Margariner med steroler
Ikke sikkert margarin er sunnere enn smør
Har du hørt om steroler og vet du hva LDL-kolesterol er?
Hva er steroler?
- Steroler er en gruppe av vokslignende stoffer som forekommer naturlig i dyre- og planteriket
- Det mest kjente dyresterolet er kolesterol
- De hyppigst forekommende plantesteroler er ß-sitosterol, campesterol og stigmasterol
- Hele 44 ulike, kjente typer steroler finnes i planteriket
- Akkurat som kolesterol er byggestein for alle cellemembraner hos mennesker og dyr, er plantesteroler byggesteiner for cellevegger hos planter.
- I Norge finner du margariner, juicer, yoghurt og brød som er beriket med steroler
Kilde: Fedon Lindberg
Studier antyder at margariner og andre matvarer beriket med steroler kan gi oss en falsk trygghet.
Matvarene er populære fordi de kan redusere blodkolesterolet med opptil ti prosent, men nå setter både spanske og tyske myndigheter søkelyset på disse produktene, ifølge Nutraingredients.com.
De mener særlig personer som spiser margarin med steroler faktisk kan ende opp med økt risiko for hjertesykdommer.
Bortkastede penger?
- En meta-analyse, som så på sammenhengen mellom plantesteroler og risiko for hjertesykdom, finner ingen sammenheng - verken positiv eller negativ - hvilket betyr at det i beste fall kan være bortkastede penger å betale for dyrere sterolberikede margariner. En systematisk oversikt fra 2011 fant imidlertid at økt blodnivå av plantesteroler faktisk kan være forbundet med økt risiko for for tidlig hjertesykdom, sier dr. Fedon Lindberg.
Han forteller videre at flere andre studier tyder på det samme - nemlig en mulig negativ effekt av høyt inntak av plantesteroler fra beriket mat eller naturlig sterolrike oljer og margariner.
Ikke dokumentert
Kardiolog ved Volvat, Frederic Kontny, ser derimot ingen umiddelbar grunn til bekymring når det gjelder inntak steroler.
- Det finnes ingen adekvat dokumentasjon for at steroler er assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdom. Spørsmålet kom opp etter publisering av en liten, hollandsk studie, der det riktig nok ble funnet en positiv korrelasjon mellom inntak av plantesterol og retinal venule-diameter, som er et mål for mikrosirkulasjon.
En tilsvarende assosiasjon ble imidlertid ikke funnet i gruppen som fikk plantestanol, men begge grupper oppnådde signifikant reduksjon av LDL-kolesterol, sier Kontny.
Må undersøkes nærmere
Han mener imidlertid at det er viktig å se videre på funnene som ble gjort i studien.
- Resultatene av studien er likevel interessante i det noen rapporter indikerer forhøyet kardiovaskulær risiko hos personer med høye sitosterol-verdier. Disse forholdene må undersøkes nærmere i større, prospektive, randomiserte studier før man kan gi noe entydig svar, sier han.
Pass på barna
Fedon Lindberg mener vi bør være ekstra på vakt når det gjelder fettkildene i maten, særlig til barna våre.
- Barn er i vekst og trenger mer kolesterol enn voksne, for kolesterol er byggesteiner for alle cellene i kroppen. Det kan også være problematisk med et stort inntak av plantesteroler i flere tiår, noe som vil være mer aktuelt for barn enn voksne, hvis det viser seg at dette er uheldig også hos voksne, sier Lindberg.
Gode vaner
Ernæringsfysiolog ved Volvat, Janne Langehaug Antonsen, mener likevel det er viktig å hjelpe barna så de kan etablere gode vaner - blant annet ved å velge margarin fremfor smør.
- Allerede fra svært ung alder bør de innta mat som gir best helsegevinst. Voksne bør oppfordre til et kosthold basert på minst mulig mettet fett og transfett. Bruk av margarin med høyest kvalitet på fettsyresammensetning vil være en del av et sunt kosthold, mener Langehaug Antonsen.
Senker kolesterolet
Og ernæringsfysiologen ved Volvat ser ingen grunn til å styre unna margarinene med plantesteroler.
- Det finnes norske og utenlandske studier som viser at margarin med plantesteroler reduserer nivået av total-kolesterol og LDL-kolesterol hos ulike grupper. Plantesteroler er naturlig forekommende steroler som finnes i planter, og disse vil hemme opptaket av kolesterol i tarmen. Ut fra dokumentasjon vi har i dag, vil valget av margariner være et bedre valg for hjertet enn smør. Smør har nemlig et høyt innhold av mettet fett, som øker risikoen for hjerte- og karsykdom, sier hun.
Et fett hvilket fett?
For at vi trenger noe fett er alle enige om, men hvilken form den skal ha er altså en sak som er oppe til diskusjon.
- Jeg har aldri anbefalt margariner - verken med eller uten steroler. Primært vil jeg anbefale kaldpresset olivenolje og dernest kaldpresset rapsolje som fettkilder, sier Lindberg.
Han forteller at særlig olivenolje har enorm dokumentert effekt på sin positive effekt på hjerte- og karsykdom, og også en rekke andre sykdommer og kroniske betennelser.
- Avokado, mandler, nøtter og frø er også meget gunstige fettkilder. Moderate mengder smør og kaldpresset kokosfett er også i orden, men ikke som hovedkilder til fett i kosten, sier han.
Bra fett
- Olivenolje ser ut til å senke risikoen for hjertesykdom med rundt 20 prosent, nøtter senker risikoen med 30 prosent og middelhavskosten i sin helhet senker risikoen med hele 70 prosent, sier Lindberg. Ernæringsfysiolog Janne Langehaug Antonsen mener de beste fettkildene er marine kilder, og syns derfor vi bør tilstrebe å innta minst 450 gram fisk i uken.
- 200 gram av dette bør være fet fisk, for kroppen vår produserer ikke omega 3 fettsyrene vi får fra fet fisk, sier hun.
Naturlig er bra
Det er matvarer som er tilsatt store mengder plantesteroler for å senke blodkolesterolet Lindberg er skeptisk til, altså ikke de naturlige matvarene som mais, linfrø, soyabønner og peanøtter. Små mengder plantesteroler finnes for øvrig i all naturlig plantemat som grønnsaker, frukt, nøtter, frø, belgfrukter, rotfrukter og korn.
Plantesteroler har lignende kjemisk struktur som kolesterol, og spiser man mat med plantesteroler opptas de ifølge Lindberg fra tarmen og konkurrerer med kolesterolets opptak.
Ikke for alle
- At man ser en reduksjon i blodkolesterol altså er godt dokumentert for mat beriket med høyere mengder steroler, men det som ikke er dokumentert er om denne kolesterolsenkningen også medfører nedsatt risiko for hjertesykdom, uttaler Lindberg.
Han mener sterolberiket mat er verdiløs for dem med økt risiko for hjertesykdom, og frykter dessuten at det kan være problematisk for dem med normalt kolesterol.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Slik kan tungen avsløre helsa di