiske belastningen brått på.

- I tillegg gjentar man ved snømåking en tung og uvant bevegelse svært mange ganger. Kroppen reagerer da med alt fra gangsperre til akutte smerter. Den reagerer rett og slett på en overbelastning av muskulaturen, sier hun.

God oppvarming forbedrer samspillet mellom nerve og muskel slik at transport av næringsstoffer og oksygen til muskulaturen går fortere og muskulatur og sener blir mer tøyelige.

Kan få prolaps

LITT HJELP: Har du kjent hjertesykdom, bør du la andre ta deg av snømåkingen. Eller kanskje er det på tide å anskaffe et hjelpemiddel som gjør jobben lettere.
LITT HJELP: Har du kjent hjertesykdom, bør du la andre ta deg av snømåkingen. Eller kanskje er det på tide å anskaffe et hjelpemiddel som gjør jobben lettere. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Ofte innebærer snømåking en lang vektarm med rotasjon av rygg og nakke, og hvis kroppen ikke er vant med dette kan man få en strekk eller muskelspasme, det vil si krampe, i muskulaturen. Da låses også ledd i rygg og nakke, forteller Koren.

Det er dette vi gjerne kalles kink. En smertefull, men heldigvis helt ufarlig tilstand.

- I de alvorligste tilfellene ser man at noen pådrar seg en prolaps etter snømåkingen, men dette er heldigvis uvanlig, sier hun.

Kan forebygges

Trøsten er altså at de fleste plager i rygg og nakke etter snømåking er harmløse.

Det betyr selvfølgelig ikke at det ikke gjør vondt, og det beste du kan gjøre for deg og kroppen din er derfor å forebygge plagene så godt det lar seg gjøre.

- Noen av de beste tipsene for å forebygge slike plager er å sørge for at du er varm, ta deg god tid og tenke på snømåkingen som en treningsøkt, sier hun.

Ibux og is

Og hvis uhellet likevel skulle være ute, skal du ta litt ekstra vare på deg selv og den smertefulle ryggen din.

- Får du vondt i ryggen, kan du legge is på og eventuelt ta en ibux. Du bør forsøke å holde deg i lett bevegelse. Det er ofte mye bedre enn å legge seg ned og kan faktisk løse problemet raskere, sier hun.

Føler du at du trenger hjelp med plagene, kan en fysioterapeut, osteopat eller kiropraktor hjelpe deg gjennom den akutte fasen og gi deg veiledning i hvordan du kan unngå slike plager i fremtiden.

Les også:

Sjekk om du er i fare for blodpropp

Midjemålet avslører deg

Helgefylla skader hjertet ditt